自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

珍珠宮

利用家長想快 d復課嘅心態

1.講左2次打復必泰最有效,

2.跟住話復必泰只有幾個中心打,4月一定好多小童打吾切。

3.青少年要減少相隔日子打第2及3針

用咁長時間賣廣告都吾洗俾廣告費,果然磚渣

la_source    發表於 22-2-24 14:56

侯爵府

回覆樓主:

我都出咗個貼
就係呢啲契弟
為咗復課, 焗咗我家青少年打復必泰
正打算第三針轉返打科與

珍珠宮

ocarebear 發表於 22-2-24 15:25
我都出咗個貼
就係呢啲契弟
明智!由頭到尾青少年焗打復必泰。跟本成班磚渣都係復sales, 為左加快打復夠膽死縮短打針期,搵青少年條命較飛,無人性

annann246    發表於 22-2-25 18:36
Cindy    發表於 22-2-24 18:02

翡翠宮

我都出咗個貼
就係呢啲契弟

x2

男爵府

2022年02月22日時的報導:
香港⼤學兒童及青少年科學系教授劉宇隆團隊正舉辦兒童及青少年新冠病毒疫苗研究。本研究已為約 70 名 3 ⾄ 10 歲的兒童接種科興疫苗,其中22名兒童的初步結果顯⽰,接種兩劑科興疫苗後,其中和抗體⽔平較 18 歲或以上健康成年⼈接種兩劑科興疫苗後更⾼,並與成年⼈接種三劑科興疫苗相約,研究⾄今亦沒有任何嚴重不良反應報告。

負責研究的劉宇隆教授表⽰,研究以免疫橋接的設計,⽀持 3 ⾄ 10 歲的兒童接種科興疫苗是有效,⽽臨床保護率也應比接種兩劑 科興疫苗的成年⼈更⾼,促請家⻑帶未接種疫苗的⼩朋友盡快接種。

劉宇隆同時指出,科興疫苗採⽤傳統的滅活技術,⼗分安全,⽽在各國 12 歲以下兒童已接種多於⼀億劑科興疫苗,並沒有發現安全問題。

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/10216029

男爵府

香港特區疫苗可預防疾病科學委員會主席劉宇隆在2022年1月29日接受電台訪問,引述有研究顯示,科興疫苗的核膜蛋白T細胞表現相當理想,也是科興疫苗獨有的,「如果家長擔心復必泰引發心肌炎,可以為子女選擇打科興疫苗,因為科興在安全性上數據十分好,全球數據亦沒有出現心肌炎,如果想以安全第一,就打科興。」

https://www.wenweipo.com/a/20220 ... b03103e0c721c2.html

男爵府

香港中央圖書館的社區疫苗接種中心 ,專為3歲至17歲和60歲或以上的人士提供科興疫苗接種服務。

合資格人士可在這間中心接種第一劑、第二劑、第三劑科興疫苗。

此外,香港中央圖書館社區疫苗接種中心亦會派發「即日籌」給3歲至17歲的兒童/青少年和60歲或以上的長者接種科興疫苗。

詳情見

https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=23551825

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

第2+3 佢佢幻想出黎?
佢真係覺好多人打復必泰?佢有冇上過預約果個網頁睇過 邊隻疫苗最爆?

子爵府

問梁醫生一定如何揀疫苗
基於科學實證長期病患、老人、幼童都係推復必泰,可以完全放心打

侯爵府

有劉教授balance下, fair game

公爵府

牛年勳章

我都出咗個貼
就係呢啲契弟

我都係呀!第三針一定會轉返科興

珍珠宮

selinako^^ 發表於 22-2-24 16:02
第2+3 佢佢幻想出黎?
佢真係覺好多人打復必泰?佢有冇上過預約果個網頁睇過 邊隻疫苗最爆?
...

佢就係見勢色吾對,班磚渣 sales眼見越黎越多人打科興,科興口碑越來越好,班人渣驚人吾打復囉,搵個咁既難鬼藉口做宣傳,焗人打復,佢哋又捉班家長心理,渴望早日復課嘛

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

根據樓主嘅理據:

BK會員就係為科興買廣告。

mercurycc    發表於 22-2-25 15:25

別墅

caryfox 發表於 22-2-24 17:36
根據樓主嘅理據:

我地就無錢收嘅,班專家就唔知有無佣收嘞!無佣收咁落力仲咩

珍珠宮

caryfox 發表於 22-2-24 17:36
根據樓主嘅理據:

bk會員就算推崇科興,都只係一個論壇,要成為會員,仲要 click入個 forum先睇到會員對話,而且我地又吾係專業人仕,一般言論對普羅大眾無乜影響力,何來做到賣廣告效果?
梁係專登開個記者會,以佢係專家身份,不停重復叫人打復必泰,而吾係只叫人打疫苗,做到咁明顯,仲吾係賣廣告?仲要利用新聞媒體,為佢賣免費廣告添呀, 直情係公器私用。

子爵府

我都出咗個貼
就係呢啲契弟

我都覺得最慘係12-17嗰班青少年,最初開比佢地嗰時得bnt,但就係咁被學校push打針為求達到7成可以返全日,唔打就好似罪人咁比人歧視,但科興又等極都等唔到,好多最後都焗打bnt
PS我個小朋友under 12,有得打科興好快巳經打左,如果今次又係只得bnt,我諗都會堅持唔打住

大宅

我覺得劉宇隆教授有良心好多,我睇過佢幾次嘅訪問

msms0118    發表於 22-2-24 23:29

珍珠宮

回覆樓主:

幾十萬人感染復什麼課?對「暑假」後復實體課沒期望。除非下決心禁足,否則點可能?而家已好多人確診不能上班,很多商店也關門,要幾時先禁足?這麼多人確診流動性全民檢有用嗎?

男爵府

loved 發表於 22-2-24 16:32
佢就係見勢色吾對,班磚渣 sales眼見越黎越多人打科興,科興口碑越來越好,班人渣驚收少左佣金,搵個咁既難 ...

如果佢哋無收佣,你又無證據證明佢有佣收,你驚唔驚俾人告誹謗
人哋有社會地位同名氣,要告真係告得入,我建議你話覺得佢有偏見都仲好啲,但講到話佢收佣。好大件事架喎

yeung_ma    發表於 22-2-25 10:53

珍珠宮

little-pig-pig 發表於 22-2-24 18:00
我覺得劉宇隆教授有良心好多,我睇過佢幾次嘅訪問
係呀!我都覺佢係出鏡既醫生中,佢係最擔心香港小童既一個,真心擔心病者

ranchu    發表於 22-2-25 20:56
msms0118    發表於 22-2-24 23:29

首頁
12345...16

尾頁

跳至