自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

腰成日痛,去政府睇醫生話轉介骨科要排好耐,無奈下去咗睇幾次私家骨科,已經睇咗成萬蚊,每星期又要複診一次要成千幾,但都唔見好,只識得開藥,未休息得好幾曰又要復診,有佢講冇我講,跟本呃水。

請問有冇好骨科醫生介紹,可以兩三星期先復診,如果唔係每個星期都要復診邊度負擔得起,同埋比我感覺係賣藥多過治。

水晶宮

回覆樓主:

腰成日痛係乜嘢原因?
你要知道原因,從原因着手先有用。
腰痛睇骨科係無用的。,

洋房

Nbs 發表於 22-3-24 09:25
腰成日痛係乜嘢原因?
你要知道原因,從原因着手先有用。
腰痛睇骨科係無用的。,

腰背同埋腿部會有間竭性神經刺痛,行路太耐冇力,會覺得小麻(emoji)‍(emoji)

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

洋房

小傑媽媽 發表於 22-3-24 09:44
有冇試下做物理治療?

有 覺得冇咩用..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

神經性既野即失驚無神黎料
睇都冇乜好攪

水晶宮

Derams625 發表於 22-3-24 09:41
腰背同埋腿部會有間竭性神經刺痛,行路太耐冇力,會覺得小麻(emoji)‍(emoji)
...

咁如果照完唔係有手術要做的話,骨科都無嘢做只係止痛藥
反而運動應該有 d 用
你可以搵做復康運動嘅trainer, 佢地會針對邊到痛而教你做乜嘢運動

珍珠宮

好媽媽勳章

Derams625 發表於 22-3-24 09:09
腰成日痛,去政府睇醫生話轉介骨科要排好耐,無奈下去咗睇幾次私家骨科,已經睇咗成萬蚊,每星期又要複診一 ...

我家人睇陳永亮醫生,不過我哋係睇跌斷手肘,跌親咁,唔係脊骨問題。陳醫生俾到我哋好好的信心,幫我哋解決到問題。

你可以google 佢名,佢在尖沙有診所。以前亦試過在浸會佢有預約門診。

珍珠宮

好媽媽勳章

腰成日痛,去政府睇醫生話轉介骨科要排好耐,無奈下去咗睇幾次私家骨科,已經睇咗成萬蚊,每星期又要複診一 ...

呀,同埋你亦可考慮埋跌打。我試過整親腳(大脾骹位),痛到行唔到路。睇西醫照X-Ray都話冇事,睇跌打幫我個錯位復番啱位就行得番了。不過我睇開那個跌打有點貴(約$1000/次),亦難book。

珍珠宮

...

會唔會有少少椎間盤突出?睇骨科有冇叫你照下?X光唔係好睇到架,要照磁力共振
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

...

唔係好識,不過神經刺痛,會唔會去試下針灸?

大宅

吳子培醫生

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

私家骨科真係好貴!
淨係诊金都要八百蚊以上
開心過每一天吧!

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

...

試下去睇神經科
開心過每一天吧!

大宅

回覆樓主:

樹熊醫生睇腰椎問題非常好,收費合理,仲成日比病人笑仲咩要甘慳。

男爵府

...

有無照MRI ? 會否有椎間盤突出壓住神經線所以痛/麻痹? 因為我家人係呢個情況,最後做手術解決,佢係睇腦科經科+骨科的

大宅

何嘉棋醫生

別墅

回覆樓主:

如果照晒xray MRI,排除唔係坐骨神經痛,可以試下中醫針灸
我之前突如其來的腰痛,痛到行唔到路,去左中醫做針灸,針左2次,好返好多
有去睇西醫⻣科,佢就話我應該係肌肉發炎
自此我會經常留意姿勢,暫時3個月都無再痛

男爵府

...

有沒有照mri和x ray?診斷是否腰椎間盤突出?
或是坐骨神經痛?梨狀肌發炎?這幾種病都有機會出現你所講嘅情況
照mri能仔細睇到腰椎間盤有無突出,壓到神經線喔

侯爵府

你去FB search 樹熊醫生啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊