自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

CHUIPING 發表於 22-3-3 19:01
恭喜!
我生仔,我覺得生仔生女都想好聽又好命。
希望以後不要如此標籤。

呢句係流傳落嚟的說話,就好似一仔一女湊個好字咁啫,我都係仔

---生命無價,請支持領養---

男爵府

Jane1983 發表於 22-3-3 19:17
第一次聽有女兒節。

係日本節日,起源於中國上巳節(中國女兒節),只不過上巳節係農曆三月初三,日本明治維新後改西歷所以變咗三月三日。同理仲有五月五日係日本男孩節,亦都係起源於中國五月初五(農曆)端午節。中國農曆係陰陽合歷,並不是某些國家一直想搞嘅陰曆。

侯爵府

多謝

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

eemm 發表於 22-3-3 19:24
講得好啱呀,其實真係無需要標籤

仔女好嘅一個就夠

父母教得好,仔女都會孝順,大家努力
---生命無價,請支持領養---

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

生仔又好、生女又好,孝順就得啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

牛年勳章

多謝
我家都有一set kitty 女兒節娃娃好靚,但收起咗無放出黎

男爵府

CHUIPING 發表於 22-3-3 19:01
恭喜!
我生仔,我覺得生仔生女都想好聽又好命。
希望以後不要如此標籤。

係,咩叫生仔好聽,簡直係歧視,仔好唔好睇父母點教而唔係取決於性別

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

meko~ 發表於 22-3-3 19:42
父母教得好,仔女都會孝順,大家努力

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

第一次聽

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我等5月5男兒節。

首頁

尾頁

跳至