自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

hnh_mami 發表於 22-3-24 21:01
打唔打針 & 返唔返學 係兩件事
打左針就無敵? 百毒不侵?

打咗針唔係代表無敵,但喺第5波疫情中,死最多係無打針嘅老人家,呢個係事實

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

tong831 發表於 22-3-24 21:03
幼稚園小學仲咁細,佢有藉口,中學咁大個,唔關事啦!

佢講幼稚園同小學

子爵府

tong831 發表於 22-3-24 21:12
80後,我仔初中,2母子0針,中咗都係輕症,我仔康復得更快

咁係你一家身體強壯吧!
你哋一家病情輕,不等於人人都病情輕。

男爵府

返吾返學由家長決定最好!自己仔女自己揸主意!

子爵府

湘 發表於 22-3-24 21:13
好明顯佢唔係教育界,亦都冇仔女,
個老師點可以一面教緊班房嘅小朋友,又一面zoom?如果話擺部機喺度影住 ...

係得的!
有跨境學生嘅學校,都係做緊呢樣嘢。
要喺同一個班房入面一邊教實體學生,一邊zoom。
當然,事實上要做嘅話係做到,不過確實影響教學成效。

男爵府

回覆樓主:

舉腳贊成!但教育局會唔會聽先。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

贊成打唔打針係家長的選擇,但政府要保護學生亦要平衡佢地的受教權利,唔打針萬一中左後果可以好嚴重,面授課程最終要達到全日授課,咁就要面對午飯除口罩的風險。

水晶宮

畀面勳章

fionacat 發表於 22-3-24 21:25
係得的!
有跨境學生嘅學校,都係做緊呢樣嘢。
要喺同一個班房入面一邊教實體學生,一邊zoom。

係,之前復課,我哋班有兩三跨境返唔到來,佢哋都係zoom

子爵府

你點肯定中左會輕症?
你又敢博?

男爵府

咁係你好彩。。唔係個個都係咁,唔打針重症死亡係比較多。。好多數據可以睇到

禁止訪問

子爵府

vaniceda 發表於 22-3-24 21:13
打咗針唔係代表無敵,但喺第5波疫情中,死最多係無打針嘅老人家,呢個係事實
...

事實係打左針都會中,疫苗只防重症,如果想避免中招只靠打針係講唔通。

我支持打疫苗但唔代表所有放寬都一定同打針掛勾,另一方面最重要既醫療有無做好準備? 第5波未完死好多老人原因係人手及隔離不足,照顧唔到拖到嚴重最終離世,點肯定返學後萬一中左一定係輕症? 就算唔係重症,COVID引起氣喘好常見,需入院治療,醫護人手係咪充足?

放寬係好事,但其他配套要做好準備,唔好睇輕病毒,演變成點仲係未知之數。

子爵府

回覆樓主:

贊成

伯爵府

回覆樓主:

贊成,打針防重症,唔打針確診加重醫療負担,無打針學生繼續zoom,唔好阻住人地過正常生活

禁止訪問

男爵府

dongnut 發表於 22-3-24 21:29
你點肯定中左會輕症?
你又敢博?

人如其名,831 出嚟既
死咗都彈返起身

伯爵府

hnh_mami 發表於 22-3-24 21:37
事實係打左針都會中,疫苗只防重症,如果想避免中招只靠打針係講唔通。

我支持打疫苗但唔代表所有放寬都 ...

已有數據九成以上重症係未打針既人,而且係年老長期病患虚弱者

珍珠宮

玩具勳章

tong831 發表於 22-3-24 20:54
呢隻姓周,真係好笑,避免感染?
打咗唔會感染咩?

X2 真係倒米

首頁
12345...18

尾頁

跳至