自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

本身我有個細細地嘅氣炸鍋,平時我好少炸嘢,多數用嚟焗熱啲嘢食! 由於我一個人住,唔需要煮成家人既餸,但而家用緊嗰個氣炸鍋容量實在太細,我有時想一次過煮晒幾日份量嘅食材,我睇中咗蒸焗爐有兩層架,我想一次過可以煮多啲,唔使分幾次用氣炸鍋,有啲浪費時間, 我間中會蒸嘢食同埋整返熱啲嘢飲,請問蒸焗爐係咪真係咁好用?啲蒸氣會唔會好犀利?因為平時我都係用傳統鑊蒸野比較多,天花牆已經有剝落, 我都怕蒸焗爐啲蒸氣會太勁

同埋請問如果我焗嘢食,用蒸焗爐煮係咪會好過用氣炸鍋?出嚟嘅效果會唔會焗爐會好啲?例如焗三文魚

侯爵府

回覆樓主:

咩叫微蒸焗爐

象牙宮

回覆樓主:

蒸焗爐方便,煮多d唔同野食!蒸氣大唔大睇牌除,出氣口前定後!我2年前買既係大蒸氣,東芝出左部話無咩蒸氣,不過好貴

琥珀宮

回覆樓主:

微蒸焗爐,我用咗返唔到轉頭,恨自己點解唔早d買

琥珀宮

gilgilgilgil 發表於 22-2-18 10:54
咩叫微蒸焗爐

有埋微波功能,唔係部部有

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

無話可說 發表於 22-2-18 12:21
蒸焗爐方便,煮多d唔同野食!蒸氣大唔大睇牌除,出氣口前定後!我2年前買既係大蒸氣,東芝出左部話無咩蒸氣 ...
蒸焗爐係咪即是水波爐?我家是TOSHIBA的。
可以當焗爐焗面包, 蛋糕,PIZZA,
可以當筷波爐快速加熱,
又可以烤雞肉, 三文魚排...
可以蒸水蛋...
標榜水氣蒸法健康

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

原用緊微波蒸焗爐,即可microwave、可蒸餸、可焗蛋糕。
但用得最多都係只用微波,之後買了氣炸鍋取代了焗爐功能,再後來電子燉鍋取代了steam功能。
最終結論係,多功能始終唔夠強,雖然包羅萬有,但又唔夠只專注一種功能強勁。

象牙宮

小菜豆 發表於 22-2-18 12:29
蒸焗爐係咪即是水波爐?我家是TOSHIBA的。
可以當焗爐焗面包, 蛋糕,PIZZA,
可以當筷波爐快速加熱,

唔同,水波爐有齊蒸,焗,微波3樣功能!不過我就未用過!蒸焗爐係純蒸,純焗,同蒸焗一齊

小菜豆    發表於 22-2-18 13:05

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我唔要微波, 所以用蒸焗爐

蒸既開門時大蒸氣(等同你開鑊蓋), 但廚房會冇咁熱

你有氣炸會覺得焗會耐, 但焗爐就size大啲可以整多啲

要唔要微波睇你鍾意, 有既話叮熱野飲係方便好多既

有位擺就唔好諗, 因為真係好好用, 我用左over 9年

公爵府

TMC3012 發表於 22-2-18 12:50
我唔要微波, 所以用蒸焗爐

蒸既開門時大蒸氣(等同你開鑊蓋), 但廚房會冇咁熱

咁可能買微蒸焗最方便! 不過我都怕大蒸氣,我屋企廚房細,屋企都細,而且廚房無門,又無裝抽氣扇,所以好小喺屋企煎野,最多煎旦炒旦

公爵府

beehoneybee 發表於 22-2-18 12:34
原用緊微波蒸焗爐,即可microwave、可蒸餸、可焗蛋糕。
但用得最多都係只用微波,之後買了氣炸鍋取代了焗爐 ...

氣炸鍋會唔會無焗爐煮出嚟咁好?

公爵府

tansyneko 發表於 22-2-18 12:23

請問你用緊邊隻牌子?

公爵府

蒸焗爐方便,煮多d唔同野食!蒸氣大唔大睇牌除,出氣口前定後!我2年前買既係大蒸氣,東芝出左部話無咩蒸氣 ...

我怕會好大蒸氣

公爵府

最大問題係我屋企廚房一直無裝抽油煙機,我諗我可能只會用到焗野食功能,同埋微波爐功能叮熱啲野飲, 但唔知只係用焗野食功能會唔會都好大蒸氣出

象牙宮

zoie_w 發表於 22-2-18 14:48
最大問題係我屋企廚房一直無裝抽油煙機,我諗我可能只會用到焗野食功能,同埋微波爐功能叮熱啲野飲, 但唔 ...

焗就唔會有蒸氣!最新果部m5話直頭無蒸氣出,會冷卻左變成水,不過要6000

珍珠宮

回覆樓主:

水波爐用家。我覺得唔錯。
以前用焗爐,蒸爐,微波爐分開。
平時會煮飯,整麵包,蛋糕。
轉三合一水波爐後無後悔。但我比較少蒸嘢,水波爐比用鑊要長啲時間。

伯爵府

tansyneko 發表於 22-2-18 12:23

我都係

公爵府

無話可說 發表於 22-2-18 16:30
焗就唔會有蒸氣!最新果部m5話直頭無蒸氣出,會冷卻左變成水,不過要6000
...

請問m5嗰部係什麼牌子? 如果我唔蒸野,淨係用嚟焗野同叮野就無蒸氣都ok

公爵府

白毛毛 發表於 22-2-18 16:38
水波爐用家。我覺得唔錯。
以前用焗爐,蒸爐,微波爐分開。
平時會煮飯,整麵包,蛋糕。

請問你係用邊隻三合一水波爐? 我蒸野一向用傳統鑊蒸, 想買個爐可方便啲弄熱食物,焗三文魚(現在用氣炸鍋覺得唔好食,好鞋)想整到好似出面餐廳咁, 我又唔炸野, 閒時想弄熱飲品想用叮功能較方便

我現時只有一個氣炸鍋! 未用過焗爐,光波爐等等的

首頁

尾頁

跳至