自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

已入住社區隔離設施的感染人士和尚待入院人士若已接種至少兩劑新冠疫苗,將可以在檢測陽性後第六天及第七天進行快速測試。(目前以接受檢測或接收樣本翌日為第一天;如無接受檢測或接收樣本紀錄,則以收到檢測結果通知當日為第一天)

https://www.info.gov.hk/gia/general/202202/26/P2022022600622.htm

珍珠宮

mike89 發表於 22-2-26 21:20
已入住社區隔離設施的感染人士和尚待入院人士若已接種至少兩劑新冠疫苗,將可以在檢測陽性後第六天及第七天 ...

同樣,已接種至少兩劑新冠疫苗的密切接觸者則在接受家居檢疫第六天及第七天進行快速測試。若他們在這連續兩天的快速測試均取得陰性測試結果,將可以於第七天提早離開社區隔離設施或家居,如常生活;相反,若他們在這兩天的快速測試取得至少一次陽性測試結果,將需要按照原有安排,繼續接受隔離或家居檢疫。(未接種疫苗者第14天、已接種疫苗者第六及七天),方可安全離開家居、院舍或設施。

侯爵府

mike89 發表於 22-2-26 21:23

同樣,已接種至少兩劑新冠疫苗的密切接觸者則在接受家居檢疫 ...

真好笑、宜家d密切接觸者邊有隔離,完全係街度自由行走咁,返工嘅返工,買野嘅買野,係政府先咁無知靠想像叫人第6/7人之後唔洗隔離,問題係,根本冇隔離過
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

由交樣本計7日, 可能分分鐘中招既都啱啱先收sms

珍珠宮

lovececing 發表於 22-2-26 21:38
真好笑、宜家d密切接觸者邊有隔離,完全係街度自由行走咁,返工嘅返工,買野嘅買野,係政府先咁無知靠想像 ...

係出俾自律既人睇

珍珠宮

TMC3012 發表於 22-2-26 21:42
由交樣本計7日, 可能分分鐘中招既都啱啱先收sms

可用快測?
可能係想加快放人出院/營
而且同醫護一樣睇齊(打左兩針)

禁止訪問

牛年勳章

別墅

mike89 發表於 22-2-26 21:20
已入住社區隔離設施的感染人士和尚待入院人士若已接種至少兩劑新冠疫苗,將可以在檢測陽性後第六天及第七天 ...

依家陽性(有檢測或接收樣本笠日)計起,無就收通知計起,第6第7日,同樣密切接觸者第6第7日,
兩者已打兩針人士2日快測既陰就可以5洗再隔離?
係咪呢個意思?
因為我今日第9日先收到個訊息。但已經變咗陰
其實我係咪唔使再理佢個訊息@@

珍珠宮

happylife28 發表於 22-2-26 22:00
唔係個個係咁的, 我認識的同事同 2 個鄰居, 全家人都好聽話, 真係足不出戶。
...

嗯嗯
因為出左今日呢個新例
好多已轉陰性既人
唔需要再等多一星期
或者唔需要再驚被隔離

珍珠宮

Jn- 發表於 22-2-26 22:00

依家陽性(有檢測或接收樣本笠日)計起,無就收通知計起,第6第 ...

我理解:係

不過隔到三日陰先出門最穩陣

別墅

mike89 發表於 22-2-26 22:05
嗯嗯
因為出左今日呢個新例
好多已轉陰性既人

Thx

珍珠宮

真好笑、宜家d密切接觸者邊有隔離,完全係街度自由行走咁,返工嘅返工,買野嘅買野,係政府先咁無知靠想像 ...

我都奇怪,真係周街都係密切接觸,好似一間公司有人中,除左中果個,其他都正常返緊工

別墅

mike89 發表於 22-2-26 22:07
我理解:係

不過隔到三日陰先出門最穩陣

會啊

象牙宮

回覆樓主:

暗示共存呀

男爵府

2024勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

咁密切接觸者 隔離中 係咪都可以 第6,7連續2日快測陰就可以出門口,小朋友未打針有冇得豁免? 已經隔離過左第6,7日又點計?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

作為密切,我家困左22日,尋日先解除手帶,政策從來都係視乎市民自律性

不過,可幸係工作同親友都帮忙配合,wfh物資都做到,但對部分市民嚟講,亂政下亦無清晰資訊,真係難以處理,確診留家,密切出門照顧日常生活,都係迫不得已

侯爵府

MM2H 發表於 22-2-27 11:24
作為密切,我家困左22日,尋日先解除手帶,政策從來都係視乎市民自律性

不過,可幸係工作同親友都帮忙配 ...

我識嘅接切接觸者連手帶都冇,政府根本做唔切,如果唔洗返工/wfh都叫好d,下下自律,真心唔係人人會
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

即其實當上星期六去檢, 咁今日先收到sms話陽, 基本上即係自己再驗多兩日自測就解禁

首頁

尾頁

跳至