自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

政府怕事怕鬧,唔做唔錯,各自為政,疫情兩年幾喇,完全無預計一旦疫情大爆發既後果,每區本應有區議員可帶頭協調,但可惜之前遇著黑暴,而且佢地亦無權力去管制市民。

我地既互助委會呀,立案法團呀,手無實際法律效力,協調唔到居民。
若果市民唔肯暫時放下自由同私隱,根本做唔到學內地、澳門咁防疫。

單係健康碼一項,香港政府唔肯做,已知係錯!安心出行唔一早實名,效用成疑!但若安心實名,咁當初何不要健康碼?政府就係缺乏長遠目光既人,只理自己嗰屆嗰任既事,過了,關人。

而家,真係回頭太難。加上無信心無決心之人,更難!再加唔肯犧牲自身利益既人,難上加難。

SU213    發表於 22-3-15 12:36
emilypyhui    發表於 22-3-15 11:46

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

串得好,就算自己係香港人都覺得無面抵鬧,累人累物

大宅

iloveccccc 發表於 22-3-15 07:44
冇野啊?大陆直接去医院测就有结果啦,香港医院就系搞唔掂先有检测包

你先冇嘢嗎?你認為大陸人好喜歡自願自己走去醫院做檢測嗎,你自問你會喜歡在街排隊幾粒鐘做檢測,定發病時自測15分鐘知結果丫,呢個病毒冇症狀都會確診,用快測自行測不是很好?

水晶宮

串林鄭

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺香港無面,响「人地」呢個艱難時刻,「人地」仲要關心咁確保我地既供港物資。

林鄭呀!有無諗過「人地」既好呀?人地都咁愛惜我地,你呀!香港重要一員啦,你有無愛惜「我地」呀?

「人地」,係林鄭講既。

emilypyhui    發表於 22-3-15 11:47
oasis18    發表於 22-3-15 11:22

大宅

我都覺香港無面,响「人地」呢個艱難時刻,「人地」仲要關心咁確保我地既供港物資。

林鄭呀!有無諗過「人地」既好呀?人地都咁愛惜我地,你呀!香港重要一員啦,你有無愛惜「我地」呀?

「人地」,係林鄭講既。

侯爵府

LamVff 發表於 22-3-14 23:45
就是 咁多年都唔知人的劣恨性?就說這兩年 亂拋口罩 食煙 指望人自律。。。
...

港人仲成日自視過高 以為人土大陸人 今次串得好

伯爵府

由佢哋串囉,有咩所謂
佢有佢嘅生活,我有我嘅忙碌
鐘意嘅,佢哋一年可以封多幾次,清咗0佢

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Kennedyjason 發表於 22-3-14 23:36
人地人口仲要有2000萬人,深圳個邊話做就做,成個深圳就咁停一個星期,所有人好合作,仲要話守住深圳,唔好比你 ...

我覺得香港好似上演緊出埃及記

男爵府

政府做得唔好,但某些香港人自己都唔抵幫,抗疫兩年幾
某些人因政治理由唔打針,某些媒體嚇到長者唔打針,重症死亡率高到咁點共存?
而家有啲人染左疫仲周圍去
疫情嚴重下仲帶小朋友去沙灘玩沙玩水

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

butterMM 發表於 22-3-15 06:58
你講得好岩,有D人真係得個講字,如果真係好似大X咁做嘢,你地又會好多聲音,你估大X人真的想咁合作,只不 ...

你係度講可能?

不如我同你講現實丫, 現實就係而家每日死近二百人呀
天朗氣清

男爵府

好媽媽勳章

既然香港做唔到全民檢測,成日畏首畏尾,不如就跟外國嗰套,唔好每日報宗數,等大家自己免疫。

侯爵府

回覆樓主:

隻鵝繼續固步自封,夜郎自大,陽奉陰違……!

大宅

butterMM 發表於 22-3-15 07:57
你先冇嘢嗎?你認為大陸人好喜歡自願自己走去醫院做檢測嗎,你自問你會喜歡在街排隊幾粒鐘做檢測,定發病 ...

確保快測百分百準確嗎?似乎你要既只係個人既方便。

內地政府咁做,一黎係核酸檢測係百分百準確!二黎係要唔比市民私下檢測而唔上報,因而得以掌控疫情,而唔想導致似香港今日既憂患失控局面呀!

珍珠宮

睛靈勳章

維仔媽媽 發表於 22-3-15 07:40
小姐你貴姓啊?姓屈架,請慎用你喎,安心一推出 我即用喎。雖然它好廢
你根本對大陸的社區管理一知半解, ...

人微言輕,自己睇
人無信不立
《應付長遠艱巨挑戰 政府須堅強果斷》馬時亨 星島 大棋盤

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

多謝特首
我自己除左補給物資都唔敢出去
全家打齊晒針
路經核酸檢測唔人多都會去撩下
依家疫情爆到咁
客都唔敢見
真係唔使搵食咩
自律守左
香港政府又點對香港守自律既市民

oasis18    發表於 22-3-15 11:23

大宅

有咩好比呢?深圳人間屋幾大,香港幾大?
深圳封7日, 大部份企業優先扣年假,只出底薪,唔夠假扣變無薪假,如果香港咁做即刻有人話冇錢交租開飯要跳樓

科普下大陸個出糧情況先,因為佢地交五險一金(強制保險/退休金)係按底薪交既,所以佢地薪金組合每個月係出底薪+積效(bonus),底薪係按法定最低工資去出,咁樣要交既五險一金就少好多,舉例一個月薪1萬既人,可能底薪只有3000,另外7000算bonus,年假一般唔會出積效只會出底薪,所以深圳封城7日,企業成本係冇香港咁大既,好多打工仔即刻蒸發左幾日年假 (除左可以WFH個D))

試諗下如果打8號風球放假會扣你一日AL+只出1/3糧,有幾多人仲想放?

大宅

butterMM 發表於 22-3-15 07:57
你先冇嘢嗎?你認為大陸人好喜歡自願自己走去醫院做檢測嗎,你自問你會喜歡在街排隊幾粒鐘做檢測,定發病 ...

本人就系大陆人,我就系宁愿去医院都唔会靠自测,自测一来唔准,二来我唔想身边有瞒报走黎走去惹到全世界,第三而家去医院测或者排队全民检测都好快,唔系个个都好似香港人甘追求所谓自由,我地系想要“正常生活”

侯爵府

回覆樓主:

癈官唔會炒
送埋物資推三推四

大宅

jayjayjj 發表於 22-3-15 08:24
確保快測百分百準確嗎?似乎你要既只係個人既方便。

內地政府咁做,一黎係核酸檢測係百分百準確!二黎係 ...

Exactly, 坊間快測通常頭兩日驗吾出,要到極高菌量先驗到,但頭兩日都有機會傳比其他人

首頁
23456...9

尾頁

跳至