自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小倩 發表於 22-3-13 20:23
如果係6歲以上就放手
去唔去隔離唔到自己話事,去隔離都係保護家人

我老公打左兩針,咁佢係未由今日計第一日?跟住第6,7日係陰既話,第8日可以返工?

男爵府

茶走 發表於 22-3-13 18:56
即係聽日我老公可以正常返工?
定係點?

叫你老公如實報告比老細,未收到Sms,睇吓佢老闆要唔要佢返law!依家係人都知政府啲野慢架啦!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

茶走 發表於 22-3-13 22:40
我老公打左兩針,咁佢係未由今日計第一日?跟住第6,7日係陰既話,第8日可以返工?
...

屋企仲有人睇住啲細?
如果有人,佢喺你day 6 day 7陰性後可外出(當然佢自己都要-ve)

珍珠宮

茶走 發表於 22-3-13 22:40
...

中咗上報嗰日係Day0,第二日先係Day1

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

冇咁快架!佢係第日比檢測包同樽仔你先,第日佢上門收樽再等佢驗結果出來,起碼4-5日先有sms通知。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

auhiyo 發表於 22-3-13 23:29
冇咁快架!佢係第日比檢測包同樽仔你先,第日佢上門收樽再等佢驗結果出來,起碼4-5日先有sms通知。
...

仲要交樽仔?

公爵府

BK Milk勳章

小倩 發表於 22-3-14 00:08
仲要交樽仔?

我地係呀!

大宅

請問密切接觸者7日(已打2針)或14日(打1針)是否之後重要去檢疫中心做檢測?還是最尾那两天做檢測就可?全部陰性就可完成?

大宅

另外,密切接觸者是否需要上載身份證?因收到SMS叫24小時入去條link填資料,但是叫我們交陽性證明,根本就陰性,點交,又話資料不附合,都唔知是否比錯link?

大宅

請問剛剛13號交左,之後會有什麼送上門?多少天會安排去隔離?

王國長老

lingchuling 發表於 22-3-14 02:20
請問密切接觸者7日(已打2針)或14日(打1針)是否之後重要去檢疫中心做檢測?還是最尾那两天做檢測就可?全部陰 ...

全部快測
注意檢測陽性當天係day 0
即係前後最快8日

公爵府

2024年龍年勳章

lingchuling 發表於 22-3-14 06:23
另外,密切接觸者是否需要上載身份證?因收到SMS叫24小時入去條link填資料,但是叫我們交陽性證明,根本就陰 ...

無確診同住者只需要上載身分證,唔需要交快測証明

公爵府

2024年龍年勳章

auhiyo 發表於 22-3-14 03:29
...

快測申報要交樽仔?

王國長老

lingchuling 發表於 22-3-14 02:23
另外,密切接觸者是否需要上載身份證?因收到SMS叫24小時入去條link填資料,但是叫我們交陽性證明,根本就陰 ...

所有人都要上載ID
申報嗰陣要填確診者&同住家人
之後有個ref no俾返你 eg.6789,家人7891/7892

如你係確診者,入SMS嗰條link輸入你ID及認証碼6789,跟住上載ID同陽性檢測包
之後再用同一條link輸入同住家人ID & 認証碼,入面只須上載ID

王國長老

lingchuling 發表於 22-3-14 02:26
請問剛剛13號交左,之後會有什麼送上門?多少天會安排去隔離?

呢題連林鄭都答你唔到
佢預計卅幾萬家居檢疫,物資派送會有滯後
根據呢度收到嘅物資包,數量&種類五花八門(最常回答係陽轉陰乜都收唔到)

大宅

小倩 發表於 22-3-14 02:42
所有人都要上載ID
申報嗰陣要填確診者&同住家人
之後有個ref no俾返你 eg.6789,家人7891/7892

再試第3次仍然資料不符,請問知唔知是否打1833019可詢問?上載唔到身份證

王國長老

lingchuling 發表於 22-3-14 02:54
再試第3次仍然資料不符,請問知唔知是否打1833019可詢問?上載唔到身份證
...

ID格式係A1234567,不用括號
有無錯?

大宅

小倩 發表於 22-3-14 03:00
ID格式係A1234567,不用括號
有無錯?

都係唔得,查過冇錯

王國長老

lingchuling 發表於 22-3-14 02:54
...

查詢

6. 如欲查詢有關你所提供的個人資料,請聯絡衞生署衞生防護中心傳染病處(電郵 [email protected] 或傳真至 2711 4847)。

https://hdf.chp.gov.hk/dhehd/declare.jsp?ratp=1&lang=zh-hk

大宅

1833019剛剛有人聽,都是叫我寫出我的情況,及發電郵去問,現在只有等佢地覆

首頁

尾頁

跳至