自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

DonnieBB 發表於 22-2-18 11:02
元朗長者中心今個月有得打, 老人家去長者中心應該近d, 我爸爸排唔到診所第2針, 之後佢去九龍某長者中心 ...

元朗長者中心在那?家中老人家9x歲排診所排左一日先打左一針

大宅

回覆 cattz288 的帖子

因為我之前兩針都係打復, 第二針反應較大, 晚上發燒發冷, 朝早嘔, 但晚上開始轉好.跟住我帶老人家去打針時問護士, 佢話如果之前無反應, 之後打嘅反應可能會較大, 但如果之前已反應左, 之後D針應OK嘅.

子爵府

connietai 發表於 22-2-18 11:00
真的嗎?哪裡可以看到這方面的資料?我打咗兩針科興,正考慮第三針打邊隻好。
...

現實環境:
葵涌邨確診粗略點算
1月21-24日期間
打一針:科興2人,復必泰5人
打二針:科興19人,復必泰45人
打三針:科興4人(其中有1人打第3針時同日發病,應該打針前巳感染,所以實計應該3人),復必泰2人
截至1月21日
已接種科興疫苗人數 | 已接種復必泰疫苗人數 | 疫苗接種總數
第一劑 1 994 700 | 3 223 800 | 5 218 500
第二劑 1 768 600 | 2 972 300 | 4 740 800
第三劑 340 200 | 419 100 | 759 300
雖然只有2+19+4+5+45+2=77人,但係現實環境,葵涌邨係疫區,巳去除大部分干擾因素,如果話打復必泰班後生住係疫區仲周圍去,然後係外面感染惹返葵涌邨,我就覺得好少.
初步數據顯示,除左第3針之外,都係復必泰多d人中,而且第3針樣本數太少未必準,應該爭取叫政府公佈埋25日之後的確診疫苗接種資訊
參考資料:
2019冠狀病毒病疫苗接種計劃數字(截至2022-01-21)
https://www.info.gov.hk/gia/general/202201/21/P2022012100818.htm
2019冠狀病毒病疫苗接種計劃數字
https://www.covidvaccine.gov.hk/zh-HK/dashboard
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十一日)(個案編號:13102-13125)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/21/P2022012100594_385999_1_1642763581735.pdf
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十二日)(個案編號:13126-13151)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/22/P2022012200665_386120_1_1642858987303.pdf
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十三日)(個案編號:13152-13291)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/23/P2022012300646_386167_1_1642945084835.pdf
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十四日)(個案編號:13292-13400)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/24/P2022012400773_386223_1_1643034352684.pdf

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tinlong22 發表於 22-2-18 10:56
我第三針係診所打, 有D診所可以電話預約第二日去打, 唔駛一早去排隊
tks
宜家好多已經冇啦

男爵府

虎到金來勳章

cattz288 發表於 22-2-18 11:11
無發燒, 周身痛, 瞓左成日咁滯, 手都痛左幾日

發燒同手痛我都可以接受(我第2針都有呢D症狀),周身痛真係好驚...之前聽個朋友講,打完第2針復後又係周身痛,佢無吃藥...病到死死下,睡到2-3日,之後先慢慢好返。

我都差唔多夠期打第3針,好驚吖!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

^^Hannah^^ 發表於 22-2-18 11:20
我都係屯元天,約左出九龍打

我幫家姐約左沙田

水晶宮

connietai 發表於 22-2-18 11:00
真的嗎?哪裡可以看到這方面的資料?我打咗兩針科興,正考慮第三針打邊隻好。
...

琴日有jm post 條link出嚟,我按入去就下載咗,不過唔記得條link係邊了

connietai    發表於 22-2-18 11:36

侯爵府

cattz288 發表於 22-2-18 10:31
我老公打第三針復都半死喎,仲嚴重過人中新冠

侯爵府

Jessicawong818 發表於 22-2-18 11:30
發燒同手痛我都可以接受(我第2針都有呢D症狀),周身痛真係好驚...之前聽個朋友講,打完第2針復後又係周身 ...

周身痛都唔算驚,我朋友出現似面癱癥兆仲驚

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ic310 發表於 22-2-18 11:28
現實環境:
葵涌邨確診粗略點算
1月21-24日期間
Thanks a lot!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

selinako^^ 發表於 22-2-18 11:29
tks
宜家好多已經冇啦

你係咪屯元天?
我之前係屯門新墟麥當當對面間劍僑聯合度約
另外屯門雅都譚卓華都試過有得約第二日
你即管問一問
天朗氣清

男爵府

虎到金來勳章

setrea 發表於 22-2-18 11:34
周身痛都唔算驚,我朋友出現似面癱癥兆仲驚

好恐怖...驚驚...最後點吖?去睇醫生?要幾耐先好返?

侯爵府

Jessicawong818 發表於 22-2-18 11:36
好恐怖...驚驚...最後點吖?去睇醫生?要幾耐先好返?

自己好,嚇餐死

水晶宮

lovececing 發表於 22-2-18 11:03
唔好淨係睇開咩中心,其實診所都有得打,睇返接種率,之前都係每日4-5萬人打,但宜家上到去每日9萬針,咁多 ...

其實上網睇復必泰都好full!好事黎,有得選擇等d人自己揀,疫症爆得勁、疫苗通行証、小童剛剛開打,三樣谷埋一齊所以咁full !
我記得1月尾都keep住望個booking, 2種針都唔太full!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

薯圈 發表於 22-2-18 11:23
係囉~成日話科保護力唔夠復強,都只係針對抗體,但防重症唔係要睇埋T-cell ? 而家咁多人中左,絕對有足 ...
我都想睇下數據
咩所謂T cell 點樣提高降低重症

從bk既個別例子睇到打3針科
中左之後仲辛苦過打2針復
發燒又高燒又多啲病徵
少少興幸係打左2針復
而家大肚唔敢打第3針住
再觀望下睇下打邊隻

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ic310 發表於 22-2-18 11:28
現實環境:
葵涌邨確診粗略點算
1月21-24日期間

但又無分有無症狀
症狀如何
原本個村幾多人打果2隻
而家只係純睇中左人數
呢度都好多JM重申左好多次
打針只係預防重症、並唔係防止感染
呢啲數無乜參考價值

珍珠宮

littlefunpig 發表於 22-2-18 11:03
自己診所打要俾錢
私家麻

邊度打都唔使錢架喎

珍珠宮

littlefunpig 發表於 22-2-18 11:41
我都想睇下數據
咩所謂T cell 點樣提高降低重症

.

水晶宮

^^Hannah^^ 發表於 22-2-18 11:25
元朗長者中心在那?家中老人家9x歲排診所排左一日先打左一針

但去到28/2咋, 第2針未必打到

https://www.elderly.gov.hk/cindex.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 22-2-18 11:45
但又無分有無症狀
症狀如何
原本個村幾多人打果2隻

就算睇人數, 都要記住一件事
而家已打第1針係84.9%
已打第2針人口係75.1%
即係平均 20個人入面, 有15個已打2針, 有2個已打1針, 得3個人係乜針都無打

而家出面見到既係, 中招既人約有一半無打針
已經可以証明無打針既中招率係高好多
天朗氣清

首頁
34567...12

尾頁

跳至