自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

侯爵府

C.Humphrey 發表於 22-6-1 22:46
去讀既都係香港人,中產居多,network?

接觸面多元化,絕對唔止班同學,我都有叫呀考慮,只係佢對一個人面對新環境無信心,亦唔捨得現中學。我仔同女皇既一樣大,在EK一齊交流成長,我覺得呢幾年糊糊塗塗就過咗初中好可惜,想高中按排好些。。。

翡翠宮

牛年勳章

tutik 發表於 22-6-2 04:39
接觸面多元化,絕對唔止班同學,我都有叫呀考慮,只係佢對一個人面對新環境無信心,亦唔捨得現中學。我仔 ...

換個環境見識下絕對係好事,祝你小朋友讀得開心,好快會適應
只係我覺得講唔上建立network,當識新朋友好了。

侯爵府

C.Humphrey 發表於 22-6-2 06:33
換個環境見識下絕對係好事,祝你小朋友讀得開心,好快會適應
只係我覺得講唔上建立network,當 ...

都係,network既野,大學先諗。

禁止訪問

男爵府

bobomia 發表於 22-3-3 22:34
【港人子弟新機遇】香港學制、非牟利12年一條龍、1200個 宿位寄宿、南沙民心港人子弟學校 9月開學!

梁振英 ...

有名你叫.大灣豬,冇得輸

自細接觸國內文化背景,長大咗之後,再送佢外國深造,再入返中國,就可以做打工皇帝

十幾年前喺建設銀行一個國內大學生月薪只係五千蚊,一個澳洲讀完degree回流嘅大學生,人工已經一萬

伯爵府

女皇駕到 發表於 22-6-1 12:26
我覺得都ok係全程英文或普通話interview,不過聽聞學校收左1萬個申請。

仔仔讀成點?

侯爵府

goodsnooky 發表於 22-3-4 11:48
你咁似啲推銷中介嘅?

黃人一名

珍珠宮

micsin 發表於 22-10-4 14:24
黃人一名

你講邊個?

子爵府

bobomia 發表於 22-3-3 22:34
【港人子弟新機遇】香港學制、非牟利12年一條龍、1200個 宿位寄宿、南沙民心港人子弟學校 9月開學!

梁振英 ...

讀完升咩大學?

大宅

回覆樓主:

返大陸讀完書唔知係香港會唔會搵到工呢

大宅

飛哥與發仔 發表於 22-10-4 14:49
返大陸讀完書唔知係香港會唔會搵到工呢

係大陸長大兼讀書後來先移民過来都揾到食,你話呢...

水晶宮

baby1628 發表於 22-6-2 08:59
有名你叫.大灣豬,冇得輸

自細接觸國內文化背景,長大咗之後,再送佢外國深造,再入返中國,就可以做打工皇帝

大陸租屋2,3千,香港租屋一萬幾千,物價都差好遠啦唔駛計架

囡識個上海唔特別有錢嘅朋友,普通家庭住大屋有兩部車 屋內有攝影室,香港搵幾多錢先有呢啲生活

侯爵府

goodsnooky 發表於 22-10-4 14:41
你講邊個?

你回應果件囉 講反話 聽唔出?

公爵府

牛年勳章

可惜我最細既已經中六

珍珠宮

micsin 發表於 22-10-4 17:12
你回應果件囉 講反話 聽唔出?

明哂

男爵府

邱悠月 發表於 22-10-4 14:22
仔仔讀成點?

佢讀得好開心,佢果級只有2班,共50人,大約1/3香港過去,其他學生多數深圳廣州,另外北京南京甚至乎吉林都有。

每日生活好規律,朝早起身食早餐上課,期間食埋午餐,3點幾放學後有課外活動/做運功/做功課,晚飯後再上課室有老師睇住2小時自習。

星期六就多數自習同做運動,星期日多數最少有半日外出時間,下星期安排去隔離廣州科大參加全日seminar同workshop,生活非常充實。

至於師資都好好,仔選修CHEM/BIO/ECON/M1,仔話CHEM同BIO老師係博士,M1老師係牛津碩士。

daijuju    發表於 22-10-4 23:51

男爵府

邱悠月 發表於 22-10-4 14:22
仔仔讀成點?

宿舍方面都3個人1間房,2間的房Share1個洗手間,入面有4個洗手盤,2間沖涼房,2個廁所。學校有洗衣乾衣機,平時要自己洗衫。雖然無規定,但佢地會負責返宿舍簡單清潔,掃下地咁。

學校暫時分開男/女2幢宿舍,每層都有舍監(佢地叫生活老師,讀師範出身),同級同學住同層,感情好好,仔話大部份同學夜晚迫埋一齊孖舖,傾住計瞓著。

老師好有耐性同愛心,我仔試過數唔明去問,用足20分鐘同我仔解䆁,上星期班主任仲買蛋糕同學生慶祝生日。總之我見佢依家開心充實就好放心。

學校有超級多課外活動,連我仔鍾意獨木舟同騎馬都有,音樂器導師好多勁人,運動導師就係國家一級運動員。

daijuju    發表於 22-10-4 23:53

伯爵府

HiPP勳章(2)

女皇駕到 發表於 22-10-4 20:16
佢讀得好開心,佢果級只有2班,共50人,大約1/3香港過去,其他學生多數深圳廣州,另外北京南京甚至乎吉林 ...

好有興趣,請分享更多。
但我三個仔都仲細,最大的今年小二,好想返去讀。考慮緊

伯爵府

女皇駕到 發表於 22-10-4 20:29
宿舍方面都3個人1間房,2間的房Share1個洗手間,入面有4個洗手盤,2間沖涼房,2個廁所。學校有洗衣乾衣機 ...

多謝你分享,小朋友小學,想計劃佢去寄宿,資料好豐富

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊