自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sky116 發表於 22-3-10 08:56
我都明佢屋企人要睇住,但問題係佢冇諗住請no pay leave(因為剛返幾日),我地係WFH, 我要教佢野,佢抱住 ...

同上司反映情況, 暫時不能網上教學, 做埋佢個份就算, 至於公司點同請假同事計數就管不到了

大宅

sky116 發表於 22-3-10 09:12
冇。所以佢應該提出請no pay我先冇咁嬲。佢冇提,佢想一邊湊b一邊做,但又做唔到野,啱啱新黎識做啲乜
...

咁應該係公司問題,密切接觸者就放假,再依勞工法例扣錢

公爵府

sky116 發表於 22-3-10 01:16
佢未确診,話老婆确左診, bb未确診。佢話家人1st priority, 要抱住b zoom,言語間暗示唔想做野。冇諗過請假 ...

咁佢唔想work from home, 正常係no pay ( 未享有有薪病假)

咁佢做埋佢果份,咁就正常既。

如果佢想要有pay,但又唔想wfh, 咁我就會同公司反映。

公爵府

sky116 發表於 22-3-10 09:12
冇。所以佢應該提出請no pay我先冇咁嬲。佢冇提,佢想一邊湊b一邊做,但又做唔到野,啱啱新黎識做啲乜
...

叫佢辭工啦。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

點解要人哋請no pay?

子爵府

佢做唔到野就放no pay. 我公司都係咁

男爵府

InkCartridge 發表於 22-3-10 09:28
你好想佢返來惹埋你?佢請唔請no pay leave ,你都要做埋佢果份架,有分別咩?
...

我地係WFH, 佢應該請no pay leave, 等人知佢唔係幫緊手,現在冇人知佢冇做野呀。全部我頂晒!

珍珠宮

開心吸收勳章

sky116 發表於 22-3-10 14:18
我地係WFH, 佢應該請no pay leave, 等人知佢唔係幫緊手,現在冇人知佢冇做野呀。全部我頂晒!
...

咁你咩同公事講話佢湊B,你教唔到佢囉!至於佢係no pay leave 亦話同公司拆定數,其實係佢同公司之間嘅事。

子爵府

虎到金來勳章

sky116 發表於 22-3-10 14:18
...

即係你地本身全部人wfh緊, 即使新入職都一樣。
close contact 一般都係安排wfh, 所以你同事報唔報都係wfh.

問題在於, 佢wfh 係做唔到野, 有冇pay一樣。所以你應該向上司反應呢個情況, 新同事暫時幫唔到手, 一係搵人幫你, 一係d工作推遲。

佢有pay定無pay唔關你事, 你錯重點

伯爵府

返左幾日工 學都未學得來啦 幫得幾多?

珍珠宮

sky116 發表於 22-3-10 01:16
佢未确診,話老婆确左診, bb未确診。佢話家人1st priority, 要抱住b zoom,言語間暗示唔想做野。冇諗過請假 ...

入職幾耐?剛入職應該no pay

男爵府

sky116 發表於 22-3-10 08:56
我都明佢屋企人要睇住,但問題係佢冇諗住請no pay leave(因為剛返幾日),我地係WFH, 我要教佢野,佢抱住 ...

不如唔理佢,照叫佢online 囉

男爵府

我會照俾嘢佢做
總之要交到 交唔到做唔到就搵佢負責番
交到就唔理佢抱住邊個一齊做

珍珠宮

虎到金來勳章

都係睇公司安排架啦, 佢請NO PAY LEAVE 定SICK LEAVE都唔會減輕樓主工作量

首頁

尾頁

跳至