自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

劉宇隆: 兩隻疫苗的接種要求亦有不同,科興屬於舊平台,打三針始完成基本接種,故委員會亦修訂小童最低限度同須打三針;復必泰則是新平台,打兩針即可完成,其中少年感染三個月後可打復必泰一針,但毋須接種兩針,因數據顯示,少年接種第二針時心肌炎風險最好,故委員會決定建議只需打一針。他提到,港府疫苗通行證雖有階段性時間表,但須按疫苗類別而論。

咁講公平嗎?講到新好好多咁。。

係咪應加番句新技術冇舊技術經歷長年驗證呢

伯爵府

咁新冠係咪舊病毒先

侯爵府

回覆樓主:

咩叫心肌炎風險最好?

男爵府

呢度好多jm 支持劉教授, 話佢唔似其他專家只支持復。

978212    發表於 22-3-14 15:22

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

講到科興咁差做乜仲要批?

有本事傾多隻國藥返嚟,我支持滅活技術。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

內容好中肯,以免被評偏頗

劉教授只陳述兩邊嘅事實

舊平台=滅活,需跟傳統打三針

新平台=mRNA, 打兩針/中咗當打一針,因為心肌炎風險高(應該唔係 風險好?)

樓主,請問可否quote link?

子爵府

佢只係講新舊,睇勻成篇野,邊度有講好壞之分?

男爵府

舊電器用10年,新電器3年

Yeelim    發表於 22-3-14 15:22

子爵府

回覆樓主:

段野內容都只係講返2隻疫苗0既野

如樓主睇完覺得新疫苗好d都係你個人感覺,正如可能有人睇完覺得新疫苗會有心肌炎風險覺得舊疫苗好d一樣

水晶宮

Mm233 發表於 22-3-14 13:15
咁新冠係咪舊病毒先

新病毒要配新技術先係好?原來咁簡單,我都識啦

瑪瑙宮

Mm233 發表於 22-3-14 13:15
咁新冠係咪舊病毒先

係新野

水晶宮

回覆樓主:

就咁post呢段好中性分析
樓主邊度睇到正負面?

又放說話入人地把口

侯爵府

冇抵觸,不嬲four粉都話打多幾針冇所謂

子爵府

回覆樓主:

歐美打第4針既話,放心,香港專家肯定批

內地小朋友都係打三針滅活

水晶宮

MrBeast 發表於 22-3-14 15:17
冇抵觸,不嬲four粉都話打多幾針冇所謂

復必泰係以色列唔係開打第4針咩?

珍珠宮

畀面勳章

我理解系科興系用一直沿用慣用的滅活技術,風險評估相對容易掌握,保護效果弱,需要靠增加接種次數,慢慢增強保護性。
復必泰系新技術,風險難以預計 ,已知男仔打咗易有心肌炎,但保護力強啲,打少針,摸石頭過河,安全啲

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

capricornbb 發表於 22-3-14 13:32

劉教授只陳述兩邊嘅事實

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

capricornbb 發表於 22-3-14 13:32

劉教授只陳述兩邊嘅事實

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3202246/%E6%96%B0%E5%86%A0%E7%96%AB%E8%8B%97%EF%BD%9C%E8%AD%A6%E5%91%8A%E5%B8%82%E6%B0%91%E5%8B%BF%E5%88%BB%E6%84%8F%E6%84%9F%E6%9F%93%E6%8F%9B%E4%B8%8D%E6%89%93%E9%87%9D%20%E5%8A%89%E5%AE%87%E9%9A%86%E6%8C%87%E6%9C%89%E8%87%B4%E5%91%BD%E9%A2%A8%E9%9A%AA

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

BKFinder 發表於 22-3-14 13:13
劉宇隆: 兩隻疫苗的接種要求亦有不同,科興屬於舊平台,打三針始完成基本接種,故委員會亦修訂小童最低限度 ...

唔覺有乜唔公平

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Thanks. 原來樓主食咗D字

另根據最新指引,接種3劑科興或2劑復必泰,才會被視為完成基本接種。劉宇隆指,由於科興屬於舊平台,所以要3針才算完成基本接種,故委員會亦修訂小童同樣最少打3針,但復必泰屬新平台,打2針即可完成,少年感染3個月後可打1針復必泰,但考慮心肌炎風險毋須接種2針,且針數非「愈多愈好」,因可能令記憶細胞或B細胞受損。他又提到,港府疫苗通行證雖有階段性時間表,但須按疫苗類別而論。

首頁

尾頁

跳至