婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jojocatjojo 發表於 22-3-30 13:15

我會生活得比99好,我越好佢就越唔抵得,次次見到我都 ...

呢樣我就同你相反,我好保護自己家庭,我就算生活得好,我都唔會想佢知,我反而同我老公講,我哋有咁樸素得咁樸素出現喺佢哋面前,有咁慳得咁慳。咁先令佢哋覺得我哋冇錢,佢先至少啲喺你身上勒索。

大宅

Astra00 發表於 22-3-30 21:52
呢樣我就同你相反,我好保護自己家庭,我就算生活得好,我都唔會想佢知,我反而同我老公講,我哋有咁樸素 ...

咁我99係錢呀呢方面佢就好均真,叫我老公買嘢佢都會俾返錢我老公,佢只係心理平衡唔到,唔想我同老公搬出去生活後過得好,佢會覺得我哋兩個乜都搞唔掂,但當見到你生活得井井有條順順利利,佢又唔抵得,其實只係大家生活水平要求唔同,你生活質素好過佢,佢咪覺得點解以前同個仔住個仔無同樣比優質嘅生活佢,做阿媽梗係想睇個仔好,但好多奶奶做唔到。

另一方面我就覺得老公係要應該用錢起99身上,老公鍾意用幾多就幾多我從來都唔過問,不過又可以咁講我亦好清楚奶奶咩性格,對生活有咩要求,就算佢要求我老公買野都係唔會係啲咩貴重物品,以前我仲會叫老公買好啲比奶奶

水晶宮

jojocatjojo 發表於 22-3-30 22:07

咁我99係錢呀呢方面佢就好均真,叫我老公買嘢佢都會俾 ...

咁你奶奶衰不晒。我那件奶奶直程貪、不公平。我成日覺得如果佢同我老爺感情好嘅話,佢就會少啲注意力擺喺我老公身上。所以我將來老咗,我都唔會理我啲仔女嗰啲家庭咁多,佢哋有佢哋嘅生活。

大宅

Astra00 發表於 22-3-30 22:10
咁你奶奶衰不晒。我那件奶奶直程貪、不公平。我成日覺得如果佢同我老爺感情好嘅話,佢就會少啲注意力擺喺 ...

所以啲奶奶好多時唔明白相處係要雙向,佢唔計較錢我亦唔會同佢計較。但佢口賤小心眼,成日將佢啲人生歪理落後思維套落我身上,所以我要做到不跟你那套我的日子都過得比你好,其實之前我同你講我是斷捨離嘅人,奶奶嚟過我屋企其實點會唔知我唔係啲會亂洗錢買無謂野嘅人,佢把口衰就係衰,心地又差,點都會搵其他嘢來講,話我新屋似醫院,我咪笑笑口回應佢,我依家唔使再住垃圾房我已經好滿足好感恩。

水晶宮

jojocatjojo 發表於 22-3-30 22:28

所以啲奶奶好多時唔明白相處係要雙向,佢唔計較錢我亦 ...

好同意。我都係支持斷捨離。我就係你說那種,不跟佢那套但又過得好過得好過佢。

我件99又係口衰。又係點都要搵樣野來踩下心抱。但我最不服係佢雙標。

洋房

唉,好慘

大宅

回覆 jojocatjojo 的帖子

其實唔止奶奶,只要你生活好過男家,男家都會不滿意。個時我2公婆租2房單位,男家人笑笑口話你2個駛咩住300呎呀,男家4個人先住500呎。過左幾年,男家人1個人住180呎,又話咁細點住呀。
事實上家嫂嫁入男家就應該要慘過做女個陣,男家就開心啦,最好家嫂返工出糧要俾埋男家,事事男家為先就好啦。

大宅

sybb2014 發表於 22-4-9 12:55

其實唔止奶奶,只要你生活好過男家,男家都會不滿意。個時我2公婆租2房單位,男 ...

所以我一直唔會喺99面前扮窮又對住佢黑面,你中計咁99咪會開心到瞓唔着囉。
每次見到佢我唔係話要對住佢笑,而係表現俾99睇,就算一直有你攪風攪雨下,從來都冇影響我嘅生活心情,佢越唔想我過得好,我就越把我的生活過得更好,同老公感情要更鞏固甜蜜,99一直成日單單打打話我父母有福氣,有佢個仔同我照顧關心,但奶奶唔諗下係自己趕走自己嘅福氣,我一直容忍咗佢好多年,搬走咗三年,佢都係繼續搞事好管閑事,好彩有個明事理老公,9個月前我終於恨心將佢嘅電話WhatsApp全部封鎖,以前總忍不住心軟換來一次又一次激心,依家節日才現身交功課其餘時間零溝通,我已做唔到對佢關心

水晶宮

jojocatjojo 發表於 22-4-9 23:33

所以我一直唔會喺99面前扮窮又對住佢黑面,你中計咁99 ...

咁我又未必對住佢黑面喎,我只係當佢路人甲咁款。而家大事大節,食唔食飯,做唔做節,都已經交晒我老公決定。

多數而家各有各食,唔使應酬兩件毒姑,亦都唔使拎啲仔女出嚟俾人眼紅,就算我身光頸靚或樸素,班人都總會有嘢值得去眼紅我哋,佢要眼紅就有好多地方可以執着。佢有佢搞風雨,我有我忙唔應酬佢,一隻手掌拍唔響。佢自己慢慢自high自玩吧。

水晶宮

sybb2014 發表於 22-4-9 12:55

其實唔止奶奶,只要你生活好過男家,男家都會不滿意。個時我2公婆租2房單位,男 ...

所以我咪一直提醒呢度啲姊妹,衰嘅男家嘅人,只會當新抱係工人,生仔機器,提款機。信就信唔信就跳返晒上一頁。

如果你有幸,男家嘅人經濟充裕,冇去干涉過新抱,已經還得神落。最衰嗰啲奶奶,又要懶係大方比個仔成家立室,但又要累人地個女。咁鍾意控制個仔,繼續比個仔單身落去啦,做乜要害個女仔?成個過橋抽板咁款。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

jojocatjojo 發表於 22-3-30 22:07
以前我仲會叫老公買好啲比奶奶...

你99有你呢個新抱, 真係5話得。
我果件, 次次小住, 一定拎佢D 什麼lotion 話share 用喎, 佢知我乜野skincare 冇用(我知衰啦, 呢幾年勤力護膚). 我冇用既, 因為我不知道是什麼。
好啦, 某一年, 天氣冷, 我皮膚敏感, 買左一支5記得什麼油(2XX元, 只查佢過冬, 什麼也沒有用). 撞正條友來小住, 見到我用, 問完價錢, 有一次去行街, 叫我轉用其他(1XX元)。
我心中當堂@#$#$@, 冇採佢。我C6 後來同果件講,5好過問我用乜. 因為(下刪數百字, 交代我是如何格價, 搵對東西云云)
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-4-12 14:23
你99有你呢個新抱, 真係5話得。
我果件, 次次小住, 一定拎佢D 什麼lotion 話share 用喎, 佢知我乜野skinca ...

你99都真係八卦。關佢咩事,驚死你有用佢仔錢咁款。痴交花。

如果今時今日再有人干涉我點用錢係買野方面,我實媽差佢。咁驚死人地個女洗佢仔的錢,直接當年叫個仔單身及絕育啦。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-4-12 16:21
咁驚死人地個女洗佢仔的錢,..
我搵錢多過佢個仔。
我先激氣。
我C6 好明理既, 不是媽寶。有不妥佢會出聲。
但我有時好難過係, 過得自己過得人,有D 野過根本不了人何必夾硬要人相就? 好老實, 2XX元支油, 在果件眼中貴. 你覺得有需要時你米去買果1XX元用囉,何必叫我用, 如果我用落皮膚5好,怪得誰? 怪件老人家嗎?5會有人可憐。
仲有, 我是用自己錢買, 我點洗點用, 真係5到人家過問。是否善意提醒我慳點洗呢樣心意, 我應該仲識分囉。
提起果件, 我心情又開始煩悶....
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-4-12 16:31
我搵錢多過佢個仔。
我先激氣。
我C6 好明理既, 不是媽寶。有不妥佢會出聲。

可以完全無視呢條友。不好影響到自己。

首頁

尾頁

跳至