自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

zayma 發表於 22-2-19 00:05
係呀,我一直唔會話支持/反林鄭,我只支持中央決定。如果阿爺真係覺得林鄭唔掂亦都一定會有所行動,唔會由 ...

我都係咁諗。林鄭可能好多缺點,但如果亞爺仍然用佢,我相信應該有一些我地睇唔到嘅原因。總之我支持亞爺

男爵府

redhot 發表於 22-2-18 01:56

所以唔容易成功,甚至可能失敗居多,原因是慢慢大家都從跌碰 ...

完全認同。我覺得好多藍人唔記得香港係一國兩制,解釋過好多次香港好難所有防疫政策都跟足大陸,根本能力人力物力人民質素全部都跟唔上,政府係有做得唔好,但有啲根本就係香港架構同制度下有制爪,我覺得要以事論事,唔係政府林鄭做乜都鬧咗先反咗先。

男爵府

redhot 發表於 22-2-19 00:09
連呢點都居然一樣,神奇!
我從來唔認為自己係藍,因為我真係唔係一般人心目中嘅藍。我支持中國、支持香港 ...

寫下想下…本來仍眼紅紅,但看到這裏,笑了,是會心微笑,多謝妳!

珍珠宮

zayma 發表於 22-2-19 00:16
完全認同。我覺得好多藍人唔記得香港係一國兩制,解釋過好多次香港好難所有防疫政策都跟足大陸,根本能力 ...

多謝你認同我,咁我順便喺度善意提醒,希望有緣人睇到之後紀錄在案先,慢慢再思考下。我覺得亞爺賦予得一國兩制比香港,佢會期望香港能擔當某種歷史使命,可能是令中國跟國際有個接洽點,可能是為中國探索開拓更多中國特色社會主義嘅可能性,可能為人民幣、國家金融國際化舖路……我唔知係乜、我冇咁叻睇得通,但我諗一國兩制嘅意思就是,中國想喺一國框架之下,保有甚至優化我們現有嘅制度。而不是照搬內地一套落香港

男爵府

redhot 發表於 22-2-19 00:31
多謝你認同我,咁我順便喺度善意提醒,希望有緣人睇到之後紀錄在案先,慢慢再思考下。我覺得亞爺賦予得一 ...

無錯。我明疫情當前,大家見到有小朋友老人家相繼確診或離世係好心痛,醫院門外確診者的慘況亦係香港前所未有,慘不忍睹,其實大家都係想香港好,愛之深責之切,但希望大家要保持理性,唔好俾仇恨蒙蔽眼睛,令外國勢力有機可乘。

男爵府

zayma 發表於 22-2-19 09:31
無錯。我明疫情當前,大家見到有小朋友老人家相繼確診或離世係好心痛,醫院門外確診者的慘況亦係香港前所 ...

除了仇根,還有恐懼,當前在香港的omricon ba.2 係一隻傳播十分之快嘅病毒。唔好被人利用仇根和恐懼在香港搞事!之前搞獨立,現在吹一國一制,用意好明顯!中央已有指示,要全港一齊同心抗疫!連特首選舉都押後埋,爭拗要放埋一邊!

子爵府

虎到金來勳章

諗埋一边,抗疫一国兩制,已经注定失敗了 !

经濟方面就可以一國兩制,但抗疫不成,搞其他都系多餘 !

林鄭粉絲發功,仲話人搞分化,把自己放在高高在上,要香港團结,就是林鄭陳姑娘日日的口脗。

如果林鄭一国兩制式抗疫成功?習大大会輕易下旨嗎?

现在已有疫情个案漫延至廣洲及北京了,林鄭要争取連任?佢曾经在記者会表示近来聽覺有問题 !佢既意思耐人寻味,既然習大大親自下旨了!不知道她現任聽覺回复了没有 ?

子爵府

虎到金來勳章

批评林鄭就話人地唔團结香港,两个互相对咀又話人地又黄又蓝非黄非蓝,以为这是团结 ?非黄非蓝都系一个立埸颜色,林鄭搞到香港今日咁樣,就系非黄非蓝囉!自己口口声声提住顏色,然后叫人團结,林鄭粉真高班。

請放下颜色睇事實 !非黄非藍人仕啊,自己去分顏色,卻叫人团结 ?

原来批评就等于不团结,真好笑 !那麽習總批评林鄭就是不团结国家和香港了吧 !

子爵府

虎到金來勳章

carolwongmama 發表於 22-2-17 17:05
個個都睇到林病行共存,係林病以為人地睇晤到,死口唔認,要阿爺拆穿佢
林鄭的宫廷式鬥争,明眼人都看得出,阿爺亦已经拆穿了! 現在抗疫方面,由国衛委统领,香港人可放心了!

男爵府

2023年兔年勳章

回覆 jamesbond007 的帖子

快d叫內地醫護來港幫手,個醫管高層話唔使,佢緊係唔使,都唔使佢做,d醫護頂唔順啦!病人都就快頂唔住!

男爵府

虎到金來勳章

黎到今日,清楚睇到邊個做實事,邊個hea做!隔離酒店已經可以運作,個兩橦公屋呢?其實有駿洋邨的經驗同物資,仲等D乜?的而且確,國家同地方可以做的吾同,但安排病人到室內等這些事亦只係做到一D留番一D,邊樣邊到俾人講就做,其他的就以為人吾知道!

首頁

尾頁

跳至