時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

定係我已經變了黃

我的看法,純碎基於科學和現實 (清零太遲了,沒可能的)

我相信今日林鄭宣布嘅嘢一定係先請示過中央的。我好慶幸中央默許咁做,是務實,科學,不拘泥於口號

但我看各藍KOL,save HK,個個話佢叛國,我香港要繼續繼續t清零

明明好多政協都出嚟放風,點解佢哋收唔到風?

大家有什麼看法

子爵府

nicelady2828 發表於 22-3-22 01:42
定係我已經變了黃

我支持開放,樓主應該初心沒變,認同樓主講法,已經兩年多,始終要回正軌,我覺得中央認為,不如將錯就錯,把香港成為試點,若成功,內地也會跟隨

男爵府

kamkong 發表於 22-3-22 07:06
我支持開放,樓主應該初心沒變,認同樓主講法,已經兩年多,始終要回正軌,我覺得中央認為,不如將錯就錯 ...

聽d 藍KOL 講野,完全唔理性,到而家2百萬人中,仲只跟口號清零清零,好離地!

點解防疫要同政治掛鉤

子爵府

nicelady2828 發表於 22-3-22 11:52
聽d 藍KOL 講野,完全唔理性,到而家2百萬人中,仲只跟口號清零清零,好離地!

點解防疫要同政治掛鉤

事實中央想清零,但用理性睇談何容易,我都有聽藍KOL,都欣賞佢哋,但都唔會完全認同晒佢哋嘅講法

男爵府

回覆樓主:

坦白講有能力。又有財力。當然係清零。香港政府百無嘛。同外國一樣倒瀉屎。家陣去清零既消耗係之前既n 倍。以我地既辦事能力。更加算吧。我係膠官想起都頭痛。不如博一舖。難聽d。最壞既時候都過左。病死既病死。失救既失救死。又唔駛填命。人頭又唔駛落地既。我就絕對反對共存。我既親友就老人院爆疫失救而死。而我媽89 歲。亦不幸染疫。慶幸唔係住院舍。照顧得宜。安然過渡。大家唔好以為共存咁易搞。祖國支援唔係長久。佢地走左後。哼哼。無眼睇

琥珀宮

nicelady2828 發表於 22-3-22 01:42
定係我已經變了黃

全球有610萬人因新冠而死亡,美國99萬、英國16萬、中國大陸46xx,而香港6358,跟西方定跟祖國?

不做全民檢測嗎?冇問題,放寬社交設施都冇問題,但前題係開放外防,認為要等香港疫情低至3位數再開放,但不可放鬆隔離,效法內地隔離21日,香港嘅隔離設施增加咗咁多,應該可以應付。住係隔離設施一概要收費,不可白吃白喝。唔可以俾外地入嚟嘅人家居隔離,政府仲要做好入口人流管制,若果隔離設施人滿,就停止俾人入嚟,相信呢方面政府與航空公司合力可做到。

政府再行舊路放寬外防,就真係非常蠢。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

理性應該凌駕於政治上
而家既社會情況的確唔容許清零,再勉強落去都係虛耗資源

男爵府

SandyKL 發表於 22-3-23 00:00
全球有610萬人因新冠而死亡,美國99萬、英國16萬、中國大陸46xx,而香港6358,跟西方定跟祖國?

不做全民 ...

以我所知主要係商界俾政府最後通牒。而家嘅入境政策起碼要同本地確診政策睇齊。14日太長了

本地確診只需隔離七日,入境人士(其實都是香港居民)上機前,落機後做了兩次核酸檢測,如果再要關14日,邏輯上不太合理。

其實二月起已經有10萬個人走咗,好多跨國公司繼續會搬走

我覺得中央好注重一國兩制。夏寶龍都講, 甚至2047年會繼續。中央是需要香港繼續做一個國際城市,所以感覺到燃眉之急

jcctiu    發表於 22-3-23 20:52

男爵府

雨潤和適 發表於 22-3-23 07:49
理性應該凌駕於政治上
而家既社會情況的確唔容許清零,再勉強落去都係虛耗資源 ...

何君堯仲話要罷免林鄭

反而我覺得五年來林鄭第一次做啲合理嘅嘢
夾硬而家強檢打好會有好多問題勞民傷財

男爵府

nicelady2828 發表於 22-3-23 12:40
以我所知主要係商界俾政府最後通牒。而家嘅入境政策起碼要同本地確診政策睇齊。14日太長了

本地確診只需 ...

可能係某D 商界巴巴巴係樹嘈, 但係香港仍然係賺錢既地方, 我知既好多外資公司要隔離既都會黎..
我朋友係某日資煙草公司做,佢之前總部移左去北京...
最近半年有外資注資, 變左聯合國0甘...
因為北京隔離政策嚴...所以由北京搬來香港
朋友話佢個D 聯合國同事黎HK 就算要隔離都要黎..
覺得隔離酒店又可以自己選擇.又係公費隔離.唔覺得有問題

大宅

定係我已經變了黃

Totally agree with the scientific data. The so call 藍色 team only oppose the HKSAR with no reason.

男爵府

lambxx 發表於 22-3-23 13:11
可能係某D 商界巴巴巴係樹嘈, 但係香港仍然係賺錢既地方, 我知既好多外資公司要隔離既都會黎..
我朋友係某 ...

金融界好多職位移咗去星加坡

有幾間保險公司regional office 也是

香港係好過北京
但好多嘢星加坡係可以代替到香港
尤其有小朋友那些,不想長期zoom,鬼佬注重運動

男爵府

nicelady2828 發表於 22-3-23 13:35
金融界好多職位移咗去星加坡

有幾間保險公司regional office 也是

星加坡係可以代替到香港<==認同呀..

但新架坡做唔到金融提款機嘛...

你估要錢既時候會唔會死死地氣返來呢

男爵府

lambxx 發表於 22-3-23 13:50
星加坡係可以代替到香港

搬一啲部門過去,不影響整體運作,但越來越多人才流失

在金融界啲鬼佬鮮個個講緊Anywhere but Hong Kong

主要比兩件事嚇親
1. 怕被捉去隔離 (政府從來冇define過點樣先可以家居隔離)
2. 怕小朋友被單獨困在醫院 (11 月大bb 那單嘢)

最重要係睇唔到出路,因為要跟大陸政策

男爵府

nicelady2828 發表於 22-3-23 14:03
搬一啲部門過去,不影響整體運作,但越來越多人才流失

在金融界啲鬼佬鮮個個講緊Anywhere but Hong Kong

個D 鬼佬短視既真係幫佢唔到,

有D 進取既, 大陸隔離都要去...仲要係已成習慣.

仲有..個D所謂走左佬既..唔係人才黎架...唔擔心會流失...

男爵府

lambxx 發表於 22-3-23 15:35
個D 鬼佬短視既真係幫佢唔到,

有D 進取既, 大陸隔離都要去...仲要係已成習慣.

我自己就唔會有排外的的心態,好多偏激藍人而家都係咁

我覺得香港能華洋雜處,做一個宜居,能吸引各地人才的地方,是優勢

既輸比北京上海,又輸比星加坡,咁好嗎

男爵府

nicelady2828 發表於 22-3-23 15:50
我自己就唔會有排外的的心態,好多偏激藍人而家都係咁

我覺得香港能華洋雜處,做一個宜居,能吸引各地人 ...

0甘香港既領導唔得既...可以點.....

要又扮老外...但老外既好野又學唔到一丁點, 衰野學到加零人...

仲要自我感覺良好....好多香港人本身就係排外...排洋人因為自己比人屎, 排同胞覺得比同胞叻...冇同里心冇包容性...

個城市0甘多妖獸...搵鬼黎定居啦..過水濕腳就大把

另外其實藍人KOL 黃人KOL 0甘出位, 0甘激進...原因只有一個...就係$$$$$

我從來都唔睇佢地UP 咩既.....話之佢....

大宅

唔係改策有問題,而係有市民一直唔肯打疫苗,又唔配合防疫政策。真係乜政策都死。唔病死都餓死。
其實動態清零政策和開放政策並非互相排斥,現在雙管齊下,逐步開放,是正確的平衡政策。

琥珀宮

nicelady2828 發表於 22-3-23 12:40

本地確診只需 ...

唔理入嚟嘅係香港人定外國人,同樣會帶病毒入境,次次都係外防輸入㗎啦!內地對入境者做嘅核酸次數仲多啦!有好成績必定有嚴謹措施與態度,成正比的。

受苦的是醫護、清潔工人、長者,更甚係未能打針的幼兒。

男爵府

SandyKL 發表於 22-3-23 21:35
唔理入嚟嘅係香港人定外國人,同樣會帶病毒入境,次次都係外防輸入㗎啦!內地對入境者做嘅核酸次數仲多啦 ...

要沒病毒就要永遠封閉香港… sorry,答唔到嘴,you win

首頁

尾頁

跳至