自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

次次都只係寬免差餉,但從來都無減地租,其實地租差不多同差餉既金額。而家香港都已經吾係殖民地,已經無租界呢回事,點解仲要俾地租?

水晶宮

為何業主須要繳交地租?

香港所有土地都是由政府以「批地」形式,即以政府租契(前稱「官契」)租予承租人(業主)。所有業主在訂定政府租契時均同意須向政府繳付租金,以換取已批租土地的佔用或使用權。

伯爵府

loved 發表於 22-2-23 13:31
次次都只係寬免差餉,但從來都無減地租,其實地租差不多同差餉既金額。而家香港都已經吾係殖民地,已經無租 ...

我都好疑惑
回歸前是不用交地租,反而回歸後要交。

伯爵府

petitsomeone 發表於 22-2-23 14:02
為何業主須要繳交地租?

香港所有土地都是由政府以「批地」形式,即以政府租契(前稱「官契」)租予承租人 ...

香港島同九龍某些地區都不需要交

子爵府

我覺得好多人買樓時無留意土地使用年期同埋地租,唔會諗會唔會樓價貴啲但唔使交地租。

珍珠宮

地租是未寬減前差餉的60%

子爵府

20091 發表於 22-2-23 14:07

我住嗰度唔使交「地租」但要交「地稅」,成棟大廈一齊交,由管理費度交,唔係每季交,而係好似 5 年交一次,金額好細,因為訂定「地稅」嘅年代無通脹,定咗個金額唔會變,無諗到會有通脹呢樣嘢。

唔使交可能只是「錯覺」、「唔覺」,因為唔使自己交,而係交咗管理費之後由管理費去交。

唔知三無大廈又點?會唔會係每戶自己交呢?唔知係咪 5 年交一次呢?

1841年香港開埠香港島上的土地於同一年便開始由殖民地政府出售予私人買家。除了中環花園道聖約翰座堂的土地屬永久業權外,其他所有土地均以批租形式出售。契約條款因應出售當時的土地政策而有差異。一般的批租期為固定年期75年、99年、150年或999年,而沒有續租權利;或是可續租年期75年、99年或150年,而有權分別再續租相同的年期。土地買方(即契約持有人)須於批給契約時,向政府繳付反映當時土地的地價,並且繳交年租,此之為「地稅」(有時亦會籠統稱為「地租」)。地稅通常為象徵式金額。

在1985年5月27日或以前獲批或獲續期土地契約的港島和九龍物業,以及業主為新界原有鄉村原居村民或合資格的祖或堂,向政府繳納的是地稅而非地租。

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%9C%B0%E7%A7%9F

男爵府

地租係中英聯合聲明同基本法要你交嘅,
洗唔洗交視乎地契幾時批同幾時到期。

珍珠宮

petitsomeone 發表於 22-2-23 14:02
為何業主須要繳交地租?

香港所有土地都是由政府以「批地」形式,即以政府租契(前稱「官契」)租予承租人 ...
你即係話你地要交地稅,但金額好細同不會變?但地租金額會變,而且同差餉金額差不多

珍珠宮

choyki 發表於 22-2-23 14:17
我覺得好多人買樓時無留意土地使用年期同埋地租,唔會諗會唔會樓價貴啲但唔使交地租。 ...
係囉!其實長遠計,地租都俾好多下,而且只有加無減,又吾可以反影嚮樓價道

珍珠宮

del

珍珠宮

印象中見過新界村屋吾洗交地租,差餉好似1蚊定十幾蚊咁上下

公爵府

BK Milk勳章

loved 發表於 22-2-23 15:01
印象中見過新界村屋吾洗交地租,差餉好似1蚊定十幾蚊咁上下

係味個d丁屋呀?個d係塊地送比你用咁。

珍珠宮

auhiyo 發表於 22-2-23 15:23
係味個d丁屋呀?個d係塊地送比你用咁。
應該係丁屋

大宅

我住香港島都要交地租,點解嘅?

伯爵府

choyki 發表於 22-2-23 14:25
我住嗰度唔使交「地租」但要交「地稅」,成棟大廈一齊交,由管理費度交,唔係每季交,而係好似 5 年交一次 ...

原來管理費交呀!
長知識了,謝謝!

伯爵府

pochaccohk 發表於 22-2-23 17:46

有的朋友住香港,有的住九龍,差餉單沒有地租費用。

大宅

20091 發表於 22-2-23 18:12
有的朋友住香港,有的住九龍,差餉單沒有地租費用。

我的地租不是顯示在差餉單,是地政總署每半年寄一張來,每半年交一次!

伯爵府

pochaccohk 發表於 22-2-23 18:26
我的地租不是顯示在差餉單,是地政總署每半年寄一張來,每半年交一次!
...

長知識了,謝謝

子爵府

pochaccohk 發表於 22-2-23 17:46

睇地契,幾時批,批幾多年。

1985-05-27 或以後獲批或獲續期土地契約的港島和九龍物業也改為徵收地租。
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%9C%B0%E7%A7%9F

首頁

尾頁

跳至