自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問洗鼻時有“瀆”到感覺係咪方法唔對呀?我用個鼻吸d 水再噴返出來

男爵府

用棉簽清潔 濕D水撩干淨
女媧,古神女帝者,一日七十變。中國上古神話中的創世女神,是華夏民族人文先始,福佑社稷之正神。

別墅

20170101 發表於 22-3-24 09:33
請問洗鼻時有“瀆”到感覺係咪方法唔對呀?我用個鼻吸d 水再噴返出來
我通常唔會用鼻吸或索啲水, 係用力按個膠樽泵水入鼻度, 左邊入右邊出 or 右邊入左邊出, 唔會濁到的

男爵府

洗岩既話唔會瀆親

男爵府

2024勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我睇個醫生講過洗鼻水,應該會係個口流出嚟或者吞左,如果係個鼻哥窿出返黎即係洗唔到

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

little_stars 發表於 22-3-24 09:44
我睇個醫生講過洗鼻水,應該會係個口流出嚟或者吞左,如果係個鼻哥窿出返黎即係洗唔到
...

我係流落喉嚨。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我用個洗鼻樽唧入一邊鼻孔, 啲水由另一邊鼻孔出返黎. 正常唔會瀆親, 因為洗鼻時你應該係用個口呼吸, 用鼻呼吸就一定會瀆親.

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

little_stars 發表於 22-3-24 09:44
...

洗鼻係一邊鼻孔入, 另一邊鼻孔出, 唔會入喉嚨或者吞左. 洗鼻用成支鹽水, 吞左咪飽哂? 定係你講既洗鼻同我既洗鼻唔同? 我係條片呢種.

大宅

請問呢啲膠樽係邊度買!謝謝

珍珠宮

側起個頭,個下巴要高過額頭少少,啲水就流入個鼻,唔會流入個口。

男爵府

goo_littlebb 發表於 22-3-24 10:00
我用個洗鼻樽唧入一邊鼻孔, 啲水由另一邊鼻孔出返黎. 正常唔會瀆親, 因為洗鼻時你應該係用個口呼吸, 用鼻 ...

洗鼻樽藥房買到嗎?

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

頭向下

20170101    發表於 22-3-24 14:09

子爵府

正常唔會有咁嘅感覺,可能你太緊張,又或者個鼻太塞/鼻腔太腫。

子爵府

goo_littlebb 發表於 22-3-24 10:02
洗鼻係一邊鼻孔入, 另一邊鼻孔出, 唔會入喉嚨或者吞左. 洗鼻用成支鹽水, 吞左咪飽哂? 定係你講既洗鼻同我 ...

係有幾種,我朋友用嗰隻係鹽水噴入鼻,之後吞咗/吐出。
我覺得呢種比較輕微清潔消炎同濕潤鼻腔,如果真係有多嘅分泌物沖唔走。
我都係用鼻入鼻出嘅,仲要電動有水壓,真係有嘢塞住時甚至可以成舊推出嚟(似一堆稀痰咁)不過如果鼻腔太腫,就有機會耳痛。

子爵府

回覆樓主:

而家d洗鼻器好方便,只係按一下樽底既制,d水自然流出黎,只要保持個頭向下再傾側,打開口,就洗到

大宅

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

LOVEIVAN 發表於 22-3-24 12:47

如果買唔到洗鼻壺,用呢個或者大針筒(唔要針頭),都洗到

子爵府

回覆 20170101 的帖子

一定不是吸水, 類似游水時, 用口呼吸, 水自由出入鼻孔, 如用上面JM片中的專用樽, 會易啲, 好似有兩三個牌子.

翡翠宮

papa.yaya 發表於 22-3-24 13:42
洗鼻樽藥房買到嗎?

我喺iherb買,藥房應該都有類似

伯爵府

LOVEIVAN 發表於 22-3-24 12:47

萬寧配藥果個位有,連埋鹽。

男爵府

Hansma 發表於 22-3-24 14:06
萬寧配藥果個位有,連埋鹽。

多謝

首頁