自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

小芯睇路 發表於 22-2-22 13:07
佢連續2日快測都係入兩條線,我同媽咪連續兩日都係一條線,應該點做?求救
...

call抗疫的,book睇醫生。

禁止訪問

侯爵府

佢連續2日快測都係入兩條線,我同媽咪連續兩日都係一條線,應該點做?求救
...

由於自行快速抗原檢測只是參考性質,不能替代政府的核酸檢測,如自行檢測的結果是陽性,市民需再進行深喉唾液核酸檢測覆檢。不過醫管局呼籲快速抗原測試結果呈陽性的市民,應盡量尋求家人、朋友協助,或利用速遞服務提交深喉唾液樣本,並耐心在家等候結果,不應前往急症室。

男爵府

趁媽媽未中招,去買定食物/物資,然後自我家居隔離。同時間呈報Dept of Health,聯絡定家人支援。

大宅

好媽媽勳章

罐頭湯 發表於 22-2-22 13:13
趁媽媽未中招,去買定食物/物資,然後自我家居隔離。同時間呈報Dept of Health,聯絡定家人支援。 ...

可能已中咗,未發出來,全部不應該再出街,已是密切接觸者

大宅

...
你媽媽去買食物同補充品,你幫手搵檢測樽俾爸爸做檢測同送交去指定地方

珍珠宮

呢個時候係體驗朋友重要嘅時候喇,搵人幫手攞咗口水樽檢驗先。
一家三口分開生活,戴口罩,多消毒。
為人為己,全家唔好出街,公司請住事假先。

珊瑚宮

小芯睇路 發表於 22-2-22 13:09
依家仲有得睇醫生咩?

香港醫學會開設了「居家抗疫支援訊息站」WhatsApp服務:65562436、65574435,不過只會運作至今個星期四(24日)。網上資訊繁多,萬一身體有點不舒服,去醫院又怕中招,不去醫院又怕會愈來愈嚴重,特別是家中有老人家,當真可大可小。不妨試試線上問診,不用親身到醫院,一些更有送藥服務,更有平台24小時服務。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Fishqqma 發表於 22-2-22 13:19
有幾間指定診所係可以畀確診人士睇。

唔係只比經政府確診者睇咩

珊瑚宮

newcomer550 發表於 22-2-22 13:23
唔係只比經政府確診者睇咩

係咩?唉。。。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-2-22 13:08
call抗疫的,book睇醫生。

唔知你係咪尋晚睇咗某姊妹講話可以。事實係唔可以嘅。個七間診所同抗疫的士係比已經衛生署確認咗嘅病者用。自願性質用快速測試呈陽性嘅人,要先去拎樽仔交樣本比政府覆檢,仍然呈陽性先叫確診。睇下面政府資訊,寫得好清楚。

珊瑚宮

小芯睇路 發表於 22-2-22 13:09
依家仲有得睇醫生咩?

有zoom中醫服務

水晶宮

回覆樓主:

我奶奶都中左,依家食住蓮花清瘟先,過兩日幫佢交樽仔

侯爵府

...

今日起,如快速測試結果呈陽性,可由今日(二月二十一日)起致電政府為「快速測試結果呈陽性人士」所設立的24小時熱線2280 4772,以獲安排專人上門派送鼻腔拭子樣本收集包及收取樣本進行核酸檢測以作覆檢,費用全免。

以上資料係fb 見到

侯爵府

好媽媽勳章

Kittymummy 發表於 22-2-22 13:34
我奶奶都中左,依家食住蓮花清瘟先,過兩日幫佢交樽仔

點解仲要等過兩日才交樽仔,要立即交
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

珍珠宮

Mary媽咪 發表於 22-2-22 13:37
今日起,如快速測試結果呈陽性,可由今日(二月二十一日)起致電政府為「快速測試結果呈陽性人士」所設立 ...

假的。唔係開放比全民用的。睇下面。

於「污水檢測呈陽性的地區」内居住或工作的人士,如快速測試結果呈陽性,亦可由今日(21日)起致電政府為「污水檢測呈陽性地區内的快速測試結果呈陽性人士」所設立的24小時熱線2280 4772,以獲安排專人上門派送鼻腔拭子樣本收集包及收取樣本進行核酸檢測以作覆檢,費用全免。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/738188/%E6%B0%91%E6%94%BF%E7%BD%B2%E5%90%91%E5%A4%9A%E5%8D%80%E6%B1%A1%E6%B0%B4%E5%A4%A7%E5%BB%88%E6%B4%BE%E5%BF%AB%E9%80%9F%E6%B8%AC%E8%A9%A6%E5%8C%85-%E6%9D%B1%E9%A7%BF%E8%8B%91-%E5%B0%87%E8%BB%8D%E6%BE%B3%E5%98%89%E6%82%85%E7%AD%89%E4%B8%8A%E6%A6%9C

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

Mary媽咪 發表於 22-2-22 13:37
今日起,如快速測試結果呈陽性,可由今日(二月二十一日)起致電政府為「快速測試結果呈陽性人士」所設立 ...

呢個只係政府為「污水檢測呈陽性地區内的快速測試結果呈陽性人士」所設立的24小時熱線

侯爵府

政府仲要分邊種形式出黎既確診?
難怪只有越黎越多人中

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

要攞樽仔交政府先計確診,同屋住有傳播性,最好叫人幫手,真係要出都唔好除罩同去公廁 知難但盡量啦
想認識多啲屯門友

首頁

尾頁

跳至