自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛join, 新手, 已努力爬文,但還有些不明白,請指教一下。
1. 是不是所有老師都要50分鐘一次?(除試堂外)
2. 如果買5堂,咁最後一堂只得25分鐘,是不是要起碼再買多一堂(即多25分鐘)去湊夠50分鐘?
3. 試堂/每次上堂前,需要主動聯絡老師有關課堂嘅題材嗎?(英文oral)
4. 課堂完之前,要家長現身同老師傾返學生進度/表現嗎?

先謝謝各位

子爵府

pandc 發表於 22-3-12 15:28
剛join, 新手, 已努力爬文,但還有些不明白,請指教一下。
1. 是不是所有老師都要50分鐘一次?(除試堂外) ...

1. 係
2. 先比試堂錢(25分鐘), 啱嘅再買
5/10/20堂(每堂50分鐘)
3. 我會將要求告知老師, 度身訂造內容
4. 老師每堂在回饋記錄寫低教學內容, 我有需要可私下傳訊息查詢。

大宅

wtcys 發表於 22-3-12 15:40
1. 係

唔該晒你呀

大宅

pandc 發表於 22-3-12 15:28
1. 是不是所有老師都要50分鐘一次?(除試堂外) ...

1. 可以要求老師上25分鐘,不一定50分鐘,購買前同老師商量好,佢地會有另一個選項send比你購買,同樣都係1/5/10/20堂,但係會變左25分鐘一堂

大宅

小海馬BB 發表於 22-3-12 16:21

1. 可以要求老師上25分鐘,不一定50分鐘,購買前同老師商 ...

唔該晒

大宅

wtcys 發表於 22-3-12 15:40
1. 係

有冇老師推薦?

子爵府

靚蔡太 發表於 22-3-23 21:27
有冇老師推薦?

不知你孩子多大, 因我仔係中學生, 要求不同。我建議你先睇老師的評語和價錢,再私下聯絡老師看看是否適合, 有些只教成人的。

大宅

wtcys 發表於 22-3-23 23:06
不知你孩子多大, 因我仔係中學生, 要求不同。我建議你先睇老師的評語和價錢,再私下聯絡老師看看是否適合, ...

知道,我孩子小二。

大宅

回覆樓主:

唔使一定50分鐘一堂㗎,25分鐘都得,我覺得25分鐘對初小適合d

公爵府

wtcys 發表於 22-3-23 23:06
不知你孩子多大, 因我仔係中學生, 要求不同。我建議你先睇老師的評語和價錢,再私下聯絡老師看看是否適合, ...

我試過2个老師好一般,仲未揾到有好既老師

複式洋房

我家小朋友 K3, P2 一直都係上 25 分鐘一堂

複式洋房

我有兩個小朋友,我哋試咗三個老師,因為落後於學校進度,只要求重拾信心再追進度,所以都冇乜問題。

大宅

penguinson 發表於 22-3-27 10:52
我家小朋友 K3, P2 一直都係上 25 分鐘一堂

可否介紹老師?

大宅

跟左一個南非老師一年
但係每次一完course就加價

仲要依家越黎越多人揾佢
我手要拎住20堂先book到之後既期

今次加15%,諗緊續唔續

男爵府

回覆樓主:

純分享不是廣告
我之前都有介紹過at,所以有好多人私訊我,我小朋友K2開始上,連續上左已經三年,之前學oral and phonics,舊老師已經離開,不在at平台教
所以小一前,我喺at物色到新老師,轉左上中文,個老師教開普教中,上堂做閲讀理解、做中文試卷、寫作!又搵左另一個老師教英作,教grammar、tense、vocabulary 同改文!
呢個平台喺停學依幾年,幫咗我小朋友好多

伯爵府

josephinelhw 發表於 22-3-29 16:30
跟左一個南非老師一年
但係每次一完course就加價

我啱啱上完5堂想續,一加加80
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

複式洋房

回覆 washipig 的帖子

好的老師都很FULL
如果小朋友係幼稚園,主要要佢哋開口的話,其實可以考慮菲律賓,25分鐘堂,超平,可上午上課,係有少少口音,之後再搵英國老師執,英國老師問題係因時差要下午三時後才能上課,好的老師可選時段真的不多。

學伴碼:
https://hk.amazingtalker.com/member-get-member/bW7x4k

複式洋房

回覆 Rtonon 的帖子

同意,我找了一個英籍老師和一個台灣老師,英籍老師執信心,台灣老師用國語教英文,結果小朋友普通話/國語進步很快。

公爵府

penguinson 發表於 22-4-8 16:54
回覆 washipig 的帖子

好的老師都很FULL

好老師又貴又full,我果個直頭book到一個月後先有位,但真係好,菲/南非果啲口音真係好麻麻,何必貪平要個小朋友學壞口音再去改,不如煲YouTube大把native 口音免費睇,我啲細路讀local school,學得一口YouTube 腔

珍珠宮

唔知係咪AT收好多佣,啲價錢越來越貴,特價先會再買package。而家用返本地老師zoom,仲平(中英普都係)。

首頁

尾頁

跳至