自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

在QGO的兩個部門朋友都同我咁講
你地覺得唔真就算啦

總之我聽完就去左儲糧

珍珠宮

2024年龍年勳章

Fishqqma 發表於 22-2-20 13:36
見有jm儲成個月糧,少都儲半個月,
我就冇特別儲,正常買咋!
我個雪櫃冇咁大呀!
儲成個月? 屋企應該好大~
我雪櫃細, 急凍肉最多頂到兩日

珍珠宮

回覆樓主:

冰雞肶湯可跟蕃茄薯仔/花旗參/蟲草花/粟米甘筍等

肉餅可跟冬菇/梅菜/咸蛋等

蒸/炒個菜(如有菜),冇就開罐頭魚,airfry D 素魚柳,素午餐肉當加餸

越食越簡單

男爵府

我主要係 3-4盒蛋
公仔麵, 即食蕎麥麵, 日清烏冬杯麵, 即食河粉
亦有烏冬麵, 刀削麵類, 可整撈麵

我唔介意無餸....
放隻蛋已OK

男爵府

我哋low crab diet要儲起好多肉同菜
我鍾意去成興隆買凍肉. 我啱啱去咗雪櫃stock take 一下

海鮮而家儲左n 包salmon , halibut , black cod, scallop 仲有2隻chicken for roasting , 2 lbs chicken wings , 10 包US Prime 肥牛, 4隻西班牙豬展用嚟煲湯,兩包西班牙絞碎豬肉,兩包免治和牛,4包西班牙豬扒, 仲有一包ikea meatball, 我哋兩個人應該夠食一個月。

菜有日本椰菜兩個,娃娃菜, 秋葵, 翠玉瓜,四季豆, 一個椰菜花,仲有菜心同菠菜各一斤(綠色樹葉菜應該食得快啲,唔可以留),我諗夠食一個星期咋。

我無聊影咗啲我覺得好抵買嘅凍肉同大家分享

當然仲有stock up 好多芝士同yogurt , milk
同埋junk food and cup noodle

WFH肥死

男爵府

緊係要儲定啦,唔好話封城,萬一中左,唔通又出街買野咩,無理由叫其他人山長水遠幫你買野掛

其實最緊要有米有凍肉有罐頭,再加啲冬菇,雲耳,蛋等
簡簡單單五香肉丁炒飯,粟米午餐肉飯,頂幾日無問題,又唔會佔用雪櫃
蔬菜無特別儲,一次買2-4日

首頁

尾頁

跳至