自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

moma1023 發表於 22-3-22 18:18

猛咁講而家現代作家嘅小說,忘記咗我哋中國有博大精深嘅傳 ...

可以係台灣博客來訂,一套三本連運費送到屋企TWD387, 大概$109咋。

仲有其他系列 水滸傳 三國演義。我最近訂左21本書連運費$1267

翡翠宮

牛年勳章

KitAuYeung 發表於 22-3-23 13:14
可以係台灣博客來訂,一套三本連運費送到屋企TWD387, 大概$109咋。

仲有其他系列 水滸傳 三國演義。我最 ...

我買小樹苗這套,一個經典一本書,文句無咁台灣化,highlight四字成語,小一就買俾女女睇,佢好鍾意亦會翻睇,支持本地出版社

大宅

而家開緊zoom,大家聽下,可能有幫助

伯爵府

想生BB熱投

zitamamama 發表於 22-3-22 16:01
有冇家長有辦法?

我的情況是小二生,中文弱,佢有補習中文,考試都有80分以上,默書基本上90到100分。成 ...

睇乜鬼中文書吖,我叫你睇西班牙文小說,你睇唔睇吖?唔識啲字,睇唔到架。最終解決方法係一星期補3-5日中文。到作文時你仲痛苦呀!早啲、快啲去補啦。

I am Agent P

禁止訪問

伯爵府

想生BB熱投

chitchit0520 發表於 22-3-24 09:00
樓主小朋友已經小二有作文,又已經有補習啦喎!

補多啲囉。無辦法!我係過來人。我小朋友係完全無中文,咩搞笑有趣,流行中文書佢都唔睇,最後日日同佢補中文,就追到進度。當然,佢都係唔睇中文書。睇書係消閑活動,無得迫。

翡翠宮

牛年勳章

hedhed 發表於 22-3-24 11:10
補多啲囉。無辦法!我係過來人。我小朋友係完全無中文,咩搞笑有趣,流行中文書佢都唔睇,最後日日同佢補 ...

如果小二開始補但一直都係抗拒中文,唔肯睇中文書,長遠唔係辦法。
我相信intrinsic motivation係學習過程中最重要既,要啟蒙、啟發、啟導,小朋友先有動力去做好。所以就算搵補習,要搵一個另小朋友愛上中文既老師(唔容易)。

禁止訪問

男爵府

C.Humphrey 發表於 22-3-23 14:02

我買小樹苗這套,一個經典一本書,文句無咁台灣化,high ...

呢套正喎我麻麻地買台灣童書,通常有注音,用詞遣句台灣化。本地出版社我買好多木棉樹,不過佢文字少啲。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

無得迫,要引嫁,我女剩係睇公仔果啲,去圖書館都係睇公仔果啲,開始大左見同學睇 福爾摩斯睇 大長今,佢又想睇,我就買果啲多小小字嘅,不要1次過全文字,慢慢多落去。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

想生BB熱投

chitchit0520 發表於 22-3-24 11:32
其實你嗰個補習應該係純粹補學術,小朋友就好難產生興趣。

我自己都係幫人補中文,我唔會剩係針對學校中 ...

我小朋友點解要學中文?在我角度,讀大學主科都係用英文。band 1A 中學都係英文為主,宜家要讀中文,係滿足考試要求,所以我都只需要小朋友滿足學術要求就收貨。

可能其他家長有其他目標。希望樓主搵到佢小朋友愛上中文的方法。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

我兒子由k3開始閱讀,中文來說,他一開始便看報紙,因為他很有興趣知道每一天發生嘅事….
他坐在爸爸的大腿上和爸爸一齊看報紙,一邊讀出耒給爸爸聽,又一起討論時事,對事件的看法⋯當他初小時已經開始看有關中國歷史嘅書,因為他想知中國之前發生嘅事…那時,我是故意帶他去圖書館放中國歷史書的書架讓他選書….漸漸地,他也對中國歷史產生了濃厚的興趣!

小朋友,一切由興趣開始吧!

侯爵府

2024年龍年勳章

hedhed 發表於 22-3-24 14:03
我小朋友點解要學中文?在我角度,讀大學主科都係用英文。band 1A 中學都係英文為主,宜家要讀中文,係滿 ...

band 1A都要中文好先入到

禁止訪問

男爵府

天貓 發表於 22-3-24 18:32
我兒子由k3開始閱讀,中文來說,他一開始便看報紙,因為他很有興趣知道每一天發生嘅事….
他坐在爸爸的大腿 ...

訂兒童報紙?

珍珠宮

Nannymui 發表於 22-3-24 20:52
訂兒童報紙?

我兒子那時只是看一般報紙….我們選擇一段兩段和他一起討論

伯爵府

想生BB熱投

chitchit0520 發表於 22-3-24 14:39

呢個世界,應該只有香港人會覺得唔需要學自己國家既語 ...

做乜要撩交鬧咁款呢?我咪講左,要滿足學術要求囉!Band1A要點咪做到點囉。
我邊字邊句話唔洗學中文,唔洗學就唔洗佢去補習啦!只係話唔洗迫人睇書,唔睇咪唔睇,睇書係消閑活動,唔中意都要被迫睇,根本違反睇圖書的本義。

別墅

原來真係家家有本難唸的經,我仔剛小一,係中強英弱,中文書可以睇到好深,英文書就睇dragon master 都有啲吃力

聽咁多過來人分享話追英文易過追中文,但我真係無咩信心,可能直私大部份同學仔都係英文強,我地屋企無語境,仔又自細偏好中文,幸好最近對英文有番啲信心同興趣,每日都肯睇半小時英文書,雖然未睇到成效,但希望佢自己吸收到啦,因我覺得佢未掌握到靠前文後理估嘅方法,見到好多唔識嘅未就覺得好難

不過我覺得讚佢哋多啲都會有用,只要佢肯睇多少少,或者read aloud 時好誇張地讚佢讀得好聽,佢就會比較用心去繼續做,畢竟大人小朋友都係鍾意人讚,大家都努力

侯爵府

2024年龍年勳章

mastermama 發表於 22-3-24 23:48
原來真係家家有本難唸的經,我仔剛小一,係中強英弱,中文書可以睇到好深,英文書就睇dragon master 都有啲 ...

甘要請教你點可以做到小一中文可以睇到好深。
而家睇緊咩中文書?
點樣培養佢睇中文書?

首頁

尾頁

跳至