自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 tailinlin 的帖子

好,謝謝分享

男爵府

hkgra 發表於 22-3-22 23:42
回覆 tailinlin 的帖子

好,謝謝分享

禁止訪問

翡翠宮

牛年勳章

tailinlin 發表於 22-3-22 23:34
Harry Potter 又唔算好多深既字,有啲字佢唔會識,但當成句睇再加上文下理佢可以估到。我見佢都睇得明又講 ...

認同Harry Potter字唔算深,係厚同多字,我女小一時睇過,睇得明但唔喜歡;到今年小三再拎返上手睇,就睇得好開心,我估係想像力既問題,大啲睇時佢會聯想到個畫面係點。

翡翠宮

牛年勳章

chitchit0520 發表於 22-3-22 23:47
所以中文差的小學生,好多都好難B1,常識也影響。

常識書啲字又多又難寫,試卷仲有問答題,中文差常識都唔會好得去邊

複式洋房

佢唔肯睇中文書應該係唔想見到啲中文字
開頭比佢睇多啲有圖畫既中文書 之後先慢慢轉多字既書
再唔係簡啲片有中文字幕既比佢睇
潛移默化之下對中文字就冇甘恐懼
再唔係如果你搵返舊時既ETV比佢睇都仲得 又有故事性又學到野

男爵府

C.Humphrey 發表於 22-3-23 00:14
認同Harry Potter字唔算深,係厚同多字,我女小一時睇過,睇得明但唔喜歡;到今年小三再拎返上手睇,就睇 ...

好多時啲書係唔同年紀睇會有唔同領悟,所以呢啲書就算睇完,我都會留係屋企,然後打算等佢大啲再翻睇,好值得買入

翡翠宮

牛年勳章

tailinlin 發表於 22-3-23 00:19
好多時啲書係唔同年紀睇會有唔同領悟,所以呢啲書就算睇完,我都會留係屋企,然後打算等佢大啲再翻睇,好 ...

最近放假翻煲Roald Dahl,又係手不釋卷,我覺得Harry Potter, Magic tree house, Roald Dahl, Enid Blyton都好值得入,收埋一排又話要再睇返

水晶宮

tailinlin 發表於 22-3-22 18:15
係,其實真係唔洗多,每日15-20分鐘(其實我通常用一個章節去定,有時可能會半個鐘)但每日堅持(有時都會 ...

我都無睇書習慣,我係為左個女先陪佢睇,由1歲半開始,直到而家快8歲!
伴讀最大收獲除左女成績唔錯,仲建立到好好嘅親子關係!
所以,每日15分鐘,要堅持,好值得的!

水晶宮

C.Humphrey 發表於 22-3-23 00:15
常識書啲字又多又難寫,試卷仲有問答題,中文差常識都唔會好得去邊
...

淨係是非題都玩謝你,有時我睇阿女d卷,都要好認真睇先明問乜!

男爵府

C.Humphrey 發表於 22-3-23 00:24
最近放假翻煲Roald Dahl,又係手不釋卷,我覺得Harry Potter, Magic tree house, Roal ...

Magic tree house,Roald Dahl,我女暫時未肯睇,我都等緊佢幾時肯睇Roald Dahl, 佢呢排喜歡睇The Kingdom of Wrenly, 仲有不停翻煲story treehouse (呢套佢睇咗好多次,佢覺得好好笑,一睇就睇成日)
另外新加坡出果系列young scientists 、 happy dragon 佢又係成日翻煲

男爵府

cyyiu 發表於 22-3-23 00:27
我都無睇書習慣,我係為左個女先陪佢睇,由1歲半開始,直到而家快8歲!
伴讀最大收獲除左女成績唔錯,仲建 ...

其實我自己覺得伴讀都幾辛苦,不過我覺得呢個投資好值得

翡翠宮

牛年勳章

tailinlin 發表於 22-3-23 00:31
Magic tree house,Roald Dahl,我女暫時未肯睇,我都等緊佢幾時肯睇Roald Dahl, 佢呢排喜歡睇The Kingdom ...

睇書要好似試藥咁試,多謝你提供既書名,遲啲圖書館開返帶我女去試下先。
所以我問樓主之前有無經常帶小朋友去圖書館坐幾個鐘,我有朋友仔女讀大學啦,佢回想當年最瘋狂係放暑假日日帶仔女去唔同既圖書館睇書,俾小朋友自己發掘可以叮到佢既書

翡翠宮

牛年勳章

cyyiu 發表於 22-3-23 00:30
淨係是非題都玩謝你,有時我睇阿女d卷,都要好認真睇先明問乜!

是非題都好攞命
到考DSE中文就有三式/四式判斷題,我好認真咁去書局買咗本中文DSE past paper黎研讀,發現中文真係比我當年會考高考深咗好多,所以決定幼稚園階級就要小朋友去學好中文。

男爵府

C.Humphrey 發表於 22-3-23 00:38
睇書要好似試藥咁試,多謝你提供既書名,遲啲圖書館開返帶我女去試下先。
所以我問樓主之前有無經常帶小 ...

係呀,好贊同你講。我都覺得睇書好似試藥咁,而且小朋友好得意。呢刻唔鍾意睇,過一段時間又可能會自己攞起本書睇。而且又好受同學影響, 好多書都係同學睇開,佢見同學睇得開心就有興趣話要買,買書都買窮我都希望圖書館可以快啲開返,想借多啲中文書

翡翠宮

牛年勳章

tailinlin 發表於 22-3-23 00:46
係呀,好贊同你講。我都覺得睇書好似試藥咁,而且小朋友好得意。呢刻唔鍾意睇,過一段時間又可能會自己攞 ...

我女都係咁,學校晨讀時同同學偷偷交換書睇,睇完鍾意就叫我買,或者問我可唔可以俾會借比同學,中文書比英文書貴,真係買書買到窮

男爵府

C.Humphrey 發表於 22-3-23 01:01
我女都係咁,學校晨讀時同同學偷偷交換書睇,睇完鍾意就叫我買,或者問我可唔可以俾會借比同學,中文書比 ...

你小朋友真係勁 中文英文都得。

男爵府

我女p3, 寫字「日期=日其」「都是=刀是」,夠膽問我一啲4歲妹妹都識寫既字。 閱讀方面,平時會跟住妹妹一齊讀「我自己會讀」系列,或者其他一頁一行字既書。但永遠都係我讀。

翡翠宮

牛年勳章

力爭上游 發表於 22-3-23 01:47
你小朋友真係勁 中文英文都得。

過獎了,都係吸取bk前輩經驗
我地幼稚園階段都真係好俾心機培育,除咗出去學都親力親為教同伴讀,好攰但好值得。小朋友有自信,上咗小學自然會學得好。

翡翠宮

牛年勳章

力爭上游 發表於 22-3-23 01:51
我女p3, 寫字「日期=日其」「都是=刀是」,夠膽問我一啲4歲妹妹都識寫既字。 閱讀方面,平時會跟住妹妹一 ...

錯別字,你要解構字俾佢聽。
例如我女問我「收穫」同「獲得」點分,我會解前者常用作名詞,古人耕田通常最想要既收穫係稻米(做埋耕田動作),所以寫禾字部;獲得的獲又可用作捕獲,好似隻大野狗伸爪去捉小貓(用阿女啲公仔扮一次),所以係犬部。理解造字背後原理或作古仔做動作,小朋友就易記

首頁
23456...7

尾頁

跳至