自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

你一問,我腦海中就轉出童年趣事。

子爵府

世上壞父母佔大比數。所以許多人童年都不快樂。

男爵府

成年人背負太多期望和重擔。我會選成年。

伯爵府

童年。 成長得快樂的人長大後抗壓能力唔會太差

水晶宮

我揀成年,因為童年時間好短暫。

成人日子流流長……

水晶宮

我揀成年,因為童年時間好短暫。

成人日子流流長……

公爵府

愉快嘅成年 (童年咁短)

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

多謝大家嘅分享 ,有喜有悲,祝大家生活愉快 我都將自己嘅諗法係第一個post回覆

大宅

我要愉快成年

我童年唔愉快,雖然我知父母好愛我,但我家貧,大人都從事低下工作無乜時間陪我成長,即使我成績好,但在多方面樣子、見識等都無自信,太細個已經俾佢地灌輸人窮就更加要出人頭地,自小好大壓力,用成就去睇自己嘅價值,到我20幾歲拍拖,都係俾前男朋友咁話我係一個唔知乜野係愛,都唔識愛自己

我唔介意童年唔愉快,但希望成年後有機會更自愛,更有成就,我唔想捱完乜都未享受過就死

我不愉快嘅童年係為我帶來好多陰影,但比我再選,仍然要先苦後甜,會珍惜的人先會得到長久的幸福

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

愉快成年

成年愉快即表示我已克服過去種種的不愉快,成功地為自己生活獲得幸福感

伯爵府

Jhar 發表於 22-2-21 18:36
你寧願要愉快嘅童年/愉快嘅成年? (只可選一)

統一回覆大家我自己看法:我喜歡愉快童年,享受同父母生活 ...

我揀愉快成年。話明童年,都只係小學前的生活,時間很快過去,而且有幾多人還記得自己小學前做的事?認識的人?反而成年愉快的生活會延續幾十年,唔止係自己,仲影響埋自己父母,小朋友和伴侶,所以我揀成年愉快生活。

大宅

Jhar 發表於 22-2-21 18:36
你寧願要愉快嘅童年/愉快嘅成年? (只可選一)

統一回覆大家我自己看法:我喜歡愉快童年,享受同父母生活 ...

梗係愉快成年啦,才能給子女一個愉快的童年和成年!

水晶宮

Onlok 發表於 22-2-21 19:09
又嚟?
幸運的人用童年治癒一生, 不幸的人用一生治癒童年

子爵府

回覆樓主:

先苦後甜令人生充滿希望, 因為有目標、有期待, 現今青少年偏執可能因為望唔到未來。

希望大家都有愉快嘅成年。

複式洋房

如果童年唔愉快,相信長大後都唔會愉快

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

童年會係我以後做人的佐佑銘,缺一不可

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

愉快的童年!
有愉快的童年,就會有快樂的人生

子爵府

回覆樓主:

愉快成年

呢個答案即係只要選左就唔理童年快唔快樂都會有愉快0既成年啦

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

gilgilgilgil 發表於 22-2-21 22:21
其實上ㄧ代好多吾識諗、冇資源仲不停生、害左D子女
我屋企差不多情況、我雖不是最大、但知道大哥要早早出 ...

係呀,親友中有位女士60+,佢自細家貧小學未畢業出來工作搵錢,佢媽媽成世人就無返過工,到今時今日佢仲不停麻怨佢阿娘懶,要個11歲細路女輟學去養家,佢阿娘就收曬佢份人工。

點解成年人唔去返工?

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

有人一生去延續童年的快樂,
有人一生去彌補童年的缺失!

童年的快樂離不開家庭,離不開父母。

首頁

尾頁

跳至