自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

快的好返 發表於 22-3-4 10:27
不對,請看78樓。
但我新聞睇到又真係喎

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/742776/%E5%AF%86%E5%88%87%E6%8E%A5%E8%A7%B8%E8%80%85%E6%94%BE%E7%9B%A3%E6%97%A5%E8%A8%88%E6%B3%95%E4%BA%82-%E6%9C%80%E5%BE%8C%E4%B8%80%E4%BD%8D%E5%90%8C%E4%BD%8F%E5%AE%B6%E4%BA%BA%E9%99%BD%E6%80%A7%E6%97%A5%E5%A7%8B%E7%AE%97-%E7%AC%AC0%E6%97%A5

市民進行核酸或快速測試結果陽性,取樣本當日計作「第0日」,若他已接種疫苗,到隔離第6及7日快速測試結果陰性,則表示他體內病毒量很低,甚至接近康復,傳播風險已到相當低的水平,亦沒有再次受感染,可完成隔離,即使其後有其他家庭成員檢測呈陽性,也不會影響其本身完成隔離的日子,同樣是他採樣日由第零日計起第六及七日檢測陰性便可如常生活。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

ho_yan2406 發表於 22-3-4 10:48
但我新聞睇到又真係喎

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/742776/%E5%AF%86%E5% ...

新聞跟電視講法又唔同
攪到市民很混亂
康復者不能咁快再打疫苗(180日)有抗體,正常有抗體無咁快再受感染(除非變種或Delta)
睇下有無Jm 搵出最終正確資訊

男爵府

ilovematthew 發表於 22-3-3 18:43
星期二確診剛打來問我是否需要去隔離中心,只查詢現在是甚麼情況,無話送手帶之類
...

我親戚2個人住,2個一起確診,星期三收到政府核酸檢測結果,佢都話唔會去隔離,反正屋企再冇其他人會被感染。

男爵府

ho_yan2406 發表於 22-3-4 10:48
但我新聞睇到又真係喎

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/742776/%E5%AF%86%E5% ...
不用重新計既係確診者
同住密切接觸者,若屋企再有新成員確診,就以最後確診成員來計隔離日子(變相要加日子)

男爵府

winglung 發表於 22-3-4 11:30
不用重新計既係確診者
同住密切接觸者,若屋企再有新成員確診,就以最後確診成員來計隔離日子(變相要加日子 ...
我理解到係咁呀,密切接觸者要加日子
咁陽性已轉陰性o個個就唔洗嘛?

男爵府

ho_yan2406 發表於 22-3-4 11:37
我理解到係咁呀,密切接觸者要加日子
咁陽性已轉陰性o個個就唔洗嘛?
agree...我理解都係咁

子爵府

bhamcy 發表於 22-3-4 09:48
樓主星期一做核酸,你工人再早啲?

星期六網上登記

首頁

尾頁

跳至