自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

同「假期後候群症」相似,覺得自己有「病假後候群症」。

一方面好想返去清嘢,另一方面,更多嘅係感受到壓力,畢竟都好多日冇返去,積積埋埋多日嘅嘢一次過湧埋嚟。

好多嘢驚,驚俾人催,驚啲嘢跟唔上,驚做得唔好,驚做唔切。康復後精力體力大不如前,驚應付唔嚟。

甚至驚係地鐵忍唔住咳,係自己位忍唔住咳。

本身唔想開post,但感受就係感受,有冇人都係咁,一齊傾吓

carrielamlam    發表於 22-3-21 18:20
edhepp    發表於 22-3-17 17:55

珍珠宮

obligation118 發表於 22-3-17 15:19
同「假期後候群症」相似,覺得自己有「病假後候群症」。

一方面好想返去清嘢,另一方面,更多嘅係感受到壓 ...

不如放個長假,等自己心裡平靜了先返

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

復咗工幾日, 一咳搞到坐隔離同事全部彈開再噴消毒, 我都唔想咳, 但真係忍唔住嘛! 同埋唔想係公司食lunch, 費事日後邊個中咗就入你數

大宅

alicemic 發表於 22-3-17 16:12
復咗工幾日, 一咳搞到坐隔離同事全部彈開再噴消毒, 我都唔想咳, 但真係忍唔住嘛! 同埋唔想係公司食lunc ...

我媽都有相似經歷,佢康復後返工,戴KF94口罩,又冇咳,又無鼻水,啲同事見到佢,都會行開,仲叫佢戴2個口罩,話好驚俾我媽傳染…又話之前確診個啲同事,可能都係俾我媽傳染嘅。但事實係,個啲同事早過我媽發病, 都唔知邊個傳邊個。搞到我媽呢排都好down , 無嚟精神(emoji)

edhepp    發表於 22-3-17 17:56

伯爵府

mln 發表於 22-3-17 16:01

不如放個長假,等自己心裡平靜了先返

人手不足,唔敢再放

伯爵府

alicemic 發表於 22-3-17 16:12
復咗工幾日, 一咳搞到坐隔離同事全部彈開再噴消毒, 我都唔想咳, 但真係忍唔住嘛! 同埋唔想係公司食lunc ...

咳堅係難忍
控制唔到………

伯爵府

ericaho12 發表於 22-3-17 16:26
我媽都有相似經歷,佢康復後返工,戴KF94口罩,又冇咳,又無鼻水,啲同事見到佢,都會行開,仲叫佢戴2個口 ...

咁嚟歧視佢

我想同你媽講,好返係好值得慶幸嘅事,係啲同事無聊

edhepp    發表於 22-3-17 17:56

侯爵府

2024年龍年勳章

我仲咳緊

已經大半個月

子爵府

我係擔心會傳染同事啫
搭車忍住唔咳都辛苦嘅
歧視目光就唔理得咁多

伯爵府

Lhin 發表於 22-3-17 17:23
我仲咳緊

已經大半個月

有冇睇中醫調理?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ericaho12 發表於 22-3-17 16:26
我媽都有相似經歷,佢康復後返工,戴KF94口罩,又冇咳,又無鼻水,啲同事見到佢,都會行開,仲叫佢戴2個口 ...

咁我就未致於行過都比人彈開, 但有時都要睇開啲, 掉轉係人哋中過你都唔想係短時間同佢有近距離接觸, 始終我對政府用7日時間快測陰性當康復有保留, 保持自己心境開朗,同事都係人生過客, 最緊要有屋企人支持, 幫我同伯母講加油, 好快雨過天晴!

翡翠宮

obligation118 發表於 22-3-17 17:18
咳堅係難忍
控制唔到………

我照咳架,咳完咪換口罩同包好先掉,無理由忍到唔咳架嘛!

伯爵府

jeannietsui 發表於 22-3-17 17:25
我係擔心會傳染同事啫
搭車忍住唔咳都辛苦嘅
歧視目光就唔理得咁多

忍咳真係辛苦,有時喉嚨好似有羽毛撩吓撩吓咁,眼水都出埋

伯爵府

alicemic 發表於 22-3-17 17:29
我照咳架,咳完咪換口罩同包好先掉,無理由忍到唔咳架嘛!

唉咁我都唔忍啦,最多咳得勁時入廁所

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 obligation118 的帖子

有,
已經睇咗兩次,明天再覆診

醫師話要時間調理

本身身子弱

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係好返2個星期,但仲咳,本身氣管唔好

侯爵府

2024年龍年勳章

我都係第6,7日自測陰性就返工。
老闆向同事透露我放假有啲麻煩。
果兩日係星期六日,
我特登趁公司冇人返去pick up工作,
Lunch time 唔敢公司食。
好在另外兩同事分別家人同男友都中咗,自身都有中招危機,
對我比較open。

侯爵府

2024年龍年勳章

我都係第6,7日自測陰性就返工。
老闆向同事透露我放假有啲麻煩。
果兩日係星期六日,
我特登趁公司冇人返去pick up工作,
Lunch time 唔敢公司食。
好在另外兩同事分別家人同男友都中咗,自身都有中招危機,
對我比較open。樓主/各位JM保重,身體健康最重要

侯爵府

咳係忍唔到的, 但怕人喺身邊咳都冇錯。
帶定隨身熱水壺, 咳時飲啖熱/暖水會幫到佢停

伯爵府

Lhin 發表於 22-3-17 17:39
回覆 obligation118 的帖子

有,

中醫係慢啲,希望你咳快啲斷尾,否則搭車同瞓覺真係好困擾,我都努力中

首頁

尾頁

跳至