自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

一個人搞吾掂,吾接怕後悔,接咗未必能應付

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

水草 發表於 22-3-15 20:16
爸爸不良於行 住老人院,covid終於發生係佢鄰床,院舍只用窗簾圍住當隔離,鄰床10個鐘後情況轉差入左醫院, ...

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

爸爸不良於行 住老人院,covid終於發生係佢鄰床,院舍只用窗簾圍住當隔離,鄰床10個鐘後情況轉差入左醫院, ...

考慮實際狀況,雖一時三刻老人院情況未必好轉,但每天返工外出同樣有感染風險,有事應唔應付到,也要預計接了出來未必可短時間內送返去,老人院老人我相信始終係可以優先入院,這星期急症室情況有改善,考慮屋企萬一有事可否即時處理

水晶宮

回覆樓主:

既然你爸好擔心,一定接佢走

伯爵府

2024年龍年勳章

有能力的話會接走。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有位比佢瞓既會接

侯爵府

接, 請個人幫手, 也唔係長期, 唔好掉低阿爸在老人院等死咁

大宅

其實問題唔係接唔接,而且你自己有無能力接佢返屋企
你自己要返工,而阿囡WFH,不懂照顧老人家,你打算可以午膳哦個鐘返一返去同放工後時間,老人家不良於力,咁中間時間老人家想落床有困難,你諗住阿囡要辦公同時去照顧佢,定因為阿女不懂照顧老人家,而老人家留係房,咁同老人院分別在那?呢樣都要同阿女傾下睇下佢有咩諗法先

膳食方面,你同老公放工分工買餸煮飯應該都問題不大,同埋住家飯點都好過院舍大鑊飯

如果有能力,點都接返嚟盡孝,如果無能力,接到老人家返嚟,唔係比係老人院好,就認真考慮

子爵府

仲問?梗係接啦

男爵府

回覆樓主:

這第五波疫情,真係好陰公,老人家慘,家人又慘,照顧員都慘。

子爵府

時光不能倒流,遺憾係最令人痛苦

伯爵府

樹欲靜而風不息,子欲養時親不在!

爸剛走,可以照顧便照顧,不要讓自己後悔。

照顧一個行動不便的老人是難的,但如果他能用動作配合換片、轉身、坐起等動作,都不困難的,只是落床和洗澡需要二人,我可教你一些技巧,可以PM我。

侯爵府

2023年兔年勳章

情感上一定係接
現實上要解決照顧及醫護各方面:
一是地方及硬件設備;
二是人手;
三是家人齊心,後備支援;
四是護理知識,危急情況應變能力

建議你與家人一起互相分析討論,理智衡量最可行方案,決定後就無悔無疚!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

咁嘅情況唔中都餓死,接返家起碼有人睇到,有飯食,唔想變成遺憾

子爵府

199707100304 發表於 22-3-15 20:24
要睇你女同老公咩意見,如果有地方,阿女肯幫下手,我係你,寧願接爸爸回家,因睇過啲case,好多時入院上 ...

如果係我一定會接返屋企,最多自己辛苦d

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

接返屋企!你哋三個人照顧一個老人,點都好過兩個職員照顧n個老人家掛?

你爸爸食飯可以自理嗎?
只是去廁所問題?

【淘宝】https://m.tb.cn/h.fM9F2Yq?tk=0TOF25N3ieO「电动升降移位器械瘫痪病人移位机中风卧床老人护理用品移位神器」
点击链接直接打开

一個人都可以輕鬆搬運,用完二手賣返出去

公爵府

我會,至少对得住自己良心。

珍珠宮

咁拖落去,遲早都中,剛打完父又身子弱。

如果你爸,主要在床活動,安排在家中房間隔離,應該唔會令全家中嘅,你哋一家人食飯分開食

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至