婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

嫁左入一個複雜的大家庭2年多了

明明隔好遠
加上疫情由婚後一直冇見過佢屋企人
本身拍拖時老公成日將我地吵架既事話比佢e家姐聽,所以e家姐一直好憎我。及後因為好多小事佢無限放大,引到其他幾個家姐都對我反感
經常係背後同我老公數臭我
老公一直偏幫原生家庭
所有委屈我都忍過了
算係風平浪靜
大家河水不凡井水
偶爾聽到佢地私底下同老公講我壞話
我都扮吾知
吾去計較
吾去嬲
吾去同老公反博

直至最近,e家姐突然有子宮頸癌,平時佢同老公最好感情
日日講電話,但由我同老公失業開始佢地冇再聯絡,今次老公透過其他家姐得知,老公日日諗起佢家姐病都喊,我見佢喊我又喊。事隔幾日,佢家姐父母日日叫老公要多打電話慰問家姐同姐夫
老公其實有打過一次
亦都有問左2次姐夫佢家姐既情況
亦都有日日同a家姐問詳細情況
不過老公對父母聲稱怕家姐傾電話會喊
所以吾敢打太多電話
。琴晚佢媽同佢視頻
我行埋一邊
等佢地放心講說話
佢不斷安慰奶奶吾好擔心
奶奶不斷叫佢要同家人聯繫
吾好不念親情
就算吾打電話聯絡都要發信息
親情係好重要
。我諗左成晚,自己要唔要發個信息問候下,雖然佢做過好多事害我,但佢始終係老公的家姐,但又怕問候完佢家姐又話我假惺惺點點點,所以基於以前的經驗,講咩都會係我錯
都會比佢地無限放大生事端
我不如咩都吾好做
然後老公同奶奶傾完,佢打比佢a家姐,話吾敢同我老公傾電話
因為知依家老婆日日在身邊
講電話會不方便
吾知咩說話吾岩你老婆聽同做,之後喊晒話佢有病既妹妹好慘
一定係為呢個家太擔心
太壓力所致
叫老公要多同家人聯繫
要重親情
冇錢幫都要精神上支持
人一有病就會拖累人
要人幫呢樣果樣
但因為係家人
點都要幫….另外前幾日佢個b家姐離左婚長住我老公同老爺夾份買的另一間屋,但主要係比我同老公放假番去住的,因佢離婚冇地方住,一直比佢住,但b家姐成日以家多蚊同埋我地都長住香港為由,係咁要扔左老公既野,老公拒絕,都同父母講左呢件事,琴晚佢a家姐又係講番件事,話老公應該比佢呀妹扔同佢鐘意用咩比佢用!但已經成間屋任佢住,仲想扔埋野!

以上就係佢a家姐講既野,重親情果埋說話同奶奶講啲野好似
老公不嬲同家人關係好
聽晒佢地話
又孝順
佢地竟然甘樣誤會佢
真係好過份
但睇左好多婆媳姑媳case,突然覺得一切係奶奶搞事。好記得e家姐以前成日教父母:「丑人我哋做
爸媽你地做好人就得啦」。最後我都係send 信息問候佢e家姐幾句,依家諗緊要唔要都主動發信息比a家姐問候下....真係好心累
佢地一直對我都好有意見,甚至諗到我好惡毒,個e家姐都試過係佢父母面前話我賤媳婦
成日覺得我欺負佢細佬!做人熄婦甚艱難,如果係你地,會點做?好長篇
多謝睇到最後的你!

la_source    發表於 22-3-14 17:42

複式洋房

anki360360 發表於 22-3-14 14:21
嫁左入一個複雜的大家庭2年多了明明隔好遠
本身拍拖時老公成日將我地吵 ...

算了~不好理佢地啦~

我自己都已經同我老公那邊d 屋企斷晒關係咁濟,總之佢地點想我係佢地的事。
我不使再理佢地,我自己還舒服!
~我老公有3 個妹~

佢d 妹sss 都係有問題。。。
得一個叫正常d..
最大那個妹本身就已經傻傻地,睇人不順眼
最細那個就。。。對呀哥一d 尊重都無。
講野勁串。但係成日問我老公借錢。
又講到自己好鍾意小朋友,但係無錢養都話要生~見到佢d 仔囡兩歲四歲人仔都不識自己食飯。。。都令我見識到另類教法~
最大共通點:::佢地咪又係不返男家。最細那個還成日係娘家!!!還話自己呀媽住飯令佢食到肥

家家有本難唸的經。
顧好自己個家算了。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我反而擔心B 家姐會吃左你老公間屋多D
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

我系樓主乜都唔做,做又死唔做又死.過得自己就算.家中有太多女好麻煩,我家中只有一隻毒姑,就已經想死.何況你家有幾個.

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

你咩都唔洗做, 唔需要做..

唔好覺得男家個個針對你..

你C6係處理上好有問題!

如果未有小朋, 千其唔好生住!!!!

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

別墅

回覆 JFL 的帖子

完全同意

大宅

回覆樓主:

記住, 你做乜都係錯. 我就唔會問候, 費事比位人入. 間屋比家姐搶咗, 你C6就知她們有幾衰

子爵府

回覆 anki360360 的帖子

你send咗問候就算,唔好expect有回覆or再send問候追回覆
我其實認為咩都唔好做最好,老公自己主動講,你聽就算,佢唔講都唔好問,因為你哋不嬲關係唔好,你太殷切,啲人唔會覺得你真心關心,只會認為你假惺惺

男爵府

過好自己嘅日子,有距離不失禮貌,主動行前反而令對方左思右想,徒添壓力!

大宅

anki360360 發表於 22-3-14 14:21
嫁左入一個複雜的大家庭2年多了明明隔好遠
本身拍拖時老公成日將我地吵 ...

緊係唔好啦!不嬲關係唔好無兩句,係人地有病同離婚就send msg ,又無語氣又無表情既文字咪又比人覺得你唔知攞景定贈興!

比著我就只會係老公面前表達關心,例如問下老公家姐既情況,提醒佢要致電問候,記低啲覆診呀,做手術呀啲時間,到個日就不經意提下老公。 佢就會覺得連佢自己都無咁上心,你反而記得。 有時啲野無辦法改變全部人既諗法,就先改變身邊個個先,如果連老公都唔幫你講說話,咁一係你真係有問題,一係就你老公有問題。

cathngai    發表於 22-3-16 09:17

別墅

回覆 T_a_b_o 的帖子

唉 多姐妹的另一半真係好麻煩,甘佢妹借完錢會唔會還?我冇得斷啦 奶奶成日提起班姑 又好重視班姑 明知班姑同我吾岩傾 都成日要有意無意提班姑疫情好關心我哋,班姑有睇我post野 ,就會同個媽講成有同我聯絡,實情就得2個姑會係疫情期間發下信息關心 有時真係累爆 想理佢地 但又會串你 比說話你聽 吾想理佢地 又周圍唱到我幾冷血狠毒

別墅

回覆 kwhkwh 的帖子

有諗過應該係趕到吾走果隻不過擔心吾黎
輪吾到我講野

別墅

回覆 JFL 的帖子

唉都吾明佢地 大家都係女人 都做人熄婦 點解要甘樣待人!

別墅

回覆 Jolin_Yuen 的帖子

係呀 佢真係好吾識處理

別墅

回覆 ben-dan 的帖子

目前佢依然覺得佢家姐冇問題加上其他家姐幫口
我覺得佢係佢屋企地位都好卑微
成日做乜野班家姐呀媽都要指指點點
日子耐左 發現有好多事係佢媽費事出聲/出聲冇用,就叫班家姐去說服老公,然後事情愈搞愈複雜

別墅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

係呀 我本身都係保持被動式 老公講我就聽 都吾敢回應太多 只係佢家姐同奶奶果堆說話 令我就即刻覺得好似要做啲野 然後老公都因為佢地而多sd msg比家姐問候 第二日就我都send左 再同姑解釋番老公係好關心佢果d 姑答我:我知 聽爸講左

別墅

回覆 GOGOASIA 的帖子

你講既我都有做 離婚果個家姐我冇問候,因為奶奶冇出聲,我只問候患病果個,患病果個只有係要我幫手買野果陣先會扮晒野閒聊幾句 佢地班姑都係興背後數臭我 但表面係老公面前扮好人 我真係吾敢佢地鬥

別墅

真係完全吾識同佢哋家人相處,有時啲問候都老公有份要求我send,都成日叫我打比奶奶傾電話,我都有打、最近奶奶日日問我地夠唔夠錢洗 吾夠要開聲 我哋每次都答好/吾洗擔心。到琴晚又問我:疫情你地冇開工 都要食同交租 點算 ?我答:我哋會搞店 你哋吾好甘擔心。而奶奶就不斷重複問。我要點答先最得體!老公教我答:要會同你講
不過我地有冇錢都吾會去同佢講,奶奶係好假既人,好多都係表面既說話,吾會實行,婚前話比錢我地影婚紗相冇比,婚後見我地番香港,冇問我就拎走我擺係老公屋啲金器番佢自己家話幫我保管,婚後話將自己每個月收租的錢幫補我地係香港租屋,到我當住老公面追問佢時,佢扮可憐、叫我錢不如比佢養老。(其實吾係真係要佢既錢,只係佢真係講過吾算數)然後成日話我孤寒,我真係冇辦法好似佢地咁成日吹牛或好似班姑甘成日話自己會請食飯 結果潛水 變迫我地請

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

比我就唔出聲算
反正係佢地眼中做乜都錯
點解要費神應酬佢地
睇返你之前既post
同老公又多磨擦又唔係對你好
有乜事都唔方會係佢班家姐面前撐你
都係保持距離比較好

別墅

回覆 cecelc 的帖子

係呀 果段日子真係好難受 同老公依家相處先ok番 不過佢家人果度我都係有得吾理都吾理 有2個姑會因為疫情msg我問候幾句 果2個我就都吾介意都會問候番佢地 其他人如非必要 我都吾會主動聯絡 佢地既家族群我都近呢一年冇出過聲 出親聲都會被患病個家姐說話啄住/我一出聲大家就靜晒

首頁

尾頁

跳至