夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

當你一段婚姻閃過不信任時,但是又想保持這份信任走到盡頭,過程一定會很痛苦及煩悶,很想就這樣算了,但是自己又不捨得放手。

結婚十幾年,近這5年已過着老夫老妻的日子,無性愛,少擁抱,交流只是圍繞子女的話題,一日三餐的食材,股市,沒有甜言蜜語。

5年無性,一定會有人想可能是他在外面吃飽了,應該不是,是他有心無力吧!

不信任他是因為曾經單獨同女同事相約行山過幾次,被發現後說不會有下次。

但是他們一直有what's app 連絡,經常電話不離身,很怕被偷看。

雖然未被發現再有私約,但是信任已不再,特別是看到他們還在what's app
時,心情又跌進低谷,很想離開。

大宅

mln 發表於 22-3-21 14:31
當你一段婚姻閃過不信任時,但是又想保持這份信任走到盡頭,過程一定會很痛苦及煩悶,很想就這樣算了,但是 ...

如果真是有心冇力,又為何會同女同事whatsapp, 又怕被你見到? 我知道有時事實係好難面對,但係如果你繼續自欺欺人,只會自己一直都唔開心

珍珠宮

積極的人 發表於 22-3-21 17:15
如果真是有心冇力,又為何會同女同事whatsapp, 又怕被你見到? 我知道有時事實係好難面對,但係如果你繼續自 ...

自問自己都有同男同事what's app 嘅

男爵府

人與人之間,信任係需要長時間去建立的,信任一旦失去、真係好難重建

如果雙方珍惜大家之間的感情,的確需要避開同異性朋友之間太close 的

大宅

Campenella 發表於 22-3-21 19:53
人與人之間,信任係需要長時間去建立的,信任一旦失去、真係好難重建

如果雙方珍惜大家之間的感情,的確需 ...
係呀!兩公婆嘅信任好緊要。
想番起我和老公有一次鬧交後,大家平靜深情對話,佢問我點解對佢咁無信心。。。佢話 “ 信心係好似儲錢咁,係要慢慢儲滿, 如果一下子打爛了錢罌(即沒有晒信任), 唔係咁容易儲得番滿”。
聽完佢咁講,覺得佢都好珍惜大家嘅互相信任,那刻有點感動。

男爵府

smile930 發表於 22-3-21 20:09
想番起我和老公有一次鬧交後,大家平靜深情對話,佢問我點解對佢咁無信心。。 ...

信心係好似儲錢咁,係要慢慢儲滿

你老公形容得好好👍

互信係從雙方 日常生活細微的事情中,日積月累的,並不容易⋯⋯

所以更加要 珍惜

珍珠宮

smile930 發表於 22-3-21 20:09
想番起我和老公有一次鬧交後,大家平靜深情對話,佢問我點解對佢咁無信心。。 ...

謝謝你分享的故事,我似乎也明白了,我也要給他信心同信任他。

或許是自己想得太多了。

珍珠宮

回覆樓主:

5年無房事,唔通5年都靠自己隻左右手解決?
清心寡慾就唔會識新女啦
暪得你同女人單獨約會幾次,佢搵到人同佢「拍拖」喇,成年人拍拖點會淨係拖手仔
面對現實吧

子爵府

回覆樓主:

「電話不離身,很怕被偷看」
你沒有想太多,根本有古怪
如果光明正大,直頭電話任睇啦
其實你自己都覺得有問題

複式洋房

當你一段婚姻閃過不信任時,但是又想保持這份信任走到盡頭,過程一定會很痛苦及煩悶,很想就這樣算了,但是 ...

電話唔俾睇,已經代表有古怪,出軌了,只系睇出軌程度去到乜級別,精神上出軌定去到肉體上出軌

複式洋房

mln 發表於 22-3-21 17:21

咁你有無同男同事行山?

子爵府

mln 發表於 22-3-21 17:21

咁你同男
同事嘅 whatsapp又有冇好似你c6同女同事whatsapp咁情況?

大宅

同你就有心無力,其他女人一定有心有力,曾經歷過😭

大宅

如果有能力, 離開啦
對你有心冇力 , 行山就有力?

公爵府

牛年勳章

cupid0627 發表於 22-3-22 00:37

每人也有私隱, 我覺得唔應該用任看, 代表光明正大, 太霸道了, 人與人之間, 應該以舒服為前題, 吾好有壓力, 如果一方見到另一方, 係有種不自在, 已經有問題 , 當然, 每人不同, 只係我個人的感覺而已

複式洋房

你同佢好好坐下傾下吧,睇下佢仲愛唔愛你,同埋問下佢同個女同事而家咩關係,以後會唔會唔再見,唔再傾計....

子爵府

CMMANDY 發表於 22-3-23 17:28
每人也有私隱, 我覺得唔應該用任看, 代表光明正大, 太霸道了, 人與人之間, 應該以舒服為前題, 吾好有壓 ...

係呀,人各有志
我男人話明任我睇佢電話
我都一樣
不過我未check過
我主要同樓主講,老公咁避忌,代表唔光明正大啫

珍珠宮

CMMANDY 發表於 22-3-23 17:28
每人也有私隱, 我覺得唔應該用任看, 代表光明正大, 太霸道了, 人與人之間, 應該以舒服為前題, 吾好有壓 ...

認同,不自在已是有問題了,所以自己看到心中也有數了。

大宅

cupid0627 發表於 22-3-22 00:37

咁已經有野吾想比你知

洋房

我同我老公拍拖左七年結婚四年,上年發現佢出邊有第二個,當我懷胎第二個嘅時候,佢係公司識左個細佢十幾年既女仔,我完全無發現到,因為我老公表現同平時一樣,到個女出世後我就覺得好奇怪,點解老公變咗好多又唔拖住我隻手又唔攬住我更何況係錫我,亦都無主動話想行房,有一晚突然好奇心驅使睇佢電話,好彩佢無密碼,俾我發現到佢有個女仔已經一齊咗一年半,由我開始陀個女嘅時候已經一齊,仲要疫情前已經去咗兩次旅行,我知道嘅時候都好難接受,想放棄婚姻。
所以我覺得如果佢無再同你有親密關係同感情,我諗佢已經將嗰份感情擺住係另外一個女人身上。
坐低同佢傾吓會好啲,自己會舒服啲唔使成日諗吓諗吓

首頁

尾頁

跳至