自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

化痰粉

大宅

都係買必理痛食架啦

瑪瑙宮

大廚勳章

wcandtt 發表於 22-2-23 11:37
我初初對呢一盒嘢都冇乜好感,但係我外甥係英國中咗COVID-19 ,發高燒,佢食三至四日已經退晒燒冇事,相反 ...

我自己最近嘅經歷就係元朗家六口工人野左返嚟

成人打晒針不算嚴重。。周圍求药。。因為打電話政府都冇乜支援淨係問你有冇重症。。。兩個小朋友發燒喉嚨痛就食自己啲退燒葯。。。成人就係我哋啲朋友周圍撲俾佢嘅連花。。香港版又有國內版又有。。。

其實我呢兩年不停都係有買。。。雖然話不同身體可能未必適合但係總算食過係冇問題搞掂我就寧願信佢多個信啲專家。。淨係叫人食必理痛

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

回覆樓主:

我姐姐都中左,第2日比佢食連花清温,食了2次,已改善,但因為驚仲有傳染性,暫時繼續隔離

珍珠宮

連花清瘟有效,美國研究結果療效顯注

珍珠宮

連花清瘟有效,美國研究結果療效顯注

子爵府

牛年勳章

c6t6m6 發表於 22-2-23 11:21
謝謝你回覆。我都好擔心家人。
佢出去撩左鼻但未有結果。所以自行檢測為陽性。我都幫佢打個去社區診所、但 ...

尋日有jm 話唔需要政府確定都可以,
佢預約完之後仲約埋的士

大宅

多一個選擇..

男爵府

回覆樓主:

消炎藥真係抗唔到病毒性既喉嚨痛。買 舒緩作用嘅喉糖。沖劑可能舒服d.. 去藥房買龍角散。唔係龍角散喉糖呀。好似香爐灰咁。淨吞。唔好飲水。喉嚨會舒服d. 如果知道自己唔係寒低就連花清瘟。 銀翹解毒片。或金花清感顆粒或感冒清熱沖劑都有效能。

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

c6t6m6 發表於 22-2-23 10:50
仲有咩消炎藥/醫喉嚨藥介紹。已買噴劑。想再買多啲藥攞比佢。謝謝!

沖蜜糖水飲,有D幫助
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

伯爵府

Mami_08 發表於 22-2-23 11:12
如果中咗喉嚨痛,可唔可以食抗生素呢

喉嚨痛是病徵,不知是何因引起。
抗生素對付細菌。
新冠是病毒,所以抗生素無效。

大宅

除左藥,維他命c都好重要

水晶宮

seaheart88 發表於 22-2-23 11:42
我自己最近嘅經歷就係元朗家六口工人野左返嚟

成人打晒針不算嚴重。。周圍求药。。因為打電話政府都冇乜 ...

我朋友2月17號檢測陽性,18號發高燒,開始食連花,昨天22號,自己檢測已經呈陰性,不過佢繼續自我隔離,仲等緊衛生署通知。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

仲有咩消炎藥/醫喉嚨藥介紹。已買噴劑。想再買多啲藥攞比佢。謝謝!

我上星期喉嚨痛,仁濟開止痛藥同呢隻俾我,去Rx藥房配$0.5/1粒

瑪瑙宮

大廚勳章

wcandtt 發表於 22-2-23 11:50
我朋友2月17號檢測陽性,18號發高燒,開始食連花,昨天22號,自己檢測已經呈陰性,不過佢繼續自我隔離,仲 ...

最慘係我嗰位1+6口。。。政府搞嚟搞去都問佢有冇重症。。。又冇安排佢哋去隔離。。。好徬徨周圍搵藥食。。。我哋幾個friend夾手夾腳將自己有嘅藥俾咗佢先。。。所以佢又有香港版又有國內版。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

akirahkf 發表於 22-2-23 11:13
有無人可以教下我,邊度買到藥,送家,尋日被通知中左,要隔離不得出門,迷惘中。。。 ...

可以試下喉嚨噴劑,我以前喉嚨痛用幾好,不過入口好難頂

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我食龍角散
不要從別人的嘴裡去認識我

珊瑚宮

akirahkf 發表於 22-2-23 11:13
有無人可以教下我,邊度買到藥,送家,尋日被通知中左,要隔離不得出門,迷惘中。。。 ...

Zoom睇中藥,有速遞送藥服務

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

浸大中醫學院有免費中醫服務,仲會即日送藥上門,我有同事都係確診在家,用左這服務,非常好,你找找資料聯絡一下

大宅

wcandtt 發表於 22-2-23 11:37
我初初對呢一盒嘢都冇乜好感,但係我外甥係英國中咗COVID-19 ,發高燒,佢食三至四日已經退晒燒冇事,相反 ...

因為必理痛同傷風感冒藥只係止病徵。有發燒佢退燒,有鼻水佢收鼻水。啲藥唔係醫緊你,最後都係要靠自己身體打仗。但係連花或者銀翹解毒片呢類中藥係幫身體清毒清肺熱。中醫嘅角度好多病都係肺熱引起,清咗就會好返。

首頁
12345...9

尾頁

跳至