自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

fanny2014 發表於 22-3-15 16:56
一年半前買咗部notebook畀佢上網兼打機用嘅,今日同我講話部notebook打機根本就淨係做文書好,打機實在太廢 ...

不如買接駁器由舊notebook去電視,估—般電視有30寸以上…估-定合…接駁器孩子懂買如深水埗黃金。。。簡單

象牙宮

fanny2014 發表於 22-3-15 17:10
佢今年中四

中幾唔係問題,係要佢用黎做咩!打機用就唔會比錢,一係叫佢自己用利是同零用錢買囉!我仔已經讀完中六,佢之前都係用win8咋!最近問佢消費券會點用,佢先話出新手機,我無佢符,無理由叫佢比我用黎買餸架

公爵府

畀面勳章

而家打機用電腦最低限度都要9k

opclk99    發表於 22-3-15 18:35

大宅

回覆樓主:

佢講明為左打機,我一定唔比。講真,問都夠膽識!新機1年半,又要買!推斷你平時好縱容個仔!

男爵府

懸浮微粒 發表於 22-3-15 17:24
佢講明為左打機,我一定唔比。講真,問都夠膽識!新機1年半,又要買!推斷你平時好縱容個仔!:quiet ...

佢平時好少同我溝通,亦都從來好少要購買任何嘢 ,今次係唯一一次要購買一個比較貴嘅東西, 所以我都唔知應唔應承佢。

男爵府

YURICKY 發表於 22-3-15 17:23
而家打機用電腦最低限度都要9k

9K嘅意思,大約係幾多錢?

大宅

如果打機用desktop
其實$5000都得
如果notebook
真係接近10K
要考慮清楚

男爵府

brother4 發表於 22-3-15 17:19

不如買接駁器由舊notebook去電視,估—般電視有30寸以上… ...

我對電腦唔係太熟悉,我唔知係咪因為個mon細,如果換部大電視就可以,我諗佢係覺得速度慢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

阿仔第一次要求換電腦,我都有掙扎過,記憶中比你個仔更細,佢無直接話要嚟打機,不過憑佢話部機慢就估到。
最後同佢做咗 d 協議,買咗比佢。我同佢嘅協議係做咗正經事先打機,唔可以慌廢學業,之後三年唔換機,唔會買最 top 嘅機比佢,有要求就要將來比心機努力賺錢買自己心頭好。
佢平日好乖,亦無要求過我買嘢,我只係買咗部打機嘅入門機,已經超乎佢期望,而佢都算守信。
你最了解小朋友性格,我嘅經驗比你參考吓~

伯爵府

fanny2014 發表於 22-3-15 17:25
佢平時好少同我溝通,亦都從來好少要購買任何嘢 ,今次係唯一一次要購買一個比較貴嘅東西, 所以我都唔知 ...

但佢話打機wor!
佢讀書成績如何先?如果讀書掂,唔洗操心,可能考慮下,但都要出一半或者三分一錢。
如果讀書唔掂,唔洗考慮

男爵府

fanny2014 發表於 22-3-15 17:25
佢平時好少同我溝通,亦都從來好少要購買任何嘢 ,今次係唯一一次要購買一個比較貴嘅東西, 所以我都唔知 ...
你仔平時成績係點? 17歲仲讀緊中四係咪留過班? 如果成績唔好就真係唔建議買, 但如果一向成績好嘅我都會買, 不過都要立條件同埋要佢自己出一半錢。

水晶宮

fanny2014 發表於 22-3-15 17:27
我對電腦唔係太熟悉,我唔知係咪因為個mon細,如果換部大電視就可以,我諗佢係覺得速度慢
...

不會太熱但要你部電視適合打機?…自己個部日日有打機現有D走色…

男爵府

打機既notebook應該要萬幾至2萬幾,
呢筆錢對你黎講大唔大負擔先?
佢平時讀書成績點?識唔識自律?係咪d會掛住打機唔溫書既人?
我覺得讀書同娛樂都係需要既,但都要睇佢識唔識平衡,

男爵府

ckmammy 發表於 22-3-15 17:30
你仔平時成績係點? 17歲仲讀緊中四係咪留過班? 如果成績唔好就真係唔建議買, 但如果一向成績好嘅我都會 ...

你估中咗,佢就係中四留班, 上年我年都網課,都冇心機,所以就留班,今年開學初期佢啲成績係有進步咗,因為面授課老師都話佢有畀心機,進步咗,所以我而家都掙扎唔知買。

瑪瑙宮

fanny2014 發表於 22-3-15 16:56
一年半前買咗部notebook畀佢上網兼打機用嘅,今日同我講話部notebook打機根本就淨係做文書好,打機實在太廢 ...

而家边度仲興pc game 㗎

大宅

MAC BOOK好多GAME唔SUPPORT, PC兼容度會大好多
可以賣左個MAC BOOK出去,買部平PC, 四五千個D都打到機既, 但比較重咁解
你可以SET個BUDGET

1. 一定要TRADE左而家部MAC先, 回返本,唔可以俾佢KEEP 2部

2. 如果要你加錢買新PC, set target俾佢要佢完成, 例如成績要達到幾多, 或者扣零用, 等佢知道佢當初做錯決定要改係有代價既

3. 如果唔洗補任何錢(例如trade完mac機d錢夠cover, 或者佢用自己利事錢),我覺得你唔洗俾咁多限制佢, 等佢自己做下決定都好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

再補充少少,我個仔自細都有打機,不過有協議玩幾耐,每次夠鐘佢會乖乖放低部機,成績亦 okay。
高中階段,有時打機都會放肆咗,未至於沉迷,佢對學業有自己嘅目標。
讀書嘅人,都會打機嘅,男仔打機係平常事。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔係啱啱過完年嗎?叫佢用利事錢買吧。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

中四距離考DSE只有一年半左右,你呢一刻比部卓越的電腦供佢打機,間接助長佢無心向學!只有少數人,讀書勁叻的、自律的人才唔受影響!不受打機誘惑。除非讀書名列前矛,否則結果可以預期。樓主你要三思!你而家唔買,佢怨你一時;你關鍵時刻買左比佢,佢放榜當日就悔不當初,怨你一世!

首頁
12345...9

尾頁

跳至