自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

上教育局睇 K1入學年齡必須2歲8個月

唔想讀N1
我女女3月出世, 想問2歲6個月讀係咪 一定唔可以架?同一定冇幼稚園收架?

侯爵府

畀面勳章

ikokam 發表於 22-3-11 16:03

讀小一都要年齡在五歲八個月或以上﹙ 以九月一日入讀小一時為準﹚,所以K1唔足2歲8個月唔收

翡翠宮

牛年勳章

就算幼稚園收咗你女讀完K3升唔到小一,要repeat多年K3

男爵府

回覆樓主:

係再下一年讀k1

侯爵府

唔讀n咪遲一年直接入k1, 你唔係諗住2歲6個月就讀k1呀
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

3月小朋友9月入K1係3歲半

有d大b家長唔想小朋友咁大個至開始讀書就會讀N班,其實9月讀N班都2歲半了

侯爵府

咪3歲半讀K1囉,非常適齡呀

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

因為小一適齡分係5歲8個月至7歲(計9月1 日三小一入學果一日)
所以幼稚園一般唔會收未足齡小朋友,否則到時要解決你repeat問題又係麻煩 (假設,有十個未足齡,咁邊度走咁多留班位出嚟?)
不過近年幼稚園退學潮,收生不足,就好難講了

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

每年12月31日截龍
學校面試in緊2019年出世嘅
2020年出世,正常係唔會有面試機會(名幼係連派表機會都無)

男爵府

我個小朋友都係3月出世,喺今年9月會讀K1,到時已經3歲幾。佢都無讀N班,無問題的。

伯爵府

點解要咁做
人哋2歲8個月係 for 12月出世嗰啲
一月一號出世都已經一定下個學年讀啦
而且依家好多年尾出世再遲一年讀書添

珍珠宮

回覆樓主:

3月出世,大b黎架禾,咁有優勢,咩事要做超超超細b

早一年讀書真係咁重要?

樓主係新移民?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

兩歲六個月可以入N下學期插班

K1犯法
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

券幼一定唔會收,因為教署唔會出「幼稚園入學證」俾你
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 22-3-11 17:28
兩歲六個月可以入N下學期插班

K1犯法

無犯法,不過幼稚園會免煩
我仔2月出世,一夠2歲就插N班(下學期,有位插)讀咗1.5年N班至升k1 (原因:在家只會跟長老看電視,不如返學過吓群體生活,反正食吓茶點油下顏色唱吓兒歌又放學,唔會有壓力)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 22-3-11 17:39
無犯法,不過幼稚園會免煩
我仔2月出世,一夠2歲就插N班(下學期,有位插)讀咗1.5年N班至升k1 (原因:在 ...

原來無犯法

thanks
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

3月出世就註定做大B...

侯爵府

牛年勳章

你小朋友係下一年3歲半先讀K1喎,咩事要2歲半讀呢?

王國長老

crystal媽咪 發表於 22-3-11 17:39
原來無犯法

thanks

Sorry呀!我可能唔太update,我啱啱search咗有咁規定,你啱

仲有:https://applications.edb.gov.hk/circular/upload/ADMC/AD00043C.PDF

首頁

尾頁

跳至