自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

之前聽英國朋友講,大部份英國人都中過晒,我仲笑佢唔中遲啲冇話題。

到香港遲啲日常交談唔係問:好嗎?可能係,中咗未?第幾次中

水晶宮

Shellyxlk 發表於 22-3-20 22:19
之前聽英國朋友講,大部份英國人都中過晒,我仲笑佢唔中遲啲冇話題。

到香港遲啲日常交談唔係問:好嗎?可 ...

未必一開始問中過未,但其實好多都中咗/中過

我有2,3個群組,有人話自己中咗,就會至少另外有1-2個出聲話其實自己/家人都中過

子爵府

我而家WhatsApp人第一句係問,你身體好嗎?
跟住話俾人聽,自己中過

侯爵府

1314625 發表於 22-3-20 23:00
未必一開始問中過未,但其實好多都中咗/中過

我有2,3個群組,有人話自己中咗,就會至少另外有1-2個出聲 ...

圍繞身邊親人朋友真係好多人中,有一種大浪冚緊嚟,前面嗰啲人已經捲走左,就嚟冚到我嘅感覺

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

問候:希望中咗嘅早日康復,保重身體不要再中,未中嘅繼續學習防疫不要中

男爵府

Shellyxlk 發表於 22-3-20 22:19

到香港遲啲日常交談唔係問:好嗎?可 ...

今日聽到:喉嚨痛辛苦D,但依家好好多
我急步行開咗

珍珠宮

回覆樓主:

我有個 uncle 喺加拿大中過 3 次

珍珠宮

回覆樓主:

covid 第一年,開口就係我中左 .. 然後邊個邊個唔出街都中 .. 打電話nhs 又唔比你入院
然後第二年,打左針未呀 .. 未呀,未到我 (扮後生 ) 因為英國係跟年齡排隊

然後第三年,打左booster 未呀,booster 打邊隻

然後最近係有無翻中 .. 中左幾日好返

男爵府

zitzai 發表於 22-3-21 01:54
我有個 uncle 喺加拿大中過 3 次

有無一次比一次輕微?還是一次比一次嚴重?

別墅

我只係知道,現在已變成病毒城市,人人都不是在搶購藥物中就是正在睇醫生中,或是正在調理身體中,包括我在內。

珍珠宮

26days 發表於 22-3-21 03:10
有無一次比一次輕微?還是一次比一次嚴重?

咁就無問,但見佢講時好 casual, 應該唔太辛苦。不過加拿大長者接種率係好高

首頁

尾頁

跳至