自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ernbe 發表於 22-3-19 11:49
至少4個月

袁國勇說,「中完再中」並不普遍,因為確診後會產生很高的抗體,一般過了4個月才會再感染。

我同朋友都講,中左有抗體 點會自我檢測中完, 14日後核酸咁快又中?

水晶宮

小小兔仔 發表於 22-3-19 11:51
數字雖然看似回落,但有好多可能唔使返工打齊針等原因,中左都未必會上報,唔上報即是唔使隔離照出街,都唔 ...

係呀,我識有d wfh ,佢地唔報因為怕捉去隔離!

珍珠宮

zxyggp 發表於 22-3-19 11:58
真係外圍街市好多人中左無報 佢地日日幾十萬上落,去隔離藥房買藥就算,根本唔會同你講社會 責任
...

2月尾葯房塞滿人全是買喉痛咳感冒葯
葯房哥哥每收完錢向空中一噴
佢心知肚明入來都是中招多

水晶宮

一半以上

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ernbe 發表於 22-3-19 11:49
至少4個月

袁國勇說,「中完再中」並不普遍,因為確診後會產生很高的抗體,一般過了4個月才會再感染。

其實會担心就係 自我檢測 時間或者品質有問題,導致d 人以為自己中左,其實唔係..可能係普通感冒(大胆假設)
呢d 以為自己中左就鬆懈 係社區游走,佢地先係高危

珍珠宮

cyyiu 發表於 22-3-19 12:16
係呀,我識有d wfh ,佢地唔報因為怕捉去隔離!

我識個一家四口3個中
公屋是板間房但個仔wfh無中
個仔話唔好報唔想去隔離

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 22-3-19 11:51
初初我估3月尾起碼會一半,點知而家唔駛3月尾,照睇下星期林鄭都唔會收緊抗疫措施,應該放寬多

今日孔生話如香港染疫人數達350萬就可放寬限聚,但想早d達標係咪要先放寬限聚呢
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

其實好多人冇報, 管理處通告列出我屋苑十幾個case ,但網站確診名單一直唔見我屋苑名

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

面嗰浸1/8中
底嗰浸1/8未中

咁多無病癥,更多嘅無申報

大宅

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

加上身邊既人個個都話似傷風感冒

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

72leelily 發表於 22-3-19 12:19
我識個一家四口3個中
公屋是板間房但個仔wfh無中
個仔話唔好報唔想去隔離

有人中左唔報,話扮唔知就可以出街同返工
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

zxyggp 發表於 22-3-19 12:24
有人中左唔報,話扮唔知就可以出街同返工

如果唔係重症,頂得住照返工真係冇人知的。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

Giant 發表於 22-3-19 11:25
香港約1/8人已染疫有抗體,而家就算圍封強檢,都只有零星數十宗,第五波應該已尾聲了,希望市民生活可逐漸 ...

其實很多人不上報!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

Giant 發表於 22-3-19 12:26
如果唔係重症,頂得住照返工真係冇人知的。

講真 ,國內都捉到好多係無症狀感染,果啲大隻佬微症狀真係好似無野咁 可能因為咁,我剩返去外圍街市買餸都中左
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

selinako^^ 發表於 22-3-19 12:13
我同朋友都講,中左有抗體 點會自我檢測中完, 14日後核酸咁快又中?

病毒未清

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

aw07044780 發表於 22-3-19 12:27
其實很多人不上報!

都係,上報嘅多數係在職人仕,要交證明俾公司,唔駛返工又輕症嘅冇咩上報動機。

伯爵府

老公office 己100%全中,及康復番工了

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

唔覺有回落,身邊朋友陸續仲中緊,佢哋話唔想報,怕捉去隔離

男爵府

早兩星期BK都好多中左post ,今個星期明顯小左,不過我大廈圍封,兩坐加埋都成三百個。

珍珠宮

lojo11 發表於 22-3-19 11:27
似係回落左... 不過身邊都仲有朋友中緊... 知道佢地未必上報

X 2

Love and Kindness are never wasted.

首頁
12345...9

尾頁

跳至