自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

確診數字昨去到8千……心理上頂不順了!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

數字啫,身邊中嘅人愈嚟愈多,大部分病徵輕微,發燒嘅,一日就退燒。打齊針,做好清潔消毒,就唔使過於焦慮。過分緊要反而對身體唔好。

侯爵府

pauline_c 發表於 22-2-24 09:14
數字啫,身邊中嘅人愈嚟愈多,大部分病徵輕微,發燒嘅,一日就退燒。打齊針,做好清潔消毒,就唔使過於焦慮 ...

但日日有幾十人瓜咗……好恐怖!

la_source    發表於 22-2-24 14:54

子爵府

樓主,相信你的濕疹是沿於情緒
疫情過後,請努力改善情緒問題,找專業幫助,做運動,否則,你的濕疹不會痊癒
這刻,請盡量轉移重心,平常心過日子

子爵府

朱古力包包 發表於 22-2-24 09:18

就算冇疫症,香港日日都有人死㗎啦
何必放大佢呢?

伯爵府

我都快有焦慮症, 不過就是整個社會的氣氛
和經濟環境, 好像是天就快要塌下來的感覺

男爵府

cornmimi 發表於 22-2-24 09:31
我都快有焦慮症, 不過就是整個社會的氣氛
和經濟環境, 好像是天就快要塌下來的感覺
...

香港有幾百萬人,
我哋一齊努力,
唔駛驚

子爵府

作最壞打算,做最好準備,時常感恩你擁有的,不去想失去的

伯爵府

朱古力包包 發表於 22-2-24 09:18

有幾恐怖呀?睇下香港每年死幾多人,2020年普通肺炎都死九千幾人,無報你都唔知

按十大死因劃分的登記死亡人數(二零二零年)* [死因排序是根據
二零一九年的登記死亡人數]
排名 疾病類別 登記死亡人數

1 惡性腫瘤 14 788
2 肺炎 9 373
3 心臟病 6 562
4 腦血管病 3 164
5 疾病和死亡的外因 2 011
6 腎炎,腎變病綜合症和腎變病 1 720
7 認知障礙症 1 482
8 慢性下呼吸道疾病 1 159
9 敗血病 1 102
10 糖尿病 586
所有其他原因 8 706
所有原因 50 653

珊瑚宮

回覆樓主:

做好自己,其他事無謂過份担心, 不是自己控制範圍。
入定少許中/西藥, 快速測試, 有需要時唔使咁徬徨。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我都有,但中央派左人幫手,我對香港疫情減退還是充滿希望。而且越來越多特效藥針對變種病毒,我覺得對將來係樂觀

我同阿仔講,疫完後,就周圍去食好野,staycation, 到內地旅行,最好可以去埋日本啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

昨天公布的,死亡的都是年老和長期病患者,不要自己嚇自己

伯爵府

papa.yaya 發表於 22-2-24 09:33
香港有幾百萬人,
我哋一齊努力,
唔駛驚

多謝你的鼓勵有人鼓勵的感覺真好

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

echoo 發表於 22-2-24 09:38
昨天公布的,死亡的都是年老和長期病患者,不要自己嚇自己

也想見到。

水晶宮

cupid0627 發表於 22-2-24 09:20
樓主,相信你的濕疹是沿於情緒
疫情過後,請努力改善情緒問題,找專業幫助,做運動,否則,你的濕疹不會痊 ...

同意, 樓主應該抽離少少, 睇少d有關疫情新聞。 又或者睇埋病逝者之前身體狀況, 大部份都係長期病患, 3x-5x咁後生都要入住院舍

樓主, 注意情緒健康, 對濕疹同抵抗力都會好d

伯爵府

我們可以走過頭四波,也可以走出第五波

侯爵府

朱古力包包 發表於 22-2-24 09:12
確診數字昨去到8千……心理上頂不順了!
咁你有冇打疫苗?

男爵府

我都有少少 而家好討厭超市街市 入到去個氣氛係個個搶買不問價咁 其實生活用品又好難買到 用開隻日本洗頭水都無貨返 自己無感染生活都一團糟

珍珠宮

你開親post都係放負同鬧人咁滯,與其話外力令你焦慮,不如話你內在情緒令你長期不安。膠post刷存在就算,真實的話就去睇醫生啦。

伯爵府

回覆樓主:

月頭公司小爆發,我地繼續要翻工之後,有4位確診者我都接觸過!我都變得周身唔自在,真係食唔安,訓唔好,太緊張到覺得自己有D神經衰弱早幾日凍一凍,仲要感冒添,真係雪上加霜!最衰公司多人確診唔夠人做野,仲要開到口叫我地唔好放假,一個星期有1日wfh!
利呻,真係緊張到今個月去私家做過一次檢測$1800,排$240做左2次,免費排過2次,快速測試做過9次

首頁

尾頁

跳至