自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

子爵府

angiehouse 發表於 22-3-24 21:54
老師未好吾得閒,要應付實體又要應付zoom? 同一時間做應該吾太可能,實體課又比拖跨晒
...

係呀,老師係好唔得閒,但局住一定要做,因為如果學校有跨境生,一定要照顧埋佢哋。但當然係冇乜可能成日check到跨境嘅同學係咪聽緊書。

伯爵府

Yenyenng 發表於 22-3-24 21:47
其實前車可鑒,年長同兒童都係社會接種疫苗最少嘅群組。就算omicron 多輕症,爆發起上嚟,死一個都嫌多。就 ...

咁而家係有人仍然唔肯打針,等到幾時?所以唔打針既唔上實體課係啱既

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

Adiezz 發表於 22-3-24 20:53
唔太需要,打針主要防重症,防唔到傳播,所以打唔打針同番唔番學校交俾家長決定
...

但冇打針嘅病毒量多好多,就算有打針,感染左都好大鑊架

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tong831 發表於 22-3-24 21:59
佢有冇長期病患先?
好多賓印有病都唔敢講,驚被人炒

就係無
放下自在

子爵府

lovelybaby2015 發表於 22-3-24 20:50
你哋贊同嗎?
我都贊同嘅,咁未打針丶唔打針的小朋友的家長,就不用糾結好唔好俾仔女返學;又唔駛阻礙打咗 ...

贊成。反正咁多殺校,咪當增加老師就業機會囉

伯爵府

tong831 發表於 22-3-24 22:02
呢D極少數,或者佢有長期病都唔知?
外國磚家話大多輕症

極少數即係都存在,只係唔係你唔係你屋企人,唔係長期病患,係中左兩三日氣促就過身,邊個會知

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tong831 發表於 22-3-24 22:05
大學最高接種率,接近100%,咪又係停面授,總之一爆搵學生祭旗,7成提高到9成,2針,3針,4針永遠都話低,支 ...

如果kg,小學都可以面授,我睇唔到大學仲需要停課囉
放下自在

象牙宮

tong831 發表於 22-3-24 21:53
打咗咪一樣中,一爆又係停課,打咗有用咩?
依家我嘅抗體,仲巴閉過打咗未中嘅人
...

你肯定?
放下自在

男爵府

牛年勳章

幸福花海 發表於 22-3-24 21:54
係可以,外國學校係咁,係香港聽過啲講座都係咁,無問題

一間學校30班,30部攝影機?

男爵府

回覆 lovelybaby2015 的帖子

同意。

大宅

princesssarah 發表於 22-3-24 21:05
如果真係按佢嘅建議,打左針先可以返學,到時倘若學校多人感染,吾知佢又會講咩呢
...

男爵府

tong831 發表於 22-3-24 21:56
又一件盲嘅!
我介紹一個視光師俾你

都好,我去驗眼,你都去驗下腦!

圍爐取暖    發表於 22-3-25 02:13
saladhk    發表於 22-3-25 01:39

珍珠宮

tong831 發表於 22-3-24 22:05
大學最高接種率,接近100%,咪又係停面授,總之一爆搵學生祭旗,7成提高到9成,2針,3針,4針永遠都話低,支 ...

又吾可以話祭旗,就算大學一班都幾十人一間房,office密度都無甘高啦,一爆吾停學?家長都吾制啦,支針吾系無效,一路都講緊保護率,如7成保護率總有3成人仍然中一樣

男爵府

牛年勳章

tong831 發表於 22-3-24 21:51
得!
補習社都係咁做,驚中招嘅Zoom,唔驚嘅面授,任揀,真係有部機一路影,一路面授
...

效果係好唔同,老師一定以面授嘅小朋友為主角,鏡頭一定係set 死,唔會拉近拉後,zoom嘅小朋友其實聽到聲,睇唔清楚黑板,聲音亦都未必好清楚,補習社環境細、學生少、情況唔同

男爵府

牛年勳章

fionacat 發表於 22-3-24 21:25
係得的!
有跨境學生嘅學校,都係做緊呢樣嘢。
要喺同一個班房入面一邊教實體學生,一邊zoom。

無嘢做唔到,不過器材要好多,而且家中睇直播效果唔會好

男爵府

邱悠月 發表於 22-3-24 21:47

唔同意,有朋友中招,家人60歲之後中,冇打針,中左兩日氣促 ...

咁個仔有冇好內疚呀?

大宅

d人咁信支神針,明明小朋友都打左神針,又洗乜驚d未打針既同學,唔係對支針咁無信心丫嘛

伯爵府

@T@ 發表於 22-3-24 22:18
咁個仔有冇好內疚呀?

冇啊,黃x點會內疚

首頁
23456...18

尾頁

跳至