自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

爸爸不良於行 住老人院,covid終於發生係佢鄰床,院舍只用窗簾圍住當隔離,鄰床10個鐘後情況轉差入左醫院,之後院舍幫房其他人做快測,有兩個又中了, 現在房有5人,有兩人中左,爸爸好驚, 而佢上月開始一直有帶口罩,今日亦打左第二針,我應否接佢到我家暫住,但我和老公要返工,囡wfh, 但不懂照顧老人 ,我可以l午膳趕回家送飯及換片,我知一定好辛苦,但我唔想後悔, 另外,我亦諗到我或家人都有機會中,但點都好過院舍無人理,爸爸試過無飯食,因院舍廚師中左,全院舍得2個人返到工,到現在都係差不多,主要維持派藥及飯,沖涼係奢侈品,我好同情院舍工作人員,又好擔心爸爸

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

可以接返嗎?
如果可以
試下
時間無多

男爵府

問問家人意見,要一致,免得爭拗。

girlbear    發表於 22-3-16 14:55
ccysj01    發表於 22-3-15 20:19

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水草 發表於 22-3-15 20:16
爸爸不良於行 住老人院,covid終於發生係佢鄰床,院舍只用窗簾圍住當隔離,鄰床10個鐘後情況轉差入左醫院, ...

可以爸帶返屋企
你阿女wfh,最少都有20幾歲

試過冇飯食已經不能接受

不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主:

問下阿囡,雖然你話中午可以返去換片同買飯,但係囡囡面對公公嘅時間最多,點都係要斟茶遞水
同埋如果你囡之後要返公司,老人家一個人喺屋企又可以嗎

水晶宮

爸爸不良於行 住老人院,covid終於發生係佢鄰床,院舍只用窗簾圍住當隔離,鄰床10個鐘後情況轉差入左醫院, ...
我會接, 真係刻不容緩

水晶宮

如果你老公OK,當然接佢返屋企先。呢個非常時期,接番屋企自己照顧一定好過由佢係院舍。

男爵府

回覆樓主:

問下阿女同老公意見

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

要睇你女同老公咩意見,如果有地方,阿女肯幫下手,我係你,寧願接爸爸回家,因睇過啲case,好多時入院上唔到房,冇人理,我覺得啲老人家唔係病死,係餓死。至少你地家裡有個女,有咩事佢搞唔掂,可即call 你回家。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果係我,我會接

免得會後悔,相信老人家自己都好擔心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

真係好擔心
放下自在

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

院舍人手不足,我會接老人家返屋企住,你女唔識照顧無問題,最緊要係留意公公情況,有問題即打電話俾你

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

回覆樓主:

會接,唔想有後悔

女wfh 佢照顧唔黎都起碼有個人睇住老人家

大宅

可以請 part time 一對一 醫護,我有很多朋友已經在這段時間請了

男爵府

唔接萬一有咩事你會自責

水晶宮

係院舍中左真係好危險!

家居好好多, 阿女整唔到野食都起碼可以買外賣

珍珠宮

能夠接就接啦。免得自己後悔。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

問全家人!
要落手照顧應該係自己!要個女照顧公公,對佢都有壓力,不如自己做返!

大宅

可以就接反屋企,講真係院又食唔飽,中左身體都冇營養去打仗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

首頁
12345...7

尾頁

跳至