自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如果無錢嘅煩惱我都想,老公收入少左2/3,我都唔做就真係

唯有盡量小心,我唔敢係街食嘢,點都捱到返屋企先食

水晶宮

HongV 發表於 22-3-4 00:37
如果無錢嘅煩惱我都想,老公收入少左2/3,我都唔做就真係

...

我過年前開始已冇係街食野,已經一個月有多,餐餐都要煮,一係煮埋帶飯返工,係全家都帶飯。我煮到壓力爆煲中。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我本身返pt,返工時99湊女,但係2月頭老公已經唔比我返工,我而家都唔知幾時先返得,講真我好想返工,但唔摶啦,為左個小朋友….
咁講真如果你夠駛,真係煩心咪唔好做,但你要預左出面唔好景,唔係咁易搵返份
大事化小, 小事化毛.........

水晶宮

Kittymummy 發表於 22-3-3 21:50
如題,我雖然冇咩影響。但身心疲累講真,已經想唔做。WFH全日乖乖不停咁做。因為行team AB, 依家WFH時lunch ...

但係唔做都改變唔到冇餸買呢樣嘢,我住呢區,無論早上去,中午去,下午去,撞唔啱佢哋開箱其實都係乜都冇!講真我都唔想癲但就真係迫到癲!
就今日計,我喺街度,搵粒必理痛,行五間都冇,去超市,排隊check out八個字(冇凍肉冇即食麵冇廁紙)然後排Lunch外賣,又9個字,買生果最快,5分鐘。
喺條街,三個幾鐘,就只係買到外賣lunch,生果,平時冇食開嘅凍點心,一包貴到嘔超市菜,年紀大,腳又痛腰又痛,明明文明社會,點解攪成咁?

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

kmbb519 發表於 22-3-4 00:40
我本身返pt,返工時99湊女,但係2月頭老公已經唔比我返工,我而家都唔知幾時先返得,講真我好想返工,但唔 ...

知道了

水晶宮

bmuimami 發表於 22-3-4 00:47
但係唔做都改變唔到冇餸買呢樣嘢,我住呢區,無論早上去,中午去,下午去,撞唔啱佢哋開箱其實都係乜都冇 ...

情況就係咁,前所未見咁樣,我好想喊 好無力感,身心疲累。

水晶宮

Kittymummy 發表於 22-3-4 00:50
情況就係咁,前所未見咁樣,我好想喊 好無力感,身心疲累。

我抗到病要睇醫生
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 22-3-4 00:52
我抗到病要睇醫生

依家係你想睇醫生都冇得你睇。

水晶宮

Kittymummy 發表於 22-3-4 00:52
依家係你想睇醫生都冇得你睇。

睇吓乜科,唔講太白了!

水晶宮

bmuimami 發表於 22-3-4 00:56
睇吓乜科,唔講太白了!
我並不是睇傷風咳發燒嗰啲

哦,咁你要多多保重喇

水晶宮

Kittymummy 發表於 22-3-4 00:57
哦,咁你要多多保重喇

水晶宮

回覆樓主:

因為買唔倒送唔做?禁奇怪?但你唔做你話附近街市冇乜檔開咁咪一樣買唔倒?
不過,其實呢種情況應該好快改善,你嗰度冇街舖賣菜?我見有菜賣,不過貴d,豬肉,魚係冇,但遲下會有。

大宅

回覆樓主:

我朝早返工前買,趕到抽筋,明明準時返到公司都仲要俾個manager叫我聽日要再早少少,痴媽根,我好想唔撈囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Kittymummy 發表於 22-3-4 00:10
都唔少公司野做wfh。
外賣....樓下多間食店連開都冇開。

Foodpanda/ deliveroo
可以送遠少少
如果啲錢可有可無
唔等你份糧開飯,老公又唔介意又有幾年備用現金,咁唔做都唔區

水晶宮

she007 發表於 22-3-4 01:03
因為買唔倒送唔做?禁奇怪?但你唔做你話附近街市冇乜檔開咁咪一樣買唔倒?
不過,其實呢種情況應該好快改 ...

我樓下附近冇,但可以去其他村買如果唔駛做野。但因時間關係,樓下買唔到,就冇時間去其他地方買。最慘屋企附近餐廳多間都冇開係同一時間。希望快d有改善啦。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

Kittymummy 發表於 22-3-4 00:26
我試下朝早8點睇下咩環境先。
中午去到超市冇野買,街市豬肉檔唔開,魚檔開一半開左既都冇咩野賣,甚至凍 ...
朝早8點去買 la, 中午好多都賣晒。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 22-3-4 00:17
其實中午時大半街市鋪頭都冇開。所以行返team AB時,要返office收6點, 根本係冇可能買到餸。餐廳好多都唔 ...
經濟許可,未辭職囉!

水晶宮

Kittymummy 發表於 22-3-4 01:13
我樓下附近冇,但可以去其他村買如果唔駛做野。但因時間關係,樓下買唔到,就冇時間去其他地方買。最慘屋 ...

咁你wfh都會放工,咪出去遠少少買,其真係有得買喎,係貴一點,仲有凍肉店買住肉先囉。

水晶宮

Tabo63 發表於 22-3-4 01:13
朝早8點去買 la, 中午好多都賣晒。

好,我試下。中午好多賣晒,真係好恐慌,成個星期都係咁。

珍珠宮

畀面勳章

RAA 發表於 22-3-4 00:32
係好辛苦。但係我冇得因為呢個原因而唔做 。

呢個時勢有份工 ,我會繼續努力去克服 ...

啱呀,我都係咁諗,而家仲有份工一定要珍惜 唯有樣樣小心d囉,冇得擔心咁多

首頁

尾頁

跳至