自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

兩年前在街上買左張电話咭,只用作工事上whatsapp,所以原來上年尾已過左期都唔知,想增值返keep返個电話都唔得,因為已過左期限,但個号码一路whatsapp仍可用的(只限於whatsapp),如果打电话係沒有用户登記,不能打出打入。

請問如果我再買一張新电话卡,可否好似人哋换新号码咁自動把whatsapp聮络開的人自動改我新号码繼續whatsapp聨络?

ps舊号码已不能再收到訊息驗証碼

大宅

whatsapp本身唔係可以變更手機號碼咩?
設定>帳戶>變更號碼

男爵府

fghjkl 發表於 22-3-14 23:32
兩年前在街上買左張电話咭,只用作工事上whatsapp,所以原來上年尾已過左期都唔知,想增值返keep返個电話都 ...

可以,建議你快變更號碼(2樓有提及點做),如果舊電話號碼有人註冊左whatsapp,你現有電話個whatsapp係即時登出,連睇都睇唔返whatsapp個版面,已經唔好講轉唔到去新電話號碼。

wcpcelia    發表於 22-3-16 11:29

子爵府

j947 發表於 22-3-15 02:24
可以,建議你快變更號碼(2樓有提及點做),如果舊電話號碼有人註冊左whatsapp,你現有電話個whatsapp係即時 ...

thank you!

子爵府

momoBibe 發表於 22-3-15 00:06
whatsapp本身唔係可以變更手機號碼咩?
設定>帳戶>變更號碼

請問這樣更改电話号碼,是否不用用舊电話号碼再驗証或收一次性確認?

子爵府

j947 發表於 22-3-15 02:24
可以,建議你快變更號碼(2樓有提及點做),如果舊電話號碼有人註冊左whatsapp,你現有電話個whatsapp係即時 ...

請問這樣更改电話号碼,是否不用用舊电話号碼再驗証或收一次性確認?

男爵府

fghjkl 發表於 22-3-15 02:35

這個我就不知,因為我見whatsapp個補習老師返左老家,個電話號碼由香港電話號碼轉了外國電話號碼,所以一定可以由舊轉新。

其實你都冇得選擇,一係你買2張電話卡試左點轉,再做舊電話號碼變更。

一係你先影晒你舊whatsapp d人,再send通知所有人轉電話號碼,先去變更號碼。

另whatsapp有講,你要係你依家舊whatsapp手機到變更號碼

珍珠宮

fghjkl 發表於 22-3-15 02:35

唔使

你可以直接認證新no.
原先的通話紀錄仍會保留在手機內

你亦可以先進行備份到雲端才在其他手機設備進行手機號碼更新並即時下載雲端資料到新手機內

子爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 22-3-15 08:20
唔使

你可以直接認證新no.

thank you!

首頁

尾頁

跳至