自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

kuhs 發表於 22-3-19 13:44
同你呢啲人講嘢都浪費時間,你以偏蓋全由得你,我冇講過入而得2更仲要一更要返20個 ...

你自己睇番自己前面留言啦~~
話人先做4小時,又話Part tⅰme咁~~
U wⅰn~~

大宅

kuhs 發表於 22-3-19 13:34
你覺得香港醫護會做到24小時唔收工咩 睇黎你唔了解入面個運作囉

那你是香港的醫還是護?可以分享一下你知到的內部運作嗎?在這疫情之間,你的工作量有冇增加呀?辛苦你了。

公爵府

2024年龍年勳章

kuhs 發表於 22-3-19 16:42
做4個鐘叫辛苦,難為香港人日日做10幾個鐘

唔係一日只做4個鐘,係4個鐘頭一班全程保護衣唔休息,跟住閉環式係館內休息,之後未夠4個鐘人哋又要準備,去做下一更4個鐘⋯嘈嘈閉之前,唔該想清楚,唔好斷章取義

珍珠宮

回覆樓主:

迪士尼酒店政府有股份,如果安排內地醫護住無問題呀!

香港政府就算另外比每人每月三萬元津貼,更加無問題喎。

侯爵府

kuhs 發表於 22-3-19 13:01
下?幫手就可以唔跟規矩?禁唔洗搵禁高級黎幫手啦,求其搵個護工得啦。

佢地做到禁高級,就係知佢地有能 ...

跟規矩無可能嚟幫手,係咪由得香港病人冇足夠醫護照顧,先啱你既規矩?

子爵府

333s 發表於 22-3-19 12:34
內地醫療隊在港工作並無收取任何薪酬或補貼。
由中央負責的。

你咁講意思係內地醫療隊在港工作係由中央支付,唔係無收人工咁既意思,係咪?

佢哋本身喺內地都有自己工作崗位,有收入,就算國內有支薪比佢哋都合情合理呀…

子爵府

2024年龍年勳章

loveclementine 發表於 22-3-19 13:52
唔係一日只做4個鐘,係4個鐘頭一班全程保護衣唔休息,跟住閉環式係館內休息,之後未夠4個鐘人哋又要準備, ...

佢會講,24小時就算分幾班,內地都只做4小時,就返酒店休息~~佢認為20小時全部香港醫護再分班。所以仲話我冇閱讀理解佢話 。。其實佢知唔知亞博之前咩情況?嗰度係社區隔離設施,本身為輕症而設,係好少香港醫護駐場,但好多老人家入唔到院送去嗰度,因為醫護人少,之前老人家冇咩得到起碼護理和照顧,又點去分幾班~~

公爵府

2024年龍年勳章

Happy_hk 發表於 22-3-19 18:03
佢會講,24小時就算分幾班,內地都只做4小時,就返酒店休息~~佢認為20小時全部香港醫護再分班。所以仲話我 ...

我知~某啲人偏向一邊選擇性腦閉塞,其實佢哋好需要援助,大家體諒下

子爵府

2024年龍年勳章

牛牛bb 發表於 22-3-19 14:01
你咁講意思係內地醫療隊在港工作係由中央支付,唔係無收人工咁既意思,係咪?

佢哋本身喺內地都有自己工 ...

錯重點,依家係有班人講內地醫護過來,香港俾咗3萬幾一月,應該做咁多嘢咋,呢度仲有人講,香港俾咗八九百蚊一個鐘俾內地醫護。。人地過來,香港受得起,一切應份。

所以政府澄清冇廸士尼冇人工,佢地內地當然有工資啦,兩回事~~

子爵府

Happy_hk 發表於 22-3-19 14:08
錯重點,依家係有班人講內地醫護過來,香港俾咗3萬幾一月,應該做咁多嘢咋,呢度仲有人講,香港俾咗八九百 ...

你講呢d我知道呀…

男爵府

回覆樓主:

就算有三萬人工都唔高啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kuhs 發表於 22-3-19 12:52
其實你問下急症室啲醫護,分分鐘返一日都冇喎,之前電視有講

24小時都無得去廁所,即係冧晒檔,所以先至叫救命,要內地馳援。

有增援,做4小時去下廁所食個飯休息,係好應該,捱病咗就變惡性循環。

如果有增援都24小時無得去廁所,咁即係仍然冧檔。要出聲求助,唔係一齊攬炒。

侯爵府

希望快啲有假新聞法例!
刻意造謠壞人, 破壞香港, 無恥賤格

TOMMY4321    發表於 22-3-19 15:10

公爵府

2024年龍年勳章

牛牛bb 發表於 22-3-19 18:01

佢哋本身喺內地都有自己工 ...

即係~人哋本身有專業工作,係中央調派過來香港援助,唔係香港出人工聘請,唔好被混淆視聽,總之醫療隊唔係由香港政府支薪

水晶宮

loveclementine 發表於 22-3-19 14:19
即係~人哋本身有專業工作,係中央調派過來香港援助,唔係香港出人工聘請,唔好被混淆視聽,總之醫療隊唔 ...

但啲人就老屈班內地醫護,話人哋收咗香港政府錢,所以點駛佢哋做嘢都得,呢啲說話真係要好xx嘅人先講得出口!

子爵府

2024年龍年勳章

1107king 發表於 22-3-19 14:14
就算有三萬人工都唔高啦

唔收人工都要俾人話先工作四小時,有咩辛苦~~收咗仲得了?同東江水咁,講香港有俾錢買嘎~~其實俾咗幾多錢呢?

水晶宮

邊度出呢啲消息?拉哂佢!

男爵府

kuhs 發表於 22-3-19 13:10
我就係覺得難得請左啲精英黎,點解搞到佢地做parttime禁,你就唔識感恩!我從來冇講過
...

Part time. 比套大白full gear 你著。你2 粒鍾頂到你贏。佢地保護衣唔係ha 個d 紙札3 黎呀。佢地係4小時1 更 休息後再上。你唔知就收聲當幫忙啦。無知真可怕

伯爵府

BKFinder 發表於 22-3-19 12:42
人地咁辛苦,莫講話迪士尼樂園酒店,Grand Hyatt 都不為過

Rose, 半島

大宅

kuhs 發表於 22-3-19 12:42
做4個鐘叫辛苦,難為香港人日日做10幾個鐘

唔係話每日做四個鐘,係四個鐘頭換一班,嗰四個鐘頭裏面廁所都唔可以去

首頁
23456...7

尾頁

跳至