自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

佢未确診,話老婆确左診, bb未确診。佢話家人1st priority, 要抱住b zoom,言語間暗示唔想做野。冇諗過請假。

作為佢嘅同事,應該體諒佢?佢嘅工作去晒我度,攪到我要ot, 還是叫suggest佢請no pay leave?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

sky116 發表於 22-3-10 01:16
佢未确診,話老婆确左診, bb未确診。佢話家人1st priority, 要抱住b zoom,言語間暗示唔想做野。冇諗過請假 ...

我同你一樣係咁頂人更
但作為同事可以做啲咩
念在佢仔細老婆嫩
幫一幫囉

伯爵府

佢未确診,話老婆确左診, bb未确診。佢話家人1st priority, 要抱住b zoom,言語間暗示唔想做野。冇諗過請假 ...

佢密切接觸者
想返都唔返得喇

男爵府

同事家人確診,同事中可能都係遲早問題,到時佢工作仍然都會係你頂,佢擺明懶就話激氣啫,佢屋企人有病,又無人會去佢屋企幫手,樓主幫到咪幫囉,只係7-14日左右,又唔係ot幾個月,到你病假/放假可能佢幫你頂返。

複式洋房

其實佢因密切接觸者返唔到工,同佢請no pay 返唔到工都冇分別,都係返唔到工,除非你係老板。
你試下提議老板揾其他同事/請pt幫手分擔,話自己真係頂唔晒。

講明先,唔係指責你嘅意思,1人做2人係會好灰,不過可能佢係屋企都忙照顧家人,亦可能真係懶,唔忙亦唔想幫手,想當放假,但都冇辦法

珍珠宮

試下同老闆反映
唔好話個同事
只話自己工作量大增
要求請多個兼職頂一頂先
又或者將啲工作不停順延又順延
一個人又點做到兩個人工作
呢啲時候捱病咗最無辜

珍珠宮

佢番得幾日工會有病假?

珍珠宮

2024年龍年勳章

未過試用期好似病假都係no pay leave??
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

回覆樓主:

一單還一單嘅
佢屋企有事 佢同公司講做唔到野
然後
依家係公司叫你做埋佢果份
點睇都係公司安排問題

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

跟勞工法例囉

伯爵府

如果係新嚟未過試用期,係冇有薪病假。請病假都係no pay 㗎。

子爵府

2018復活節勳章

家人確診應該係wfh
但係同事表示要湊bb, 所以wfh 做唔到野? 樓主係咪咁意思?

大宅

KILW 發表於 22-3-10 01:45
同事家人確診,同事中可能都係遲早問題,到時佢工作仍然都會係你頂,佢擺明懶就話激氣啫,佢屋企人有病,又 ...

始終呢個病好容易傳染,難保第日到自己中,都是一樣要佢頂,當豪俾佢啦

題外話最好公司就比津貼從仲未中而加咗work load 既同事作鼓勵啦

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

新同事如果未過試用期, 不能享有有薪病假, 交了隔離令給公司未?抱住bb zoom唔專業, 但屋企無人可以照顧,bb又爆喊可以點?

男爵府

ccfc 發表於 22-3-10 01:52

其實佢因密切接觸者返唔到工,同佢請no pay 返唔到工都冇分別 ...

我地公司個阿姐,26/2個仔做核酸,陽性.2/3响公司同我講.話1/3收訊息.佢話响屋企做快測兩次都係一線.佢無同個仔一齊食飯,無一齊瞓.唔算緊密接觸者.照返工 (我已經好好聲氣,話佢唔返得工,佢唔理) 到4/3經理話有同事個媽陽性,同事唔返得.個阿姐先講出黎,經理話佢,叫佢立刻走.佢仲話一線都要走.經理話係.有d人好過份,扣大假咪扣囉.累人累己,自私到無人有 噚日話唔記得做快測喎(公司要求兩日快測一次)理哂大譜

珍珠宮

佢no pay 也不能減輕你嘅工作吧?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

侯爵府

陪月勳章

叫佢提交佢老婆嘅確診證明,
再要下位交佢自己係密切接觸者有隔離令嘅證明。

你話佢返左幾日工,
正常未有有薪病假,
要放咪放nopay病假

公爵府

你上司知唔知?坦白向上司反映你workload 太重,等佢決定。
就算你同事no pay leave ,唔代表你唔駛做埋佢果份喎。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

琥珀宮

佢剛返工,其實無任何有薪假(包括病假),所以佢而家返唔到工,會唔會扣人工,係HR決定,唔在於佢自己有無請no pay leave
反而若你地知道HR會扣人工,就唔應該叫佢做野

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

一係WFH, 做唔到就NO PAY LEAVE

首頁

尾頁

跳至