自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

cattz288 發表於 22-2-17 21:53
唔得,打到都出唔到第二針紙

咁如果第1,2針都政府打,第3針私人診所打又出唔出到針紙?完全無唸過呢個問題,以為有針打就得,因為真係好難約

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

VRbaby 發表於 22-2-17 22:56
咁如果第1,2針都政府打,第3針私人診所打又出唔出到針紙?完全無唸過呢個問題,以為有針打就得,因為真係 ...

可以,因為個system係一同二要一致,如果可以改flexible 就好
放下自在

伯爵府

綠荳媽媽 發表於 22-2-17 22:37

我女今日打,appointment 9am, 唔算多人,但個流程好重複 ...

係,流程重複,因見姑娘好小心翼翼(2個)望住個mon重複唸出小朋友個人資料,可能怕出錯,在我來講好欣赏佢地嘅専業又謹慎,我又好安心,雖然用多左時間,都值得

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我想問1吓如果係私家診所打左第一針,咁學校有針隊,通告有問打第幾針,咁我可唔可以係學校跟針隊打第二針架?係咪係私家診所打,第二針只要搵返是但1間私家打第2針都得?唔同診所打1,2針都可以嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wai0824 發表於 22-2-18 00:03
我想問1吓如果係私家診所打左第一針,咁學校有針隊,通告有問打第幾針,咁我可唔可以係學校跟針隊打第二針 ...

應該可以,問題係學校有schedule 未?
放下自在

琥珀宮

eggcarol 發表於 22-2-17 21:43
咦家應該唔得。同埋你第一針私家,第二針網上係book唔到政府的

真係好老套,其實變通下唔得咩

男爵府

mandy952 發表於 22-2-18 00:11
真係好老套,其實變通下唔得咩

係囉,政府做野好鬼死板, 公式化!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 22-2-18 00:08
應該可以,問題係學校有schedule 未?

通告話初步係3月尾到4月頭,同學校話唔夠150人就打唔成,差1個都唔會有得打,咁應該睇嚟唔會等學校針隊,再搵私家排隊打第二針了

子爵府

peggyting 發表於 22-2-17 22:52
可能間間唔同,我朋友星期一喺藍田打,計埋休息15分鐘,前後35分鐘走得,明天我都帶阿囡去健康中心打,到時 ...

學童中心上個星期中尾先開始比中學生電話約期,所以今個星期頭應該未算多人。前日開始可online book, 佢哋又run顺咗,下個星期應該開始多人。

男爵府

TAKTAKB 發表於 22-2-17 23:01
係,流程重複,因見姑娘好小心翼翼(2個)望住個mon重複唸出小朋友個人資料,可能怕出錯,在我來講好欣赏 ...

我明白,因始終小朋友有關,又唔係自己第一身打針都,明白其實要對好多次啲資料以確保冇錯

象牙宮

wai0824 發表於 22-2-18 00:20
通告話初步係3月尾到4月頭,同學校話唔夠150人就打唔成,差1個都唔會有得打,咁應該睇嚟唔會等學校針隊, ...

太慢喇
放下自在

侯爵府

綠荳媽媽 發表於 22-2-17 22:37

我女今日打,appointment 9am, 唔算多人,但個流程好重複 ...

謝謝資訊

侯爵府

peggyting 發表於 22-2-17 22:52
可能間間唔同,我朋友星期一喺藍田打,計埋休息15分鐘,前後35分鐘走得,明天我都帶阿囡去健康中心打,到時 ...

十分感謝我下星期帶女兒去藍田打

侯爵府

咁如果第1,2針都政府打,第3針私人診所打又出唔出到針紙?完全無唸過呢個問題,以為有針打就得,因為真係 ...

可以,我家人第一針政府預約跨區打,第二針約到屋企附近診所,上網取消政府預約,診所打完即場俾針紙

侯爵府

wai0824 發表於 22-2-18 00:03
我想問1吓如果係私家診所打左第一針,咁學校有針隊,通告有問打第幾針,咁我可唔可以係學校跟針隊打第二針 ...

我有家人2針在不同私家診所打的。外展隊就不知道了

侯爵府

我細女第一針1月政府疫苗中心跨區打,第2針約到屋企附近私家診所打,岀到針紙,同道理,你1,2針政府打,第3針私家打應沒有問題

伯爵府

pm佐你

珍珠宮

tung0409 發表於 22-2-18 08:49

我細女第一針1月政府疫苗中心跨區打,第2針約到屋企附近私 ...
我附近診所都話無兒童針,只打成人 你既係兒科定普通科?

子爵府

tung0409 發表於 22-2-17 22:11
請問你最近是否曾帶學童去健康中心打?是的話前後用左幾多時間?上面有JM話約左9點因太多人搞到10點都有得 ...

我星期三係藍田打
約咗4:30 我約4:05到
4:50走得

侯爵府

crazypaper 發表於 22-2-18 08:56
我附近診所都話無兒童針,只打成人 你既係兒科定普通科?

科興3歲以上同大人打同一款針,冇分兒童針,不過我知有d私家診所唔幫兒童打,可能怕麻煩唔合作之類。我細女13歲,屋企附近普通科私家醫生肯打。朋友仔k3約左另一間普通科私家醫生今日打科興

首頁

尾頁

跳至