跳至

首頁
23456...16

尾頁

複式洋房

mandyfung 好謝您的解答, 我現在原全明白了. 真很感謝您的提供, 如果我四年級想兒子入讀普通話班係咪都要同班主住講呀.

原帖由 mandyfung 於 09-9-10 12:02 發表
yeeyee6051
其實是這樣,學校會在小朋友升上小二時,因應小朋友的中文和普通話科的成績,加上家長意願幫小朋友分班,好似今年二年級有四班,其中兩班是用普通話教中文,其他科目一樣,如果選左入普通話班的同學是一定 ...
[size=medium]YEE

男爵府

不用客氣! 我們這裏的家長都是 夢芹銀禧的家長,互相分享之嗎? 我諗你可以試吓提出你的意願給學校知道.
原帖由 yeeyee6051 於 09-9-10 12:25 發表
mandyfung 好謝您的解答, 我現在原全明白了. 真很感謝您的提供, 如果我四年級想兒子入讀普通話班係咪都要同班主住講呀.

男爵府

chong_fanfan 唔好講到我們咁叻,只是把知道的分享下.
原帖由 Chong_fanfan 於 09-9-10 11:37 發表

Dear Mandyfung & FanFung,
你地好叻, 咁了解間學校,因本身我係要返工, 所以學校好多事件都是不清楚, 現在認識到你地就好, 可以經這個渠道多多了解...

男爵府

fanny

你咁了解這學校,銀禧是否你想給囡囡飲的荼??
原帖由 fanfung 於 09-9-10 11:12 發表
妳諗既都有道理架,因為我聽姑媽講孫小都有"手牽手"活動,旨在比高年班既同學幫手照顧低年班. 況且銀禧係一間新校,運作上一定仲有可改善既空間,最緊要係妳地d家長向學校反映下意見,相信陸校長咁開通,一定會有進步既.:m ...

複式洋房

家長了解學校多d是很好的, 可以給家長多點信心和歸屬感和了解小朋友在校的情況.

所以我幫仔仔選了星期六參加學校的課外活動, 希望可以讓我多了解學校

原帖由 mandyfung 於 09-9-10 12:53 發表
fanny

男爵府

其實我囡囡而家讀緊高班咋,就係因為月底要遞表,所以先要了解多d,因為呢間都係我杯茶.
原帖由 Chong_fanfan 於 09-9-10 11:37 發表

Dear Mandyfung & FanFung,
你地好叻, 咁了解間學校,因本身我係要返工, 所以學校好多事件都是不清楚, 現在認識到你地就好, 可以經這個渠道多多了解...

男爵府

梗係啦. 但都要聽多d同19號睇多d先.
原帖由 mandyfung 於 09-9-10 12:53 發表
fanny

男爵府

完全同意,所以我而家都有參加囡囡幼稚園既家教會架. 家校合作真係好緊要,亦可令小朋友更投入學校生活.
原帖由 yeeyee6051 於 09-9-10 14:22 發表
家長了解學校多d是很好的, 可以給家長多點信心和歸屬感和了解小朋友在校的情況.

所以我幫仔仔選了星期六參加學校的課外活動, 希望可以讓我多了解學校

...

複式洋房

12號廣褔開放日, 19號富享開放日呀

原帖由 fanfung 於 09-9-10 16:06 發表
完全同意,所以我而家都有參加囡囡幼稚園既家教會架. 家校合作真係好緊要,亦可令小朋友更投入學校生活.

男爵府

收到啦,所以呢兩個週末都會好忙.
原帖由 yeeyee6051 於 09-9-10 16:37 發表
12號廣褔開放日, 19號富享開放日呀

大宅

我想問下,,b4上午校的校長是否在舊校呢??
已代刪除

等待驗證會員

原帖由 mandyfung 於 09-9-10 12:02 發表
yeeyee6051
其實是這樣,學校會在小朋友升上小二時,因應小朋友的中文和普通話科的成績,加上家長意願幫小朋友分班,好似今年二年級有四班,其中兩班是用普通話教中文,其他科目一樣,如果選左入普通話班的同學是一定 ...

mandyfung, 你好叻呀, 知道咁多野, 仲要咁詳細添!!! 以後要靠曬你呢枝盲公竹啦!!! ^_^

別墅

黃總校長退咗休咯,廣福個新校長叫楊楚傑總校長
原帖由 【丫鳳】 於 09-9-11 17:31 發表
我想問下,,b4上午校的校長是否在舊校呢??

男爵府

小雲和小吉
你真的不要這樣說,因我囡囡是小一升小二,所以知道.以後有什麼再分享.

fanny 你可以在開放日睇吓,問吓. 子蕎說她現在返學都好開心,只是沒有給老師選中做班長,普通話大使,健康大使英詩和普通話詩等有少少失望,問我點解樣樣都無她份.但老師們都幾好,希望有多些機會和學校溝通,多些了解.
原帖由 小雲和小吉 於 09-9-12 09:03 發表

mandyfung, 你好叻呀, 知道咁多野, 仲要咁詳細添!!! 以後要靠曬你呢枝盲公竹啦!!! ^_^

男爵府

好期待本週末去參觀呀. 亦好開心知道子蕎轉左過黎之後好快適應同讀得開心,希望囡囡有機會再做佢師妹.
原帖由 mandyfung 於 09-9-13 22:22 發表
小雲和小吉
你真的不要這樣說,因我囡囡是小一升小二,所以知道.以後有什麼再分享.

fanny 你可以在開放日睇吓,問吓. 子蕎說她現在返學都好開心,只是沒有給老師選中做班長,普通話大使,健康大使英詩和普通話詩等 ...

複式洋房

我同你們一樣要靠曬mandyfung呢枝盲公竹啦. 日後真的要麻煩你了.

我都好期待19日那天可以回校參觀, 順道了解下學校和希望可以認識多d家長, 老師, 主任和校長.(唔係第日在街見到面都唔知邊個係我個仔學校d老師呀)

原帖由 小雲和小吉 於 09-9-12 09:03 發表

複式洋房

HI, 我囡囡2010-2011會入讀小學, 想問你地為何選夢芹?有什麼好?學校是否非常傳統? 那一問夢芹較為好?有什麼好? 舊墟好還是夢芹比較好?

侯爵府

各位媽咪
我女女k3要選校,想問一下你地意見,關於阮鄭正校同銀禧.
~正校換校長影響&分別大唔大?
~銀禧是否同用舊下午班老師?(有否加原有校舍老師)?
~以往阮鄭下午班派中學成績如何?
請多多幫忙,我從未有經驗(因不是大埔區長大),頭都大晒
唔好點評我

男爵府

其實阮鄭銀禧於本週末有開放日,最好就係親身去體驗下. 有乜野疑問可以即時請教老師或校長,對妳幫囡囡選校會好有幫助,因為始終耳聞不如目睹.
原帖由 你好嗎 於 09-9-15 10:52 發表
各位媽咪
我女女k3要選校,想問一下你地意見,關於阮鄭正校同銀禧.
~正校換校長影響&分別大唔大?
~銀禧是否同用舊下午班老師?(有否加原有校舍老師)?
~以往阮鄭下午班派中學成績如何?
請多多幫忙,我從未有經驗(因不是大 ...

侯爵府

我都想去,但應該有要事去唔到
原帖由 fanfung 於 09-9-15 11:35 發表
其實阮鄭銀禧於本週末有開放日,最好就係親身去體驗下. 有乜野疑問可以即時請教老師或校長,對妳幫囡囡選校會好有幫助,因為始終耳聞不如目睹.
...
唔好點評我

首頁
23456...16

尾頁

跳至