自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

伯爵府

我都好肯定依班黑醫護會裝個tum比內地馳援志士

到出事就話, "哦,我唔知啊, 呢d野分左比內地組做架嘛"
然後班黑媒黑記又鋪天蓋地咁報 "內地醫護害死港人"之類抹黑

成個劇本出哂黎, 唔好比我睇死

子爵府

czl115 發表於 22-3-18 00:55
如果香港醫護分擔部分厭惡性工作如換片,咁都好睇啲
而家係全部外派呀
...

就係,一更都唔哽

子爵府

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 22-3-18 00:45
會唔會同compliance有關?
貌似所有跟藥物(喂藥、注射)相關嘅工作都唔可以俾非註冊護士處理,係咪擔心藥 ...

同心抗疫~~珍視所有為抗疫付出嘅醫護,無分彼此。感謝內地醫護無私奉獻~~

男爵府

排版應該唔係識字就睇得明
份嘢最高係寫住初期職責 初期都要知運作 熟咗流程派藥打針
任何崗位唔係一日就識飛 大家跟車唔好太貼
如果真有國安法 國家一定要搵發放呢份文件嘅人出嚟係咪搞分裂
咩人發放?目的係咩?

水晶宮

2024勳章

Natalie625 發表於 22-3-18 01:02
就係,一更都唔哽

如果香港醫護有共同分擔部份厭惡性工作,就唔會令人覺得只係當內地醫護係護工,大家係平等嘅,人地條氣都順啲

大宅

客觀睇, 我又覺得個安排合理。一team負責療程藥物,一team負責生活日常, 係最容易管理和減少錯誤,又發揮最高效率嘅。正面d,大家最緊要一心幫病者, 令佢哋健健康康返屋企就very good喇。

*我情願咁嘅安排。如果調轉,或每team輪流做幾日, 萬一真係有藥物錯誤事件,口痕友就有大個理由話'都話咗唔work㗎啦'。

伯爵府

najilaku 發表於 22-3-18 01:09
客觀睇, 我又覺得個安排合理。一team負責療程藥物,一team負責生活日常, 係最容易管理和減少錯誤,又發揮最 ...

我覺得要睇埋人手比例,我朋友話新田一個醫生加兩個護士處理哂1000個病人。唔知亞博係點。

其實最好就全部比哂大陸醫護做,香港醫護退場去其他場做,反正周圍都唔夠人。等啲人無聲出。

其實我唔明點解要睇唔起換片呢啲工作,公立醫院啲姑娘到護士長都日日幫手換片。唔夠人就要做㗎啦。

禁止訪問

水晶宮

2024勳章

客觀睇, 我又覺得個安排合理。一team負責療程藥物,一team負責生活日常, 係最容易管理和減少錯誤,又發揮最 ...

如果只負責生活日常,咁就唔使派三甲醫院醫護了,改派護工就得

禁止訪問

子爵府

czl115 發表於 22-3-18 01:08
如果香港醫護有共同分擔部份厭惡性工作,就唔會令人覺得只係當內地醫護係護工,大家係平等嘅,人地條氣都 ...

係,內地醫院其實人手都好緊張,人地特登抽精英俾你,但就係換黎呢D,咁真係唔使內地醫護,叫人俾助理就夠

禁止訪問

大宅

我都覺得應該客觀d,如果人手比例係香港護士只有10%國內佔90%咁樣人手分配又唔算唔合理喎

大宅

mickeyeva 發表於 22-3-17 23:54
如果係真,真係好衰囉,Dirty Work 留晒俾國內醫護!

香港人咩都中意投訴,我相信工作分配係雙方傾左之後嘅結果,當事人覺得有問題應該反映或者拒絕,宜家個個唔知頭唔知路就出來你一句我一句,唔單止對件事無幫到,更加深矛盾 ,學另一位jm咁諗下點感謝人地來幫手好過啦,香港果班都捱左好耐,唔係你講一句黑護就抹殺晒所有香港醫護人員嘅付出,今時今日嘅香港,無辭職走左去已經好好。

伯爵府

上善若水 發表於 22-3-18 01:15
因為大陸護士係大陸好似唔使幚病人做呢D,佢地病人要自己請護工或者家屬自己看護,所以BK大陸人唔明就玻璃 ...

平時有香港牌嘅agency nurse 去公立醫院都係無得掂藥
佢哋驚啲護士唔熟派錯藥比人告
我覺得今次係某啲人多心咗
又或者想搵位入啦,係咪都鬧

子爵府

Stella.b 發表於 22-3-18 01:04
排版應該唔係識字就睇得明
份嘢最高係寫住初期職責 初期都要知運作 熟咗流程派藥打針
任何崗位唔係一日就識 ...

Agree, 好明顯d人攪分裂,唔知咩目的

伯爵府

香港人真系唔低幫.

男爵府

迷韓者 發表於 22-3-18 00:41
唉!我都係慳返啖口水!明明事實唔係咁,老人家入去未沖過涼都可以定醫護死罪,真係無野好講 ...

無人想用借口來定本地醫護死罪,祇係我哋唔明點解老人家成二十幾日冇冲涼?真係睇新聞睇到喊!

份間表未見齊二十四小時工作分配,可能晚上 18:00 後本地醫護有做番D體力努動工作如沖涼 (表上見唔到洗澡清潔工序)。

不如你話俾大家知本地醫護除注射藥物及派藥尼D “高危工作“ 外,點解佢哋無分擔一點體力勞動工作?唔做 dirty work,喂食,轉身呢?

伯爵府

我是靚媽 發表於 22-3-18 01:23
無人想用借口來定本地醫護死罪,祇係我哋唔明點解老人家成二十幾日冇冲涼?真係睇新聞睇到喊!

份間表未 ...

咁要睇下究竟有幾多香港醫生護士在亞博
第五波前我聽聞只有小貓三四隻,處理過千病人。不過當時只收輕症同有自理能力嘅。

禁止訪問

首頁
34567...12

尾頁

跳至