自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

nobodyfool 發表於 22-3-5 16:12
無記新聞都有提,其實班所謂既官係度做乜?好似私院借藥呢單唔係俾人爆料又唔出聲呀
...

私院借藥係咩事?

水晶宮

dolala 發表於 22-3-5 16:30
食物環境衞生署發言人今日嚴正澄清,署方一直敦促上水屠房盡快恢復服務,並全力協助安排內地屠宰員來港紓緩 ...

唔係喎,今日新聞個議員講左真係食環署唔協調所以D援兵未可以開工。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 eggcarol 的帖子

食環一定死撐啦、唔通話自已專登搞破壞

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Shellyxlk 發表於 22-3-4 21:04

班傻人唔係要宣誓效忠國家、基本法?

發誓當食生菜

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Savannah.W 發表於 22-3-5 16:22
護士仔一個俾佢坐到咁高,咩都搞唔掂

× 2

超級廢物一件。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Kumahung 發表於 22-3-5 17:49
如果香港應該拍三輯,先係「清零無路」,繼而「自救之路」,最後「蕭條長路」
...

x 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章

eggcarol 發表於 22-3-5 18:35
唔係喎,今日新聞個議員講左真係食環署唔協調所以D援兵未可以開工。
...

屠宰員未來香港時, 豬肉理事就話因為運輸人手大減8成, 就算屠宰員來到幫手劏豬, 都唔可以將鮮肉及時運出市面. 今日果個議員咁樣講:

選舉委員會界別議員李浩然說︰「大家分得很散,市場不是由一、兩間公司完全壟斷,而是很多個體戶或自己單頭,變成在這個疫情環境下,自己協調是無可能的。在這方面的政府,例如食環署走出來,主動積極協調,最重要是能供應多少,就供應多少,就不是說等到大家病好了才一起去做。」

分得好散係咩意思? 個體戶/單頭又係咩意思? 豬肉買手? 定係指街市的檔主? 係未每日要認頭, 合共要幾多隻豬先會劏幾多隻? 定係一車100隻, 唔理有冇人要都劏哂佢? 如果係運輸鏈出咗問題, 係未豬肉商會應該搵返運輸業去傾?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 22-3-5 18:13
私院借藥係咩事?

養和話, 佢地有D治療中的病人, 確診新冠, 問醫管局借用最近買的2000劑新冠口服藥比佢地的病人服用. 咁原來用在醫管局轄下的病人就少咗機會, 會做成唔公平卦, 原文如下:

新冠口服藥不足 私院仍向醫管局借藥 - 東方日報 (on.cc)

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

daijuju 發表於 22-3-5 17:29
遲下連死人數字都收埋,唔醫咪唔計囉,太多都醫唔切,唔夠人又不請求內地醫護

紅磡沙田兩染疫女子在家暈倒 ...

我覺得絕對有可能發生。

珍珠宮

虎到金來勳章

Tobbyy 發表於 22-3-5 17:04
點樣協助?有豬肉賣就係最好證明,去晒邊?李生咁識做生意都無貨喎。仲有, 等睇有無造謠者被拉。
...

大宅

擺明同中央攪對抗,阿爺,你識做啦

子爵府

小小姑娘何德何能坐咁高位,累到香港雞毛鴨血

侯爵府

2024年龍年勳章

嗰兩個差到冇人有

男爵府

政府人多數深黃,對內地任何人和事都存有偏見,佢哋實覺得呢班屠宰工人唔合資格,唔想俾佢哋落場。

同時,佢哋有心製造民怨,有d市民見內地工人嚟咗耐都未有新鮮豬肉賣,已經鬧緊內地。大多數人唔會認真了解內情。

男爵府

其實有乜辦法比中央知道我地香港市民既訴求,有咁既特首,真係辛苦到想死

男爵府

其實有乜辦法比中央知道我地香港市民既訴求,有咁既特首,真係辛苦到想死

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

亞爺亞爺.....你今日係北京開會有無落實擺免林鄭同亞恥姐呀?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

https://m.mingpao.com/pns/%E8%A6%81%E8%81%9E/article/20220304/s00001/1646330904645/%E5%8F%A3%E6%9C%8D%E8%97%A5%E6%9C%89%E9%99%90-%E5%85%AC%E9%99%A2%E6%94%B6%E7%B7%8A%E7%94%A8%E8%97%A5%E7%A7%81%E9%99%A2%E6%AC%B2%E5%80%9F-%E9%A4%8A%E5%92%8C%E7%A8%B1%E6%9C%89%E7%97%85%E4%BA%BA%E7%A2%BA%E8%A8%BA-%E5%85%AC%E7%87%9F%E8%A8%AD%E6%96%BD%E6%9A%AB6698%E4%BA%BA%E7%95%99%E9%86%AB

首頁
45678...9

尾頁

跳至