自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因阿爸本於3月3日在南葵诵政府診所覆診攞血壓药,但因診所只睇感染病人打電話又未能联络到政府診所改期,請問現時可以怎樣做?

謝謝!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你代佢攞藥!帶佢身分證,覆診紙!

大宅

2024年龍年勳章

AppleChow 發表於 22-3-16 10:17
因阿爸本於3月3日在南葵诵政府診所覆診攞血壓药,但因診所只睇感染病人打電話又未能联络到政府診所改期,請 ...

轉去戴麟趾或下葵涌診所覆診攞藥

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

因阿爸本於3月3日在南葵诵政府診所覆診攞血壓药,但因診所只睇感染病人打電話又未能联络到政府診所改期,請 ...

有無試過指定診所藥房?或者試試拎爸爸身份證、藥單直接去門診藥房或指定診所藥房。

我長期病患,上兩星期確診,3月頭我要返QE 覆診,當時QE未宣佈轉做隔離醫院,叫我唔好返醫院,但又斷藥,醫管局、衛生署講我知可以帶齊文件去指定藥房配藥,狂打指定診所電話、藥房,上星期五拎到藥。

wcpcelia    發表於 22-3-16 13:10
stagea    發表於 22-3-16 10:27

珍珠宮

我試過幫親戚打電話去醫院改期,但電話長期不通,所以我上網拉下有冇其他聯絡方法,搵到佢果間醫院佢要覆診果科有email,我就寫左send過去,估唔到即日就有人覆同改期,你都可以去搵下有冇呢啲其他聯絡方法。
如果真係冇,可以去私家診所度配住藥先,拎返食緊既藥物包裝去配。
至於之後覆診日期,我覆診開既醫院就話最後覆診日期miss左,一年內再打電話返去再約期就可以,不過呢個係我覆診開醫院既做法,我覺得你等閒就打電話去睇下幾時約到就最好。
另外,如果你爸爸有登記並之前去政府醫院或診所認證左HAgo,係可以係呢個app度改期。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

畀面勳章

mrs.so 發表於 22-3-16 10:25

有無試過指定診所藥房?或者試試拎爸爸身份證、藥單直接去門 ...

請問要打咗電話先可以上去配藥?walkin去可以嗎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

覆診紙上面應該有一個電話號碼,
你試下打多幾次。

子爵府

回覆樓主:

覆診紙上有電話號碼,打去留言,會有人回電,同佢講改期覆診,之後可以攞病人身份證或副本十原有覆診紙去攞藥十新覆診紙。
我都係咁做幫父母改期十攞藥。

男爵府

回覆樓主:

就係打咗好多日電話都唔通,一係通咗等一段時間就cut線,都唔知可點改期及攞药,可能真係要親自去医院睇下可否改期及攞药。
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

公爵府

lovelybaby2015 發表於 22-3-16 10:30
請問要打咗電話先可以上去配藥?walkin去可以嗎

醫管局、衛生署預約較穩陣,唔知指定藥房有無限籌,但我去指定診所當日,分開兩邊入口,非確診者不能進入指診所。

公爵府

AppleChow 發表於 22-3-16 12:11
就係打咗好多日電話都唔通,一係通咗等一段時間就cut線,都唔知可點改期及攞药,可能真係要親自去医院睇下 ...

我都不停打去醫院,大約半日回覆新覆診期。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

AppleChow 發表於 22-3-16 12:11
就係打咗好多日電話都唔通,一係通咗等一段時間就cut線,都唔知可點改期及攞药,可能真係要親自去医院睇下 ...

以下呢個可唔可以
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

睇四樓張圖,你覆診日去返下葵涌政府診所拿藥,會比下一次覆診期。如果係老人家可以搵人代拿藥的。

水晶宮

畀面勳章

mrs.so 發表於 22-3-16 16:35
醫管局、衛生署預約較穩陣,唔知指定藥房有無限籌,但我去指定診所當日,分開兩邊入口,非確診者不能進入 ...

謝謝

男爵府

南葵涌取藥是指定去「下葵涌門診取藥」不需要致電下葵涌,只需要拎覆診紙及病人身份證,到4號窗登記。登記後等待護士叫名,護士會給下一次覆診紙及取藥。

若下一次覆診時,南葵涌仍未開放,你直接去下葵涌便可以了。

因為我的家人也是同一情況,昨天已成功到下葵涌取藥。

男爵府

happymamatt 發表於 22-3-16 17:50
南葵涌取藥是指定去「下葵涌門診取藥」不需要致電下葵涌,只需要拎覆診紙及病人身份證,到4號窗登記。登記 ...
即是可直接去下葵涌4號窗盈登記,即可再約下次覆診及即時取藥, 對嗎?

謝謝!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

3月3日? 3月3日?
今日3月16日,斷咗13日藥依加先問?

男爵府

AppleChow 發表於 22-3-16 18:44
即是可直接去下葵涌4號窗盈登記,即可再約下次覆診及即時取藥, 對嗎?

謝謝!

我屋企人係跟覆診日期和時間去下葵涌拎藥
佢話見有遲咗好多日去拎藥嘅,登記姑娘有問佢點解咁遲先嚟,屋企人聽唔清楚佢點回答,但係都有接受佢登記,跟住就係大堂等叫名,大堂有張枱係有護士叫登記人姓名,會比張下次覆診日期和藥單去藥房拎藥,拎完藥就走得

張覆診紙係比咗個日期你,另外仲夾咗張紙話
如果到咗覆診日,南葵涌已經恢復正常運作,屆時覆診可返回南葵涌,如果南葵涌未恢復正常運作,就照舊拎住覆診紙和身份証去下葵涌拎藥

希望幫到你

水晶宮

我老父四月頭去非指定診所覆診,都收到訊息話可以去攞藥同約期

男爵府

Ritzmary 發表於 22-3-16 19:15
3月3日? 3月3日?
今日3月16日,斷咗13日藥依加先問?

無斷药,都仲有约1個月药。

首頁

尾頁

跳至