1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

每晚兩三次,維持左大半年,兩歲半

大宅

mimi987 發表於 22-3-23 08:29

佢疲勞過度先會半夜醒,你試吓調較下佢休息時間!

男爵府

白天瞓覺pattern如何?穩定嗎?

侯爵府

uckukuku 發表於 22-3-23 19:31
白天瞓覺pattern如何?穩定嗎?

日頭已盡量少比佢訓晏覺,最多1.5小時

侯爵府

debby51 發表於 22-3-23 18:00
佢疲勞過度先會半夜醒,你試吓調較下佢休息時間!

其實而家無得去街,點會疲勞過度呀
似佢慣左半夜起身有人理佢就真,但唔理佢,咁大個會爬出欄

大宅

mimi987 發表於 22-3-23 08:29

我仔就黎3yrs,一晚仍要幾次奶 ,已經無午睡,有的話大概2小時
郁一郁就要求食奶

大宅

mimi987 發表於 22-3-23 20:21
其實而家無得去街,點會疲勞過度呀
似佢慣左半夜起身有人理佢就真,但唔理佢,咁大個 ...

唔去街唔代表唔會攰,小朋友要有穩定既作息時間,佢哋可以係屋企周屋走都玩一餐!
2歲半午睡前既清醒時間係5.5小時,午睡後大約7小時,尤其係佢而家每晚醒2-3次,佢係無一覺熟睡,係會攰。如果過咗清醒時間就會疲勞過度! 當然,你覺得小朋友時間表無問題既,咁就睇吓咩問題! 仔仔好細個時成日都無一覺瞓天光,只從我上堂後,仔仔由10個月到而家26個月都係一覺瞓天光,仍唔會拒絕瞓覺!當然我都犧牲我既時間,要陪佢早瞓!

大宅

debby51 發表於 22-3-23 21:47
唔去街唔代表唔會攰,小朋友要有穩定既作息時間,佢哋可以係屋企周屋走都玩一餐!
2歲半午睡前既清醒時間 ...

全對!唔出街唔代表唔會攰。
夜醒都反映疲勞過度,要審視作息時間

大宅

debby51 發表於 22-3-23 21:47
2歲半午睡前既清醒時間 ...

原來會咁
我個仔都好少一教訓天光
通常都要我同佢一齊訓會好d
自己一間房會醒一至兩次

男爵府

https://www.oxfordpath.com/zh-hant/expert-sharing/cheryl-chan/14226

日間寶寶睡得少,晚上就會睡得多,可以更快睡過夜嗎?

其實,這是一個很常見的睡眠謬誤,對寶寶而言更是弊多於利。
寶寶日間睡得足夠,晚上的睡眠質素亦會提升。相反,寶寶日間沒有充足的休息,很容易會變得過分疲累,他們身體的皮質醇 (cortisol)會上升,這種壓力荷爾蒙會告訴身體寶寶不需要睡覺,令寶寶看似很精神。

如果寶寶經常過分疲累,他們的皮質醇分泌便會持續過高,很容易引發許多睡眠問題,例如難以入睡、半夜驚醒和早醒等等。

男爵府

睡眠生睡眠是真的,樓上說一定要有規律,咁我仔又好似遺傳咗我可以freestyle….. 他有個pattern,但不是天天都一定要做到,佢好瞓起嚟瞓兩個nap,時間唔係好準時,短起嚟一個鐘就醒咗,好瞓起嚟兩轉都瞓兩個幾鐘又得,咁嘅話夜晚確係會夜咗瞓,但佢有時一個nap就算,夜晚臨瞓會因為累了比較忟掙,我抱抱說你累了不如早啲瞓 他就會早啲瞓,overall 睡眠質素都幾好,清醒時間情緒也ok的,你先試試係佢需要瞓時任佢瞓,觀察下其實佢係需要瞓幾多

大宅

uckukuku 發表於 22-3-27 12:11
睡眠生睡眠是真的,樓上說一定要有規律,咁我仔又好似遺傳咗我可以freestyle….. 他有個pattern,但不是天 ...

我仔日頭可以訓三小時,最少二粒鐘有時三四粒鐘午覺自然醒,二歲戒人奶,夜晚從未飲夜奶!岩三歲了,都係一覺到早上八點半至九點半之間,自然醒佢就自己起身!

大宅

aguis 發表於 22-3-23 21:41
我仔就黎3yrs,一晚仍要幾次奶 ,已經無午睡,有的話大概2小時
郁一郁就要求食奶
...

3歲?一晚要飲幾次奶?需要戒啦!一晚成幾次對拒睡眠質量不好,影響發育

首頁

尾頁

跳至