自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我喉嚨已經無第一日咁痛了,但現在覺得多痰,同咳,特別係咳時先會覺得喉嚨痛。

這種情況我還要繼續食連花嗎?還是食有關咳同化痰的藥物呢?還是一直食連花到完全無痛無咳無痰為止?

我係食3粒一次的,需要減輕份量嗎?因為自己覺得好返少少了,怕太多,過涼會有事。

(emoji)返食幸福傷風咳素得唔得呢?

大宅

mln 發表於 22-2-28 00:23
我喉嚨已經無第一日咁痛了,但現在覺得多痰,同咳,特別係咳時先會覺得喉嚨痛。

這種情況我還要繼續食連花 ...

想知

別墅

11606 發表於 22-2-28 00:49
想知

我同阿媽第一日即刻食,之後轉食幸福咳素加必理痛,今天第三天,期間冇發燒,冇喉嚨痛,好彩,我觉得好有效

男爵府

你食左幾多日?如果食左2日減輕左病徵。但未完全消失。可以再減量。食多1日睇下反應。怕症狀未退。一停又返黎

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我媽高燒喉嚨痛,day 1先食兩次必利痛,day 2仲有喉嚨痛,微燒,跟住食連花兩次。day3早上, 就勁暈,但冇燒冇喉嚨痛,只係就聲沙,夜晚冇暈了。

我阿媽屬體寒性質,我明明叫佢唔好食,(我地唔同住,我係買係俾其他成員食),就算食只食兩粒先,點知一次過食4粒,前後8粒,所以第朝暈到起唔到身,不過又咁啱冇哂喉嚨痛

我個人觀察,中西合璧的效果唔錯,發高燒先食必利痛,微燒和喉嚨痛可吃連花,但體質虛寒易暈的人要慎食

珍珠宮

傻仔魚 發表於 22-2-28 01:06
我同阿媽第一日即刻食,之後轉食幸福咳素加必理痛,今天第三天,期間冇發燒,冇喉嚨痛,好彩,我觉得好有 ...

第一日食時有冇咩病徵?
每次份量多少?

珍珠宮

lambxxx 發表於 22-2-28 07:29

你食左幾多日?如果食左2日減輕左病徵。但未完全消失。可以 ...

食咗3日

男爵府

我個仔同你差不多,而家得返咳和痰,喉嚨已沒什麼痛,都想知繼續食連花(3粒)定轉特強幸福傷風咳素好。

子爵府

2024年龍年勳章

sunnymama2 發表於 22-2-28 07:32
我媽高燒喉嚨痛,day 1先食兩次必利痛,day 2仲有喉嚨痛,微燒,跟住食連花兩次。day3早上, 就勁暈,但冇燒 ...

因為佢系寒涼藥,有降溫功能,喉嚨痛會有卓熱感覺,所以有舒緩效果

侯爵府

好媽媽勳章

yan12345678 發表於 22-2-28 09:37
因為佢系寒涼藥,有降溫功能,喉嚨痛會有卓熱感覺,所以有舒緩效果

我仔尋日食咗三次,每次四粒,今朝無燒
開心每一天

珍珠宮

foster_ma 發表於 22-2-28 09:24
我個仔同你差不多,而家得返咳和痰,喉嚨已沒什麼痛,都想知繼續食連花(3粒)定轉特強幸福傷風咳素好。
...

我今早吃完早餐之後有肚柯,唔知係咪太涼了,搞到肚柯,所以下一餐藥我打算食返幸福傷風素同蒸洋蔥水止咳。

我發覺昨晚我沖左一粒維多c飲之後,個人都睡得好好,你仔都可以試下。

今日精神咗好多,身體有力了,食欲都好好,希望我們大家都慢慢地好返。

琥珀宮

應該食得唔夠,仲減
西藥治痰冇咩效,中藥比較好d

琥珀宮

識人中招食晒2盒連花轉陰,冇咳

別墅

cara.mak 發表於 22-2-28 08:22

第一日食時有冇咩病徵?

我同媽咪食完,冇人地發燒喉嚨痛,我党得好好,值得推介

珍珠宮

mandy952 發表於 22-2-28 09:50
應該食得唔夠,仲減
西藥治痰冇咩效,中藥比較好d

但是我寒底,如果咁就減量,食2粒得唔得呢?我無頭暈,但是有肚柯,唔知係咪涼所以肚柯呢?

好煩惱,又驚一停佢又會復發,定逐步減量呢?

珍珠宮

mandy952 發表於 22-2-28 09:51
識人中招食晒2盒連花轉陰,冇咳

兩盒食4日
4日轉陰都好快

珍珠宮

傻仔魚 發表於 22-2-28 01:06
我同阿媽第一日即刻食,之後轉食幸福咳素加必理痛,今天第三天,期間冇發燒,冇喉嚨痛,好彩,我觉得好有 ...

你們有冇打針?所以好快就好?
我在煩緊是否應該(emoji)食幸福傷風

大宅

虎到金來勳章

mln 發表於 22-2-28 10:00
但是我寒底,如果咁就減量,食2粒得唔得呢?我無頭暈,但是有肚柯,唔知係咪涼所以肚柯呢?

好煩惱,又驚 ...

肚屙轉食霍香正氣丸好啲

別墅

mln 發表於 22-2-28 10:03
你們有冇打針?所以好快就好?
我在煩緊是否應該(emoji)食幸福傷風

我有打3针,,媽咪冇

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我第一日有喉嚨痛和咳,夜晚有鼻塞,食2粒連花訓覺
第二日無喉嚨痛,有咳有痰有鼻水有頭痛,食兩粒連花訓覺
今日第三日,有咳有痰有鼻水有頭痛,諗緊食唔食paracetamol 止頭痛

首頁

尾頁

跳至