自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

根本係要當時人自律
有啲人真係冇人幫到手採購物資,只有同住人無中而要外出添購
同住人有冇每日都快速自我檢測亦只有佢地至知
點解爆得咁勁都係因為某啲人唔自律

伯爵府

yan513 發表於 22-3-3 09:51
如果已經打咗兩針,可以係第六同埋第七日係陰性嘅話,就可以自由!
...

六七日,係由檢測果日計,定確診果日計起?

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

其實除咗必要購物,密切接觸者盡可能唔好出街

wcpcelia    發表於 22-3-9 14:08

子爵府

畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有時啲嘢好難講 想揾人幫 住最近驚死過來就中 叫我地網購 外賣攞 之前要14日 好彩7日
最後都肯 都唔咁叫佢.買咁多 怕要行幾轉 中間有幾日外賣
最重要佢無事.無中招 大吉中 話我們累佢中

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

yanswy 發表於 22-3-2 23:01
但衛生署真係同我姑奶講可以出街,咁信唔信佢好

邊個咁講拉佢喇!

大宅

somehow 發表於 22-3-8 10:51
六七日,係由檢測果日計,定確診果日計起?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

happymama11 發表於 22-3-3 10:26
我親戚(表姑姐)都中咗,但同住的表舅父係密切接觸者,但尋日俾我媽見到表舅父自己喺街到游走,又去街市、 ...

表姑姐同表舅父係一家?
姑姐係父系姐妹
舅父係母系兄弟
就算結婚,舅父會變為姑丈
因為父系社會

子爵府

好媽媽勳章

09729loklok 發表於 22-3-2 22:38
吓,唔係掛
我仲好乖咁隔離喎

我都係,10幾門口都無出過

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

evip 發表於 22-3-8 12:41
邊個咁講拉佢喇!

之前破萬時係咁
要做PCR先可以當確診
所以一直追問book唔到又拎唔到樽可以點
無衞生署檢驗就無確診號碼
同住家人俾唔到証明
公司又唔俾WFH/當病假
結果self test陰性就去返工

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mike89 發表於 22-3-2 22:54
打兩針計 同住都要最少7日

兩日前確診及密切接觸者要第6及第7日皆呈陰才可出去,
昨日改為“所有”密切接觸者呈陰兩日後, (最後一位密切接觸者都呈陰兩日後,) 密切接觸者才出得去,
反而確診者第6+7日呈陰, 走得最早!

成日變,俾正苦玩死!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小倩 發表於 22-3-8 19:50
表姑姐同表舅父係一家?
姑姐係父系姐妹
舅父係母系兄弟

我打錯咗,係我表姑確診 同我表姑丈係密切接觸者

珍珠宮

LoveYinYin1215 發表於 22-3-8 10:26
奶奶當新抱係工人心態
就算唔是疫情事件
佢都會一樣語氣

多謝
唯有安慰自己,今次佢係打比老公鬧,而唔係打比我,我老公食晒
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

Jasmine-4711 發表於 22-3-8 20:03

兩日前確診及密切接觸者要第6及第7日皆呈陰才可出去,

咁如果我今日係第6日,屋企同住兩位快測確診,咁我要重新隔離嗎?

伯爵府

唔出街成家食咩?我識啲家人個個都出去買野,最好自己有驗,之前聽有人中左,獨居,都叫佢去買物資再留家

伯爵府

小寶貝兒 發表於 22-3-9 12:47
多謝
唯有安慰自己,今次佢係打比老公鬧,而唔係打比我,我老公食晒
...

老公的功能
過濾99 負能量
我老公成日勸99唔好攪我

翡翠宮

renee0211 發表於 22-3-9 13:30
咁如果我今日係第6日,屋企同住兩位快測確診,咁我要重新隔離嗎?

我怕答錯, 你打去熱線問

理論上同一病毒(冇變種)不可能中兩次, 你如第6日及第7日, 兩日都呈陰, 你第8日可出門口....
但最近發現有人中兩次

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

大把人中咗當冇事照返工...出街shopping...!!!

珍珠宮

LoveYinYin1215 發表於 22-3-9 14:11
老公的功能
過濾99 負能量
我老公成日勸99唔好攪我

自己父母自己搞掂
不過有時都忟忟地佢哋2老咩事都搵我,明明生左幾個仔,有幾個新抱,最大個孫下年都考DSE,但佢哋真係覺得所有人都好忙,唯獨是得我一個得閒咁,連睇下封中文信講乜都要搵我。。。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

小寶貝兒 發表於 22-3-9 20:26
自己父母自己搞掂
不過有時都忟忟地佢哋2老咩事都搵我,明明生左幾個仔,有幾個新抱,最大個孫下 ...

FTM ?
有朋友本身有工作
為左d小朋友 做FTM
結果做左親友的阿四
上門幫人後母收貨
每朝用電話向長老們請安
結果生病了(抗抑鬱)

伯爵府

南瓜餅 發表於 22-3-8 12:04
有時啲嘢好難講 想揾人幫 住最近驚死過來就中 叫我地網購 外賣攞 之前要14日 好彩7日
最後都肯 都唔咁叫佢 ...

係呀,我99一句我幫唔到你地。好彩有好好朋友幫我地配藥,買嘢掛係門口。果一刻真係好感動。有時朋友仲好過所謂親人。

首頁

尾頁

跳至