自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

rebeccalin 發表於 22-3-16 23:42
但今晚睇新聞話其中有個長者住左亞博二十幾日都冇人幫佢沖凉,皮膚都爛晒。很有可能係有些未能自理都送左 ...

可能個時醫院真係太 overload, 只求有瓦遮頭,其實亞博設計同人手係俾有自理能力既人去,根本無人手照護咁多人,其實家人都要諒解,因為當時真係人手同床位都不足

男爵府

朋友親身經歷 ,不能自理老人家在老人院快測中招,病情輕微,院方主動提議先將老人家安置獨立房間,有食止痛退燒藥,五日已轉陰,現在老人院仍然守得住。如果入亞博乏人照料,病情可能真係越嚟越

珍珠宮

2023年兔年勳章

CC12345678 發表於 22-3-16 20:22
人手不足,無自理能力者入到去死路一條

X2

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mln 發表於 22-3-16 20:24
只有20位醫護人員去照顧1000個人,人手有限,能做些什麼呢?

只是飲水或餵飯都難啦!心酸

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

慘呀

琥珀宮

畀面勳章

木土土 發表於 22-3-16 23:46
亞博2號館,專收院舍確診長者及殘障人士,點會係可以自理人士。應該只係病情不嚴重,原以作隔離之用
...

睇番資料,2號館係臨時重開接收院舍病人,378 個病人由社署管理,係當時因為醫院太爆,開黎應付滯留急症室既人,如果要照護 bed bound 長者,人手多到不敢想像

btw, 亞博原本環境設計係俾年輕又輕症患者

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔係某班人仲不斷抹黑國內醫護, 自己都搞唔掂仲唔准人地嚟幫手, 都唔知某啲人咩心態.

子爵府

回覆樓主:

惡性循環 : 唔打針 , 然後重症多, 醫院爆煲,唔夠人手, 輕症都因為其他原因失救。
而家內地都爆緊,未必叫到咁多人過黎啦。同埋要照顧老人家,厭惡性,連大陸人都唔想落黎幫手

希望有藥後會好d 啦,我覺得如果真係個個70歲唔打針都食藥(pfizer),大約兩個星期應該會見好轉

琥珀宮

littlesister 發表於 22-3-17 00:08
睇番資料,2號館係臨時重開接收院舍病人,378 個病人由社署管理,係當時因為醫院太爆,開黎應付滯留急症室 ...

所以,要確診老人得到妥善照顧(不論留在院舍/隔離中心/住院),非醫護既人手需求也非常大。只安排隔離地方,無人照顧,其實對減低死亡率幫助不大

子爵府

littlesister 發表於 22-3-16 23:52
可能個時醫院真係太 overload, 只求有瓦遮頭,其實亞博設計同人手係俾有自理能力既人去,根本無人手照護咁 ...

如果發生係自己家人身上,我真係做唔到諒解

我明唔係前線人員既錯,佢地真係做到無停手。好明顯係高層管理不善既問題,真係要抽後算帳。

男爵府

專家及政府一直呼籲市民要接種新冠疫苗預防重症

伯爵府

RIP
香港醫護係咪好憎自己d同事,明知唔夠人手,個個都做到死死吓又唔夠休息,仲不滿內地醫護嚟幫手,奇怪

琥珀宮

回覆樓主:

侯爵府

睛靈勳章

廢柴孖條 發表於 22-3-16 23:42
睇新聞話有個不能自理的92歲婆婆, 住了二十天, 回老人院, 發現 20天沒有沖涼, 背部出血及流膿潰爛 :ig ...

慘無人道
又唔畀出院又冇人照顧
如果係我阿媽我一定發癲

男爵府

子若 發表於 22-3-17 00:14
惡性循環 : 唔打針 , 然後重症多, 醫院爆煲,唔夠人手, 輕症都因為其他原因失救。
而家內地都爆緊,未必 ...
特效藥不能代替新冠疫苗。

Pfizer口服藥可以幫助受新冠感染長者,但用藥有限制,有慢性病、服用抗凝血劑都需要醫生批准後才可服用。
在出現症狀的前3天內服用輝瑞Paxlovid有效率為89%、前5天內服用有效率則為88%。
輝瑞Paxlovid的副作用包括味覺喪失、腹瀉、高血壓、肌肉痠痛,且可能與其他藥物相互影響,不建議有肝臟或腎臟問題的人使用。(但很多老人的肝腎有問題)

珍珠宮

uglytwins 發表於 22-3-17 01:22
RIP
香港醫護係咪好憎自己d同事,明知唔夠人手,個個都做到死死吓又唔夠休息,仲不滿內地醫護 ...

好想知前線醫護咩想法?

公爵府

牛年勳章

uglytwins 發表於 22-3-17 01:22
RIP
香港醫護係咪好憎自己d同事,明知唔夠人手,個個都做到死死吓又唔夠休息,仲不滿內地醫護 ...

其實醫護界、教育界、法律界最驚嘅係內地人嚟香港爭飯碗!試問佢哋憑乜嘢去攞全世界最高嘅人工?
乜嘢自由民主全部都係一個幌子!
培養下一代憎恨自己嘅國家、視人民嘅生命為草芥,只為咗自己嘅飯碗!
佢哋嘅良心何在?

複式洋房

琥珀宮

畀面勳章

hnh_mami 發表於 22-3-17 00:24
如果發生係自己家人身上,我真係做唔到諒解

我明唔係前線人員既錯,佢地真係做到無停手 ...

高層管理係不善,但公度d講,條數就算點計都係唔會夠人手,日日幾萬個新症點都係負荷唔到,全世界咩醫療系統都必定崩潰,而且搞成咁家人唔同意長者打針都有責任,又唔可以只怪政府既

琥珀宮

畀面勳章

木土土 發表於 22-3-17 00:21

所以,要確診老人得到妥善照顧(不論留在院舍/隔離中心/住院 ...

而家3萬幾人工請人,香港只請到十幾個,大陸都係百幾個咋,當時日日幾萬個新症點計都無可能夠人啦,要護理一日 totally dependent 既病人,真係要好多人手,香港點計都唔夠人手啦

首頁

尾頁

跳至