自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

白毛毛 發表於 22-2-25 21:26

快速檢測都好似得。

但22樓果度有段又話自行檢測都當喎,真係唔知邊個準
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

apollosmile 發表於 22-2-25 21:21
假設陽性後day 1,day 2兩日檢測包檢測結果陰性,係咪即係當好番處理?

新加坡最快都要72小時

男爵府

Rita 發表於 22-2-25 21:17
就算真係比佢地呃到張証明,都係6個月,6個月後都要打
其實中左打埋係米多d保護?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sykimama 發表於 22-2-25 21:29
自檢陽性可作初確, 之後應該有人會送樽, 檢完先係確診兼有number. 這已經係一大進步!

我有同事太太自檢陽 ...

係,當初無咁多人中時仲work,但樽又拎唔到,驗又驗得耐時,完全離地

放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

白毛毛 發表於 22-2-25 21:26

快速檢測都好似得。

呢個做法,對輕症人士,真係唔報好過報

子爵府

政府終於接受現實了

承辦商核酸檢測同快測雖然無咁準確,但總比「手上無數據」咁多積壓覆檢同因市民攞唔到口水樽而上報唔到好啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

求阿爺出手炒曬呢班人!!!!!

男爵府

lovececing 發表於 22-2-25 21:30
但22樓果度有段又話自行檢測都當喎,真係唔知邊個準

報導話自檢當初確, 應該未有number

大宅

回覆樓主:

再想問,如果政府承認快測結果,好似林欣彤咁用兩款唔同牌子快測,但有兩個唔同結果,咁當係陰性定陽性?仲使唔使交口水樽作最後檢測?

男爵府

MM2H 發表於 22-2-25 21:32

唔報好似道德操手有問題喎

象牙宮

回覆樓主:

快測都話係中,咁全港100萬人確診了?! 不過頭先話深圳要應對疫情,大陸救兵落唔切黎幫手呀

男爵府

咁唔洗全民強檢,
直接派快測棒

p.s. 但初確, 快測棒又check 唔到

禁止訪問

翡翠宮

sykimama 發表於 22-2-25 21:35
唔報好似道德操手有問題喎

自農曆年爆發起,呢個一直已發生緊,因為完全冇支援,部分市民生活或工作上,反被延誤而導致工作上出問題

改為直接通報,更未理解對輕症者及其密切,工作安排上可以怎支援。當然明白要自律,但確實唔係所有工種都能包容

公爵府

apollosmile 發表於 22-2-25 21:34
再想問,如果政府承認快測結果,好似林欣彤咁用兩款唔同牌子快測,但有兩個唔同結果,咁當係陰性定陽性?仲 ...

快速測試要政府認可嘅承辦商, 檢測包嘅準確度同靈敏度應該會高啲

珍珠宮

MM2H 發表於 22-2-25 21:32

檢測中心驗的唔洗覆檢理解。但自行用快速唔覆檢的話,唔知政府可以點管理。
快速測試包有貴有平,有唔同地方的認証或被使用,亦可能有真貨有假貨。有識用有唔識用。點肯定為真陽性。
有人驗到中咗唔報,也會唔會有人無中但扮中。
如登記用快速檢測中咗的數量大,政府又可以點安置同比配套佢哋?又係留家?如得個數字無後續支援,無用。

珍珠宮

mymarigold 發表於 22-2-25 21:43
快速測試要政府認可嘅承辦商, 檢測包嘅準確度同靈敏度應該會高啲

你呢篇講得清楚好多。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

sykimama 發表於 22-2-25 21:29
自檢陽性可作初確, 之後應該有人會送樽, 檢完先係確診兼有number. 這已經係一大進步!

我有同事太太自檢陽 ...

係好有問題!
自測陽性,到交樽仔等成10日msg,再話msg起計14日,再快測陰性先可以外出,計一計,第二日拎到樽仔計已24日,未計發病日,成個月都嚟緊

大部分人發病第7至10日開始,快測已無兩條線。

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

lovececing 發表於 22-2-25 21:05
內容係講檢測中心驗嘅唔洗政府再覆檢,而唔係一般人係市面買到嘅檢測包政府承認
...

現時由檢測營辦商進行的樣本檢測若驗出新冠病毒,會交由衞生署公共衞生化驗服務處覆檢,以確認結果。
同樣,為免資源重疊,政府即日起會減省衞生署公共衞生化驗服務處的覆檢程序。

至於那些承辦商受認可,容後公佈。

翡翠宮

白毛毛 發表於 22-2-25 21:43
檢測中心驗的唔洗覆檢理解。但自行用快速唔覆檢的話,唔知政府可以點管理。
快速測試包有貴有平,有唔同地 ...

一家幾口要驗,地方細少的話,單單採樣程序已需要非常小心

都係等政府公佈細節,做到呢一步,只想快點安排全民檢,否則都真係難以掌控確實個案,分流跟進

首頁
12345...6

尾頁

跳至